Foto: Policijska uprava Koper
Med vsako turistično sezono se pričakovano poveča število tatvin na plažah, pa tudi vlomov v stanovanja, apartmaje, hotelske sobe in gostinske obrate. Ali veste, s katerimi dejanji najbolj pritegnete tatove, ko ste na dopustu?

Policisti so zbrali nekaj preventivnih nasvetov za preživljanje varnega poletja. 

Policisti vsako leto izvedejo nekaj preventivnih aktivnosti, namenjenih predvsem opozarjanju na samozaščitno ravnanje. Poudarek je predvsem na priporočilih, da naj kopalci s seboj na plažo ne nosijo vrednejših predmetov, saj lahko ostanejo brez denarja, nakita, telefona ...

»Med turistično sezono se podamo na plaže,  kjer s pomočjo različnih promocijskih artiklov s preventivnimi napisi opozarjamo kopalce na samozaščitno ravnanje,« poudarjajo. Tokrat so se Policisti Policijske uprave Koper družili s kopalci na portoroški plaži.

Tovrstne aktivnosti, skupaj z lokalnimi skupnostmi, izvajajo pod sloganom »Varno poletje« že več kot desetletje.

Kaznivih dejanj na obali več kot lani

Na območju Policijske uprave Koper so letos izstopajoča problematika vlomne velike tatvine iz stanovanjskih hiš, vozil in gostinskih lokalov.

Med turistično sezono, od 1. junija 2022 je bilo na Policijski upravi Koper obravnavanih 627 kaznivih dejanj, za primerjavo, je bilo v letu 2021 obravnavanih 602 kaznivih dejanj. 

Analize statističnih podatkov preteklih let so pokazale, da se na območju Policijske postaje Piran v času turistične sezone število varnostnih dogodkov z vseh področij policijskega dela poveča za približno 300 odstotkov glede na čas izven sezone.

Policisti Policijske postaje Piran so letos med turistično sezono, od 15. junija 2022 do 31. julija 2022 obravnavali 147 kaznivih dejanj. V primerjalnem obdobju lani so obravnavali 122 kaznivih dejanj, leta 2020 pa 192. Največji delež obravnavanih kaznivih dejanj, kar 90 odstotkov, je s področja premoženjske kriminalitete, prevladujejo tatvine in vlomi.

Po podatkih policistov je izstopalo torej leto 2020, ko se je po prvem epidemiološkem valu veliko število ljudi odločilo dopustovati prav na območju slovenske obale.

Zelo priljubljene tarče tatov so tudi e-kolesa in e-skiroji. Nekatera kolesa so bila ukradena, kljub temu, da so bila zavarovana z verigo oziroma jeklenico.

Preventivni nasveti za preživljanje varnega poletja

Akcija »Varno poletje«, ki jo sedaj že vrsto let vodi Policijska uprava Koper, je preventivni projekt namenjen izboljšanju varnosti vseh, ki v teh poletnih dneh obiščejo naše kraje.

V času turistične sezone na omenjeno območje z namenom oddiha prihaja veliko turistov.

Da bi bilo njihovo bivanje tu čim bolj varno in brezskrbno, policisti ponujajo nekaj nasvetov, kako ravnati oziroma zavarovati svoje premoženje, da dopust ne bi postal nočna mora.

Ljudje na plažo prinašajo vedno več vrednejših predmetov

Tatvine na plažah so ena izmed najpogostejših kaznivih dejanj, ki se zgodijo tekom poletne sezone. Policisti opažamo, da ljudje na plažo prinašajo vedno več vrednejših predmetov (telefoni, denar).

»Policisti vsem obiskovalcem plaž in kopališč svetujemo, da na plaže ne prinašajo vrednejših predmetov, kot so pametni telefoni, večje količine denarja, nakit, potovalne listine in podobno, saj takšni predmeti, že ob naši najmanjši neprevidnosti, hitro lahko postanejo tarča nepridipravov. Če takšne predmete kljub temu prinesete na plažo, jih dobro zakrijte, jih ne razkazujte, ob iskanju osvežitve v morju pa poskrbite, da ne ostanejo brez nadzora,« opozarjajo. 

Policisti svetujejo, da se na kopališčih vedno ravnate po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode.

