Od danes je prepovedano potovati v države, ki so na rdečem seznamu, to so med drugim sosednje države ter države Zahodnega Balkana. Ob vračanju v Slovenijo je v izogib karanteni potreben negativen izvid PCR testa.

V skladu z odlokom o omejitvi prehajanja državne meje, ki bo veljal do vključno 12. aprila, so prepovedana potovanja v države ali administrativne enote na rdečem seznamu, razen za prebolevnike in cepljene osebe ter posebne izjeme, kot so tranzitni potniki, tovorni promet ter potovanja iz nujnih razlogov.

Zaostrujejo se tudi pogoji za vstop v državo brez napotitve v karanteno, in sicer je to mogoče le ob predložitvi negativnega molekularnega (PCR) testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Vstop v državo brez karantene je mogoč tudi ob predložitvi potrdila o cepljenju, dokazila o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 21 dni, a ne starejši od šestih mesecev, ali potrdila zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Karantene po novem ni več možno predčasno prekiniti z opravljenim testom na novi koronavirus.

Prestop meje izven kontrolnih točk ni več dovoljen, razen za dvolastnike med opravljanjem gozdarskih, kmetijskih ali poljedelskih del.

Izjeme pri prehajanju meje še vedno veljajo za dnevne delovne migrante, dvolastnike, učence in njihove starše, ki lahko predložijo tudi dokazilo o opravljenem hitrem testu na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Izjeme ni mogoče uveljavljati, če je šola zaprta oziroma se šolanje ne izvaja.

Komentarji (4)

Čengiz (ni preverjeno)

To nas bo sigurno rešilo.

eoppp (ni preverjeno)

a na juzni meji so pa NEdelovni migranti, wanabe socialci.

en (ni preverjeno)

kak lejko nesce z večera na gojno zaprej meje plus določe puno nesmiselnih ukrepov?!?!

SOBOTAINFO malo pošljite vprašanje na ustavno sodišče in pa kje so utemeljeni razlogi za te ukrepe ale so uni že tude podkuplene?

rotschild (ni preverjeno)

Če bote nas dale tak zapirali v zlovenistan bo postala naša dolžnost in pravica da bo Narod začel uničevat vse ka pripada, pohlepnim izdajalcem v prodanoj zlovenistani, začeli pa bomo z gozdovi, če mi gorimo bojo tudi državni gozdovi morali izgoreti, tak ka če nam že z užitkom uničujete naša življenja imamo tudi Narod to pravico da van vrnemo.., Karma je ena prokleta stvar.. 😈

Starejše novice