Ormoški policist znova razburja, tokrat na svojevrsten način svari pred nevarnostmi alkohola.

Se še spomnite policista Kusteca, ki je na družbenem omrežju Facebook pred meseci delil prigodo s svojega delovnega mesta in izpostavil absurd pisanja ovadbe zaradi kraje paštete v vrednosti 35 centov?

Objava mladega Ormožana je med Slovenci vzbudila zgražanje nad nesmisli, s katerimi se redno srečujejo možje v modrem. 

Kustec se je zdaj znova oglasil in z objavo na družbenem omrežju poskrbel za nov val ogorčenja. A tokrat ne kaže na zgrešeno pozornost oblasti, temveč opozarja – morda na nekoliko nenavaden način – na nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola

Okrvavljena soba za pridržanje

Koprski policist je namreč delil posnetek okrvavljene policijske sobe za pridržanje, nastale po incidentu s 33-letnim razgrajačem. 

Nazorne, krvave prizore je Iztok Kustec pospremil z naslednjim zapisom:

"Iz oči v oči se bova pogovorila, kot dva odrasla odgovorna individuuma ... Tema najinega pogovora bo vožnja pod vplivom alkohola ... Očitno ti vse tragedije, opozorila, preventivne akcije in vsa mogoča prizadevanja neposrednih in posrednih žrtev alkohola o nesmotrnosti takega početja ne zaležejo, še vedno sedaš za volan nabit ko mamba. Od današnjega dneva boš imel en razlog več, da se izogneš temu v velikem loku. Mogoče zgleda grdo, ampak življenje ni šola, kjer imaš možnost svoje napake popravit. V življenju te lahko ena napačna odločitev stane le-tega, hkrati pa tudi koga drugega, ki s tvojim egocentricnim odklonskim ravnanjem nima nič skupnega. In daj ti meni povej kdo si ti, da boš jemal pravico do življenja nekoga drugega v svoje roke? Zame si nula in kot tak boš tudi tretiran preden nastanejo kake posledice, dokler ne boš dojel, da to kar delaš ni prav. Če še kar ne štekas, pridi enkrat z mano svojcem povedat, da njihovega ljubljenega ni več med nami, zaradi točno takega kot si ti, pa da te vidim kak frajer boš takrat … "

Del javnosti je v zmedi ob odsotnosti jasnega pojasnila predvideval, da fotografija prikazuje posledice nasilja, s katerim naj bi policisti 'disciplinirali' pridržano osebo.

Toda Kustec zagotavlja, da poškodb niso zadali policisti in dodaja, da je na kraju dogodka bilo več prič, ki so videle poškodbe in znake vinjenosti, prav tako so omenjeni prostori pod video nadzorom.

Gradivo naj bi pravzaprav nastalo ob kršitvi javnega reda in miru. 33-letni Koprčan je v poslovnem objektu povzročil večjo materialno škodo in se pri tem telesno poškodoval, nato pa je s kršitvijo javnega reda in miru nadaljeval še v gostinskem lokalu, kjer je okrvavljen in pod močnim vplivom uničeval inventar ter nadlegoval goste. 

Ker ob prihodu policistov ni sodeloval, je bilo odrejeno pridržanje. V pridržalnih prostorih je zaradi poškodb, zadanih med uničevanjem inventarja, izgubil nekaj krvi, zato mu je tudi bila nudena zdravniška pomoč. Na urgenci so poškodbe oskrbeli, nakar je bil po pojasnilih Kusteca sposoben za nadaljnje pridržanje.

Ostreje nad vožnjo pod vplivom alkohola?

S posnetkom naj bi Kustec preprosto želel nazorno prikazati realnost pitja alkohola ter agresivneje nastopiti proti vožnji pod vplivom alkohola, ki je v Sloveniji po njegovem mnenju še vedno tabu. 

