Slika je simbolična.
V Sloveniji je dvanajst statističnih regij, vse so si podobne, a hkrati različne. V nekaterih pridno reciklirajo, v drugih je največ zakonskih zvez.

Statistični urad Republike Slovenije je v aplikaciji slovenskih statističnih regij in občin v številkah objavil sveže podatke z novimi številkami za vseh 12 statističnih regij in 212 občin. 

Za vsak statistični kazalnik se je ena izmed regij tudi uvrstila na prvo mesto. Gorenjska regija se lahko pohvali z dejstvom, da so regija, v kateri so kar 77,7 odstotka od vseh komunalnih odpadkov zbrali ločeno. V obalno-kraški regiji na primer pa so zabeležili kar 3,3 milijona turističnih nočitev oziroma skoraj 21 odstotkov vseh v državi.

V Pomurski regiji smo pridni vrtičkarji

Ta regija je po površini in številu prebivalcev peta najmanjša, v njej je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije leta 2022 živelo nekaj več kot pet odstotkov prebivalcev Slovenije. 

Regija zajema kar 27 občin, največja izmed teh pa je občina Moravske Toplice. Med 30 prebivalstveno najmanjših občin v državi se je uvrstilo kar 12 občin iz te regije.

Se tudi vi ukvarjate s pridelavo zelenjave?

Med slovenskimi regijami je v Pomurju največ površin, namenjenim tržnemu vrtnarstvu, kamor poleg pridelave zelenjadnic spada še pridelava drugih vrtnarskih pridelkov.

Površine, namenjene tržnemu vrtnarstvu, so leta 2022 v Pomurski regiji obsegale 891 hektarjev, kar 96 odstotkov jih je na prostem.

Osrednjeslovenska regija je glede na površine, namenjene tržnemu vrtnarstvu na drugem mestu v Sloveniji, s 532,3 hektarja, Podravska regija pa na tretjem mestu s 500,9 hektarja.

V Podravju diši po ljubezni

V Podravski regiji živi več kot tretjina prebivalcev v Mestni občini Maribor, ki je največja in najgosteje poseljena podravska občina.

Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).

V tej regiji je bilo leta 2022 sklenjenih največ zakonskih zvez in to kar 3,5 na 1000 prebivalcev. Presenetljivo, saj je le pred desetletjem bila na predzadnjem mestu (3,1 na 1000 prebivalcev), manj jih je bilo le v Pomurju.

Če primerjamo občine, je na prvem mestu občina Cirkulane s kar 7,2 sklenjene zakonske zveze na 1000 prebivalcev.

Pomurska regija je leta 2022 beležila 3,3 zakonske zveze na 1000 prebivalcev, Osrednjeslovenska pa 3,2.

V čem izstopa osrčje Slovenije?

Osrednjeslovenska regija, kjer je naša ljuba prestolnica Ljubljana, je najgosteje poseljena, vendar le druga največja po površini. Zajema 25 občin, leta 2022 je tukaj živela približno četrtina prebivalcev Slovenije. 

Od tega več kot polovica v občini Ljubljana.

Slika je simbolična, (foto:Bobo)

V Osrednjeslovenski regiji sedijo v šolskih klopeh

Katera statistika odlikuje to regijo? Tukaj je leta 2022 bival največji delež prebivalcev (od 25 do 64 let) z višjo ali visoko izobrazbo, kar predstavlja 40,8 odstotka ali za 8,1 odstotne točke več od slovenskega povprečja.

Pred desetimi leti je bil ta delež za deset odstotnih točk manjši, prav v tej regiji se je najbolj povečal.

Pomurska regija zaseda zadnje mesto po tej statistki. Leta 2022 je le 24,7 odstotka prebivalcev (od 25 do 64 let) imelo višjo ali visoko izobrazbo. Če pa primerjamo z desetletjem nazaj, je ta leta 2012 znašal 16,8 odstotka.

Podravska regija je na sedmem mestu z 29,5 odstotka, leta 2012 je kazalnik znašal 21,3 odstotka.

Vir: SURS

Komentarji (2)

Holob (ni preverjeno)

Ljubljana je nasa LJUBA prestolnica? Resno? Kaksne droge mate???

vaški pijanček (ni preverjeno)

Vse po izbiri, sprejemamo le gotovino !

In reply to by Holob (ni preverjeno)

Starejše novice