Slika je simbolična.
Kakšno vreme državni meteorologi napovedujejo za ta konec tedna?

Državni meteorologi pravijo, da bo danes večinoma oblačno. Na severozahodu bo deževalo, dež se bo do večera razširil nad vso državo.

Vmes bodo posamezne nevihte, možni bodo krajevni nalivi.

Ob morju bo pihal jugo, drugod okrepljen jugozahodni veter, ki se bo popoldne obračal v severnik in nato oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 stopinj Celzija.

Kaj pa nedelja in ponedeljek?

V prvem delu noči bo dež ponehal. Predvsem na severu se bo delno zjasnilo, nastajala pa bo nizka oblačnost, ponekod tudi megla.

Najnižje jutranje temperature bodo od sedem do 13, v alpskih dolinah okoli pet, ob morju 16 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bo zapihal jugozahodnik, oblačnost se bo trgala v vzhodni in deloma severni Sloveniji, predvsem v hribovitih krajih na zahodu se bodo občasno pojavljale plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo na vzhodu sončno, na zahodu pa pretežno oblačno, tam bo predvsem v hribovitih krajih občasno rosilo ali rahlo deževalo.

Pihal bo jugozahodnik, toplo bo. V noči na torek se bodo padavine znova razširile nad vso Slovenijo, dež bo v torek popoldne ponehal.

Narastejo lahko manjši hudourniki

Danes čez dan bodo pričele naraščati sprva reke na Gorenjskem in v Posočju zvečer in v noči na nedeljo pa tudi drugod po državi.

V večjem delu države bodo reke narasle do srednjih pretokov. Reke na Gorenjskem, v Posočju, posamezne reke v osrednji Sloveniji, reke v porečju Savinje in reke s povirji na Pohorju bodo dosegle tudi velike pretoke.

Ob krajevnih nalivih lahko popoldan in zvečer narastejo tudi manjši hudourniški vodotoki, ob tem pa lahko na manjših območjih pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode v več delih države. 

Reke na skrajnem vzhodu Slovenije bodo le zmerno narasle ali bo njihova vodnatost ostala nespremenjena.

V nedeljo bodo reke povečini upadale, zmerno bodo naraščale Sava v srednjem in spodnjem toku, posamezne kraške reke ter Krka in Kolpa. V ponedeljek se bo vodnatost rek zmanjševala, ponovno naraščanje je pričakovano v torek.

Starejše novice