Poleg tega:

  • ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode;  
  • otrok nikoli ne puščajte brez varstva ob vodi, saj otroci ne poznajo nevarnosti utopitve;
  • nikoli ne plavajte s polnim ali praznim želodcem, izogibajte se alkoholnim pijačam;
  • ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih, saj ima tak skok lahko hude posledice;
  • samokritično ocenite svoje plavalne zmožnosti in ne plavajte daleč od obale.

V zadnjih letih priljubljene tatvine električnih koles

V tem času se vsako leto povečajo tudi tatvine koles, skirojev in koles z motorjem. V zadnjih letih so še posebej priljubljena električna kolesa. Poskrbite, da koles ob obisku plaže nikoli ne puščate nezavarovanih. Zaklenite jih s kvalitetnimi ključavnicami in jih ne puščajte na neobljudenih krajih.  

Slabe ključavnice so lahek plen tatovom, saj ti porabijo le nekaj sekund, da jih onesposobijo. Policisti svetujejo, da kolesa in skiroje puščate zgolj na mestih, ki so predvidena za parkiranje koles, saj so ta mesta nemalokrat varovana tudi z videonadzornimi sistemi, kar je eden od načinov, da ne boste postali žrtev kaznivega dejanja.

Še preden postanete žrtev, pa si zapišite ali fotografirajte oznake na kolesu in jih v primeru kraje kolesa posredujte policistu.

»Odhoda na dopust ne reklamirajte na družbenih omrežjih«

Tudi vlomi v stanovanjske in druge prenočitvene objekte v času turistične sezone niso redkost.

Ko odhajate na dopust, o tem obvestite zgolj najbližje sosede ali sorodnike, ki bodo v času vaše odsotnosti popazili na vaše stanovanje.

Odsotnost ali odhod na dopust ne »reklamirajte« po družabnih omrežjih, saj te spremljajo tudi vlomilci.

Policisti svetujejo, da zaklenete vhodna vrata in zaprete okna, tako doma kot tudi v hotelski sobi ali apartmaju: »Spretni vlomilci znajo namreč splezati tudi nekaj nadstropij visoko, vse za to, da bi prišli do vaših dragocenosti. Že osnovno samozaščitno ravnanje bo torej tisto, ki bo v večini primerov vlomilce odvrnilo od napada.«

»Tatovom ne nastavljajte plena«

Po besedah policistov so posebna kategorija vlomi v vozila: »Za preprečevanje teh so najbolj odgovorni prav lastniki vozil. Tatovom ne nastavljajte plena, na vidnih mestih v vozilih tako nikoli ne puščajte vrednejših predmetov, kot so na primer denarnice ali denar, računalniki, telefoni, torbice ali kovčki in drugi predmeti, ki bi tatovom dali povod za vlom.«

Policisti ne morejo mimo opozorila, da niti za zelo kratek čas v pregretih vozilih ne puščajte samih otrok ali hišnih ljubljenčkov, ki potujejo z vami.

»V poletni vročini se vozilo že v nekaj minutah lahko segreje tudi preko 70 stopinj Celzija, takšna temperatura pa lahko v hipu povzroči toplotni udar, hudo dehidracijo ali celo smrt,« znova opozarjajo.

»S storilcem kaznivega dejanja se ne spuščajte v fizični spopad«

Če ste kljub vsemu postali žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na številko 113.  

Hiše, stanovanja ali hotelske sobe za katero sumite, da je bila vlomljena, ne pregledujte sami temveč počakajte na prihod policistov, ki bodo skupaj z vami opravili ogled.

V primeru, da bi na kraju zalotili storilca kaznivega dejanja, se z njim nikoli ne spuščajte v fizični spopad ali ga ne poskušajte prijeti sami, svetujejo. 

Raje si o njem zapomnite čim več podatkov, kot so na primer fizični opis storilca, oblačila in obutev, kraj bega, vozilo in registrska tablica in podobno ter jih čim prej posredujte policistom.

Komentarji (2)

pikaboom (ni preverjeno)

če kdo rabi ekstra opozorilo glede tega, si pa zasluži da ostane brez vsega. vsaka zdrava mečka pamet ve to. očitno niti policija več nima kaj pametnega za delati, da se smeši s takimi opozorili in kot da se je komaj letos začelo hoditi na morje. no, ja, kaj pa pričakvoati od policije. ko pa je dejansko problem, potem pa so tiho, brez ukrepanja-vsaj dokler ne prido do žrtve. sram jih naj bo!

of svoboda (ni preverjeno)

mi smo kontrabanda

Starejše novice