"Za poziv v takšni obliki sem se odločil, da bi širši javnosti nazorno prikazal, kakšne posledice ima lahko zloraba alkohola in kaj vse to lahko potegne za sabo. Da, čeprav v osnovi nihče nima slabih namenov, lahko vseeno pride do nepopravljive škode in na vsakem posamezniku bi bilo, da skuša vse te dejavnike tveganja minimalizirati," besede Kusteca navaja 24ur.

Na Policijski upravi Koper so sicer že kmalu bili seznanjeni z objavo Kusteca in uvedli notranjevarnostni postopek, poroča 24ur. Preverili bodo torej vse okoliščine zapisa in posnetka.

Predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec je medtem povedala, da v Policijski upravi Koper tovrstnega komentiranja na družbenih omrežjih ne štejejo niti za primerno niti za dopustno.

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Komunist (nepreverjen)

Treba ga takoj odpustit,ker dela policiji samo sramoto.Tip je dobil policijsko značko in si misli,da je prijel boga za jajca.,take in njemu podobne treba takoj sankcijonirat,ker je veliko policistov,ki naredijo za državljane veliko več dobrega kot on s temi svojimi objavami.
Rad bi samo pozornost,sicer pa naj pametuje svojim kolegom,ki tudi niso ravno vzor,naprimer naj začne pri kolegih,ki so pustili šesnajst letnici vozit policijsko marico in pili z njo alkohol v službenem vozilu,ko bomo vidli en njegov zapis o tem,potem naj pametuje,drugače pa mislim,da želi s temi zapisi vzbujat neko pozornostpač en navaden narcisoidek.

Mark2go (nepreverjen)

Jah on ne POLIcaj !

adadada (nepreverjen)

toti pa misli do je boga za jojca prija

barcaffw (nepreverjen)

zaj ze mal prevec modruvle .. n

Đa naven (nepreverjen)

Ka je te ta model do sedaj naredil tako epohalnega , da vse vprek deli neke nasvete , niti dlake mu pošteno še ne poganjajo , pa že modruje in soli pamet vsem ostalim , da ne uporabim še kakšnega gršega izraza , policija pa bi verjetno tudi morala malo dvigniti lestvico za sprejem v svoje vrste

Abortnik (nepreverjen)

Zgleda "Topel"

Čika-pajo (nepreverjen)

Ko vam bo eden takih uničil družino, da se razumemo, eden od pijancev na cesti potem boste razumeli od česa govori. Mogoče res ni prava komunikacija, freko facebooka je pa odmevna. Žalostno od tega je to da se vsi zelo tolerantno obnašamo do pijandur. Če pred vožnjo z avtomobilom popivaš se to mora okvalificirati kot naklepni umor.
Pa ne samo pijančevanje, oziroma vožnja v alkoholiziranem stanju , tudi objestnost in neupoštevanje prometnih znakov. Pa še primerna kazen za pijance, ne zapor ampak delo pri gasilcih, reševalcih, pogrebnikih mogoče se takrat pijanduran kaj obrne.

A79 (nepreverjen)

Tako je, policista se ne razume, ker ljudje ne vedo kaj se vse dogaja. Dejstvo je, da policisti, zdravstveno osebje in gasilci marsikaj vidijo in slišijo ob tragedijah, nesrečah, nasilju in ostalih nepotrebnih pripetljajih in morajo biti tiho (poklicna molčečnost), medtem ko je povzročiteljem teh bedarij meja nebo. Verjetno je želel opozoriti na neprimerno obnašanje posameznika po pridržanju. Vedenje in zavedanje odgovornosti takih posameznikov, kot je v zgodbi naveden ni ravno primerno, ponavadi agresivno, nasilno, žaljivo in še kaj do vseh okrog njega, kar ni sprejemljivo, pa zato nikoli ne bo primerno kaznovan.
Primer: Vinjen povzroči prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, ki zaznamujejo človeku celo življenje ali recimo s smrtnim izidom, potem se še zelo grdo obnaša do vseh udeleženih, drug dan ko se malo strezni pa vse zanika, se spreneveda ali celo nadaljuje z omenjenim vedenjem, ker neke primerne družbene kazni nikoli ne bo dobil.
Za moje pojme, če se pijan vsedeš za volan in ubiješ drugega v nesreči si zaslužiš enako usodo. NI opravičila!
V Sloveniji se preveč ljudi vozi pijanih, vsakodnevno pitje alkohola v družbi pa je nekaj povsem normalnega. Čas je, da se nekaj v tej smeri naredi in po mojem bi popolna netoleranca do vinjenosti med vožnjo (0,0 med vožnjo) motornih vozil bil prvi korak, ne samo za varnost v prometu ampak v splošno dobro družbi, ker bi ljudje veliko manj pili alkohol. Ampak izgleda država dobi preveč € od DDV, da bi to omejevala.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

black panter

za pijandure nega milosti

čarni vrag (nepreverjen)

Res ste poden od podna. ka se spravlete na policaja, ne vozi se on okoli pijan. Mogoče se pa tak vozite vi in vam podobni.

Đa naven (nepreverjen)

Čarni vrag , mogoče se pa tij voziš pijan okoli , ges samo pravim , ka man pun kurac , ka za vsakim vogalom nekdo deli neke nasvete in ti vsiljuje
neko svoje mišljenje in neke resnice o življenju , kot da smo zadnje budale in ne vemo , da pijan ne smeš za volan , zdaj če pa bi model rad bil pridigar , te pa naj gre za popa , toliko .

Random123 (nepreverjen)

Pa ka tebe je što zapovedo ka si moreš jemati vse k srci ka prečitaš jebote. Vsiljuješ si ti sam, nišče druge

In reply to by Đa naven (nepreverjen)

12345677889 (nepreverjen)

Te je gej to se njemi vidi po faci. Gej.

Janez Komunist (nepreverjen)

Dajte budale,ki date temu modelu prav,kaj,če bi on povedal kaj o tem primeru in sodišču,ki je tega modela oprostilo.No ajde,da vidimo kaj bo povedal in napisal,naj mu nekdo,ki ga pozna posreduje ta link in,da ga slišimo kaj bo povedal.

https://www.delo.si/novice/kronika/pijani-policist-ki-je-zbil-pesca-opr…

Pijani policist, ki je zbil pešca, oproščen
Pravnomočno: sodišče ni našlo vzročne zveze med alkoholiziranostjo obtoženega in prometno nesrečo.

Ptuj – Pred štirimi leti je policist Zlatko Kosec do smrti povozil na cesti ležečega pešca. Za volan je sedel precej opit in ptujsko okrožno sodišče mu je prisodilo dve leti in deset mesecev zapora. Zdaj je koprsko višje sodišče poskrbelo za popoln preobrat in Kosca oprostilo obtožbe.

Zgodilo se je 10. oziroma 11. septembra 2011 med 23.30 in 00.31, ko se je Kosec, takrat zaposlen na postaji mejne policije v Zavrču, s svojim osebnim avtom hyundai lantra peljal po lokalni cesti iz smeri Polenšaka proti Lasigovcem. Na cesti brez označenih prometnih pasov, široki le 3,15 metra, je v desnem nepreglednem ovinku trčil v na tleh ležečega 43-letnega Draga Žurana in ga po vozišču vlekel še dobrih 44 metrov, kar je bilo za moškega usodno.

Po nesreči je pobegnil, a za seboj pustil sledi

Danes 47-letni Kosec je po trčenju pobegnil, sodeč po sodbi višjega sodišča, je imel v telesu najmanj 1,615 grama alkohola na kilogram krvi. Toda njegovi takratni kolegi so ga hitro izsledili, saj so na kraju prometne nesreče našli del vozila. Ugotovili so, da pripada hyundaiu lantri kovinsko sive barve, in na podlagi evidence vozil so avtomobil odkrili še istega dne. Kosca so pridržali za šest ur ter ga osumili povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči.

