Slika je simbolična.
Agencija za varnost prometa in policija danes začenjata prvo letošnjo nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu.

V času akcije, ki se bo sklenila v nedeljo, bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Agencija bo z medijskimi aktivnostmi ter v sodelovanju s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu tudi z nadcestnimi transparentni opozarjala na tveganja, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona v prometu.

Mobilni telefoni dokazano krivec za prometne nesreče

Po navedbah agencije so mobilni telefoni zadnje desetletje eden od večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Po različnih mednarodnih raziskavah se namreč ob uporabi mobilnega telefona tveganje za nastanek prometne nesreče poveča od štiri- do 23-krat.

V lanskem letu več kot 25 tisoč tovrstnih kršitev

V lanskem letu je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Leto prej je bilo takšnih kršitev za 23 odstotkov več, kar 33.297. Ob poostreni zakonodaji upad na policiji pripisujejo nadzoru policije in tudi ozaveščanju, ki ga agencija izvaja skozi vse leto.

Komentarji (3)

dödole (ni preverjeno)

Če štejo napunete proračun naj somo kontrolejrajo vožnje po Sobote. Več ale menje sakšne ale sakšna trejča telefonejra. Dnejve pa dnejve poslate neka patrol (nej dva polecaja, štereva se pretegüvleta v svojon aftoje) pa naj snemajo, kontrolejrajo, seposejde, brez, ka se kažejo tak, ka jeh vijdeš na kilometer...
Pa kazne za telefonejado med vožnjo zdignote parkrat, dočem be ges za določeno prekoračijtef brzijne celou zmanjšo. Nej je nekak nevaren tak, če voze desejt preveč, kakor tej telefoniste. Ges pač telefouna ne zdignen, rejsan malo poškijlen proute, što me zovej in se po potrejbe nindrek ob ceste ale parkirnon meste staven. Čista enostavno in sakšne bo mogo tak delate.
Ka vmejs še riktajo radio, pa glejdajo navegacejo... Nite nemamo telko nesreč, kak be jeh lejko bilou.

tuncika

Z veseljem - dvojno ceno.

Marija!PaFego (ni preverjeno)

To na sliki ova ka s svojin jebacon sidi skoz v newskafeji?

Starejše novice