*Fotografija je simbolična
Prav v tem pomladnem času je na sprehodih v gozdu potrebna posebna previdnost, saj srne polegajo mladiče.

Lovska zveza Slovenije opozarja vse sprehajalce in lastnike psov, da je zdaj narava še posebno ranljiva, saj lahko opazimo veliko mladičev, ki pa ponavadi ne potrebujejo naše pomoči. 

Lovska zveza Slovenije svetuje, da se med sprehodom po gozdu držimo označenih poti. Če v naravi najdemo mladiča, za katerega se zdi, da je sam, ga pustimo. 

V času, ko živali iščejo hrano, svoje mladiče pustijo same. A to ne pomeni, da nanje ne pazijo. Zato se mladičem ne približujemo in jih ne hranimo. 

Srne svoje mladiče polegajo v drugi polovici maja in v začetku junija. Praviloma srnje mladiče najdemo na travnikih. 

»Čeprav morda mladič deluje izgubljeno in nebogljeno, je njegova mama nekje v bližini. Mladičev se ne dotikajte, sploh pa ne z golimi rokami, saj tako prenesete svoj vonj na mladiča in s tem povzročite nepopravljivo škodo,« opozarjajo na Lovski zvezi Slovenije. 

Mladiči medvedov se morajo znajti sami in zato se lahko mladi in nebogljeni močno približajo človeku. 

Svoje pse tako držite na povodcu, saj lahko spuščen pes medvedka pripelje do vas. Ob srečanju z medvedom se vedemo umirjeno. Začnemo se umikati počasi in ritensko, ne pobegnemo in ne obrnemo mu hrbta. 

Živalim preti tudi košnja

V tem obdobju številnim živalim preti tudi košnja. Pred košnjo je zato priporočljivo preiskati travnik

Lovska zveza svetuje, da začnemo s košnjo v sredini in se pomikamo proti robu. Če najdemo mladička srne na travniku, ga lahko le s šopi trave prenesemo v kritje. Nikakor se jih ne dotikamo z rokami. 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Medoooo (nepreverjen)

Ka je to na sredi clanka nekaj od medvedov ce je clanek od srn? :D

******* (nepreverjen)

Mores pistite divjad ka jih te lejko oni spostrejlajo pa meso drago odavlejo in si zepe punijo...lovska zveza in lovci sami so pa zadnje ka do nan nekaj zapovidavale. Ce ge vijden srno mladijca ga lepo domo odpelan, pa naj ode po grunte, man zadosta placa.

Gost5 (nepreverjen)

Te golazni je čedalje več in požre vse, od kmetijskih pridelkov do mladega drevja. Edini, ki imajo korist od tega so lovci, ti pa če jim poveš, da ti naj povrnejo povzročeno škodo, samo debelo gledajo, pa tudi če bi hoteli, nimajo toliko denarja koliko škode naredi ta golazen.

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, žival je kriva, ka se prehranjuvle... Še dobro, ka obstaja dobričina človek, šteri izboukšuvle život za vsako živalsko vrsto...

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Hermina Fafar (nepreverjen)

Nekak se mi zdi ka si ti golazen

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Gost5....nemsjo zadosta denarja, seveda ga majo samo ce do ga tebi dali te njin ne ostane. Ka se pa tijce golazni kero omenjas je pa tak ka si postavi ograjo, za pridelke na njivsj mi pa ne guce ka vse pozrejo, mogoce 5% in glede na to ka vecijna kmetof ma pridelke samo za subvencije te pa vse skup zmulca je tak vseeno. Nigde san se pa nej zasledil ka so srne pogele cejli njivo neksoga pridelka, tak ka nej n eh kaj na pamet gucate.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Na goričkem se v določenih predelih sploh več ne goji koruza ker divje svinje vse požrejo. Uničujejo tudi travnike. Srne žrejo pridelke in mladice drves. Veš, 5% manjši pridelek je v teh časih v kmetijstvu lahko razlika med ničlo in minusom. Kvečjemu ti na pamet govoriš, eni to doživljamo vsak dan, z leta v leto. Si gledal ceno ograje, se po hektarju giblje na tisoče eur? Takoj je potrebno povečati odstrel za nekajkrat in populacijo razredčiti, druge rešitve ni.

In reply to by ******* (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Redno v prazno mlatis tij, ce pri tebi 5% menje pridelka in zaradi teh 5 % ides v minus te rajsi vse zodaj pa ne delaj nikaj ka ekonomija oz preprosta matematika ti glij nejde. Ce si pa velki poljedelec pa ti teh 5 % sploj nebi smeli skodite oz se poznate. Pa prosin zaj ne guce ka velki kmeti ne vlecejo oz vlecete subvencije, dostakrat san ze vido kak se je pridelek, ja tudi koruza, komplet zmulzala. Tak ka ne bluze, itak je pa tuj vse zavarovano in se dobij odskodnijna.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Nimaš razčiščenih osnovnih pojmov. Ko daš nekaj skozi lahko debato nadaljujeva na ustreznem nivoju, do takrat pa lepo jej čokolešnik in ne trollaj po forumih. Oči eno vidijo, ali vidijo resnico, in zgodbe v ozadju, ..., večkrat ne, ali pa jim nedorasla pamet dopoveduje nekaj drugega. Celotno sliko vidijo samo oči, ki so že dale nekaj skozi in vedo, da je pod površjem tudi kaj več. Pa seveda tudi pamet mora biti na nivoju. Pa lep dan želim.

In reply to by ******* (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Neven sto si tij ka lejko tak vse povprejk gucijs sto je dau kaj skozi pa sto nej...ali kak koli obrnes 5% unicenoga pridelka nemre biti krivo za tvoj poslovni minus, je tak? Ce mijsles ka nej te mas problem reden. Neven no, se pa vijde sto ma pamet na nivoji in sto nej. Marsi kaj se da povedati brez zakjenja ipd. samo za to mores bite malo razgledane. Ce se nevejs normalno zgucavati mas se en problem kcoj. Prvi obrambni sistem pri nerazgledanon folki je zaljenje...zaj pa tij meni povej sto je to nej dorasel.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Kdo je koga prej žalil? Ti si začel, torej si se sam ujel v svojo past. Pa lep dan želim, ko boš bolj razgledan se javi in lahko nadaljujeva debato na normalnem nivoju.

In reply to by ******* (nepreverjen)

antrijok (nepreverjen)

članek brez repain glave. če je o srnah, kaj se mešajo še medvedi? če pa želijo tako mešati kot svoje glave na tem portalu, pa bi napisali o vseh živalih,ne samo o 1-2.

vccbc (nepreverjen)

lovci so naj samo tiho. strejalo pa odavljejo. pa usput še kakšne drve nakladejo.

Xyw (nepreverjen)

Nepopravljiva škoda se dogaja tudi na moji koruzi in pšenici....če pa podaš prijavo za škodo po divjadi je pa itak vse bv...še najbolj če si doma na območju Moravskih toplic

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice