Pasja vročina je nadvse naporna tudi za hišne ljubljenčke. Zato moramo lastniki živali poskrbeti, da je njihovo bivanje v teh vročih poletnih dneh čim bolj znosno.

Mački znajo poskrbeti sami zase, med tem ko nas psi v tem času še bolj potrebujejo. Zanje moramo skrbeti kot za majhne dojenčke, pravi veterinarka Sanja Vukčević z veterinarske klinike za male živali PET VET v Ljubljani: "Preden peljete psa na sprehod, naredite kratek test. Deset sekund držite roko na asfaltu. Če je prevroče za vas, je vsekakor prevroče za vaše kosmatince". 

Nasveti, ki jih je pametno upoštevati: 

Najbolj pomembno je, da imajo živali na razpolago vedno dovolj vode. 

Hranimo jih manj in ne med opoldansko ali popoldansko vročino.

Čez dan naj živali počivajo v senci in naj se ne naprezajo preveč.

Pse poleti sprehajamo le zgodaj zjutraj in zvečer.

Z vašimi kosmatinci se odpravite v gozd ali jih peljite do sosednje reke, kjer se lahko osvežijo. Zagotovo vam bodo hvaležni.

"Pred nekaj leti smo imeli primer, ko je lastnica, ki živi 200 metrov stran od naše klinike, svojega povsem zdravega mopsa pripeljala na cepljenje. Zaradi vročine je v teh 200 metrih mops, ki spada med občutljive kratkogobčne pasme, doživel toplotni udar. V tako kratkem času ga je zvilo, takoj smo ga dali na infuzijo in mu rešili življenje," pove Vukčevićeva. 

Toplotni udar je življenjsko nevarna situacija. Pes začne hitreje dihati in izgubi zavest. V tej situaciji morate čim hitreje poiskati pomoč veterinarja.

Ljudje telesno temperaturo uravnavamo z znojenjem, psi pa tega ne morejo. Znojne žleze imajo le na smrčku in na blazinicah, ohladijo pa se lahko le z dihanjem.

Če se skupaj s psom v avtu odpravljate na dopust, poskrbite, da se ustavite vsako uro. Takrat naj se pes malo sprehodi, ponudite mu vodo in malo hrane. Nikakor ga ne puščajte samega v avtu, niti za minuto, svetuje Vukčevićeva. 

Namesto na morje v pasji hotel 

Kaj pa, če se odločite in svojega štirinožnega prijatelja ne vzamete s seboj na morje? V Pasjem vrtcu in hotelu Ljubljana pravijo, da se v zadnjih 14 dneh vse več Ljubljančanov odloči, da svoje hišne ljubljenčke preda v njihovo oskrbo. "V primerjavi z lanskim letom je sicer kosmatih gostov v našem hotelu precej manj, a številke naraščajo. Trenutno imamo v hotelu 20 gostov," pove Matevž Cankar, oskrbnik v Pasjem vrtcu in hotelu Ljubljana. 

Preden svojega štirinožnega prijatelja peljete v pasji hotel in ga tam pustite dlje časa, je priporočljivo, da ga tja predhodno peljete na uvajanje. Kot pravi Cankar, je za psa veliko lažje, da okolje in ljudi že spozna in tako ne doživi prevelikega šoka, ko ga lastnik za dlje časa pusti pri nas: "Zelo neradi v hotel vzamemo psa brez uvajanja. Potem se zgodi, da se zapre vase, da noče jesti, postane napadalen in lahko pride do hudih težav". 
 

V Pasjem vrtcu in hotelu Ljubljana ponujajo dnevno varstvo in varstvo za daljše časovno obdobje.

Njihovo posestvo se razteza na 12 tisoč kvadratnih metrih. Pasjim ljubljencem nudijo prostor za igro, senco pa si lahko poiščejo v gozdu ali v brunaricah. V vročih poletnih dneh je kosmatincem na voljo tudi bazen. Pa je skoraj tako, kot bi bili z vami na morju. 

S hišnimi ljubljenčki varno v poletje.

Pozor, klopi so tukaj! 

Letos klopov kar mrgoli in Slovenija sodi v sam vrh okuženosti s klopi. Ne ubežijo jim niti naši pasji prijatelji. Klopi jih imajo še raje, saj imajo psi višjo telesno temperaturo kot ljudje. Najbolje je, da se o ustrezni zaščiti vaših živali pogovorite z veterinarjem. 

Kako ukrepati, če vaš pes klopa vseeno dobi? Klopi so tudi pri živalih prenašalci resnih bolezni, pri nas sta razširjeni predvsem borelioza in erlichioza. Zato je najbolj pomembno, da klopa psu čimprej odstranite. Če vam to ne uspe narediti doma s pinceto, se lahko oglasite tudi pri veterinarju.

Če pes dobi klopa, situacija ni urgentna. Za večino bolezni, ki jih prenašajo klopi, mora biti ta prisesan 48 ur.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Pa nikar ne pozabite tudi na : ženo, moža, otroke, pa starše, pa sosede, da psi ne bodo lajali po blokih...……………..pa počistite za njimi...………….pa na sprehodih v mestu jim dajte nagobčnike gor....

Žny (nepreverjen)

Tebi bi tuj trbelo nagobčnik...

In reply to by tuncika

tuncik (nepreverjen)

Lepou, ka lidi malo navčite❤️ eni nevejo pa vlačijo pese po najbole vroučon betoni😔

Starejše novice