Ptujsko sodišče ga je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti spoznalo za krivega in mu poleg tega za eno leto odvzelo vozniško dovoljenje. Njegov zagovornik Sašo Petek je vložil pritožbo, ki je romala na koprsko višje sodišče. To je primer obrnilo na glavo in Kosca opralo krivde.

Ugotovilo je, da je očitek iz obtožnice, ki mu je pritrdilo tudi sodišče prve stopnje, nesmiseln, saj je sodišče o vzročni zvezi sklepalo na podlagi širine Koščevega vozila. Pri tem pa se ni vprašalo, kaj bi lahko Koscu glede kršitve pravil vožnje očitalo, če bi vozil širše vozilo, menijo višji sodniki. Ti niso niti malo podvomili o tem, da je Kosec vozil pod vplivom alkohola, vendar bi moral biti v opisu očitanega kaznivega dejanja konkretiziran očitek o vzročni zvezi med vožnjo pod vplivom alkohola in prometno nesrečo; ta ni podana niti z golim zatrjevanjem, da je bil obtoženec absolutno nesposoben za varno vožnjo.

Nepričakovana ovira

Pritožbeno sodišče meni, da je ptujsko okrožno sodišče napačno sklepalo, da oškodovanec za voznika ni pomenil nepričakovane ovire. Realno je pričakovati nasproti vozeče vozilo ali pešca, ki hodi ali ob levem ali desnem robu vozišča: »Objektivno pa obtoženec ni mogel pričakovati oziroma predvideti oškodovanca, ki je ponoči ležal sicer bolj na levi strani vozišča, oblečen v temna oblačila brez kakršnihkoli odsevnikov.«

Tudi izračun sodišča prve stopnje, da bi moral Kosec od desnega roba vozišča voziti največ 20 centimetrov, je drugostopenjsko sodišče ovrglo. Zakon namreč določa, da morajo vozniki na vozišču brez označenih prometnih pasov po desni strani voziti v takšni oddaljenosti od roba, da promet poteka varno in neovirano: »Kakšna mora biti oddaljenost od roba, zakon ne pove, zato je treba vsak primer presojati posamezno.« Napačno je namreč od kateregakoli voznika zahtevati, da bo ponoči po ozki cesti, kjer se dva avtomobila neovirano ne moreta srečati, vozil le 20 centimetrov od roba, saj bi s tem ogrozil varnost morebitnih pešcev pri pravilni hoji ob robu vozišča, je razbrati iz sodbe višje sodišča.

To je sklenilo, da prometna nesreča ni bila »objektivno predvidljiva«, voznik ni imel ne objektivnih ne subjektivnih možnosti, da bi se nevarnosti v obliki na tleh ležečega pešca zavedal. Ker mu niso očitali vožnje z neprilagojeno hitrostjo (na delu ceste, kjer je omejitev 90, je vozil 73 kilometrov na uro), ga je višje sodišče, ker ni dokazov, da je storil očitano kaznivo dejanje, oprostilo. Zaradi procesnih ovir samo namreč ne sme posegati v opis očitanega kaznivega dejanja, saj bi bilo to v škodo obtoženca.

__________________
Ajde,da ga čujemo,posebno bi rad slišal komenter tega pametnega policista na zadnji stavek.

Janez Komunist (nepreverjen)

Tu se vidi pri tej oprostilni obsodbi,da smo nekateri drugorazredni državljani,da lahko napišejo tako bedarijo..."ni bila »objektivno predvidljiva«...ja,če bi se ta Zlatko Kosec zavedal,da pijan ne sme za volan,bi tega ležečega človeka ne povozil.
Torej ta Kustec nima nobene pravice ljudem solit pameti in dajat neke ovite nasvete z grožnjo,ko bodo pometli pred svojim pragom potem ja,do takrat pa se naj ne napihuje.
Vsaka čast nekaterim njegovim kolegom,ki opravljajo svoje delo z dušo in telesom,take treba spoštovat in jih tudi spoštujem,tega modela vase zagledanega pa se lahko samo prezira,ker s tem kar dela,povzroča in meče slabo luč na celotno delo policije tudi tiste,ki so za državljane in Slovenijo naredili veliko več kot bo on,ko še je komaj začel in bi že rad začel uveljavljat neko svojo voljo.

A79 (nepreverjen)

Kustec ni Kosec, ne posplošuj, gnila jabolka so pa vsepovsod, v vsaki službi, tudi med komentatorji na portalih.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Gigi govedina (nepreverjen)

Ne vem , no , za pešce je pa te verjetno normalno , da ležijo na cestišču , rad bi samo povedal , da komentirate dogodek , ki je kompleksen in o katerem nimate 10% pojma kaj se je dogajalo , ste pa eni spet najbolj pametni .

bad-boy (nepreverjen)

ka se pa vo meče policajček en navaden...

Murašbg (nepreverjen)

STE KDAJ VIDELI ZDRAVNIKA, DA BI IZ BOLNICE DELIL PO FACEBOOKE PRIMERE O TAKIH LJUDI ALI PODOBNO?? NIKOLI! ZATO TEGA POLICAJČEKA TAKOJ ODPUSTIT, KER SE POSTAVLJA NAD DELODAJALCA , DA JE ON GLAVNI POLICIJI IN NE POLICIJA NJEMU!! RES JE BOLAN TA POLICAJČEK!

Bučko (nepreverjen)

Pijanci in objestneži ne sodijo za volan, čeprav so oni prepričani, da so. Na prisilno deli jih dajte!!! Temu policistu pa vsa čast, naj ljudje vidijo, da ni njihivo delo prav nič lahko. Če njih ne bi bilo, ali se zavedate, kako krvave bi bile ceste???

.

Miličnik (nepreverjen)

Ta policajček je budalo, željno medijske pozornosti!
V normalni državi bi bil že davno brez službe. Ker pa policajev kronično primankuje, zaposlujejo pač tudi takšne modele. Na žalost?

Pax (nepreverjen)

Ali bi mi Policija pustila, da fotografiram krvavo sobo za pridržanje in to objavim na spletu? Verjetno ne.
Ta bolnik pa je je posnel uradne prostore in jih uporabil za privatno objavljanje! Me prav zanima, če ima nadrejeni dovolj v hlačah za uvedbo disciplinskega postopka?

Neko (nepreverjen)

Ges poznan enoga policajčeka, ka se fsakše den napaja na obiske pri mamice, pa te še v oštarije, te se pa tak voze z diteton po ceste, pa mijsle, ka je najboukše predstavnek svojoga poklica. Oni zgleda lejko piđane po ceste vozijo.
Kak vas je nej sran.

IQ (nepreverjen)

Prostor za pridržanje je od krvi, od človrka, kateri je kršil javni red in mir in ni bil voznik avtomobila, zato ta naduta žabica v policijskem kostumu meša jabolke in hruške, ker je kri na tleh in zidu od tega, da so se nadute žabicr v policijskem kostumu prerivale z pridržanim kršiteljem. V Soboti tudi naduti žabici primanjkuje pozornosti in mu hišni novinarček iz žute kuče dela reklame .

Zal mi je (nepreverjen)

Iz svojih izkusenj vam predlagam ne pijte tega nagnusnega alkoja ko mislite voziti..Sem imel prometno nesreco pred dobrimi 20leti zaradi alkoja,povzrocitelj jaz med sihtom,en clovek umrl,drugi invalid se danes..ja in se danes prenasam vso morijo..sem bil v cuzi 11let,potem se v psihiatricni bolnisnici...
Sedaj se nekak na silo zivem,ali unicil sem druzini svojo,imel malega froca ko sem naredil to bedarijo..in njegovo..
Grozaa

11111111111111… (nepreverjen)

Naj mi nekdo odgovori na vprašanje na kakšen način prepričati pijanega da se ne bo sedel za volan. Vsi kateri to delajo so prepričani da se njim to ne more zgoditi in ker so o tem prepričani za nobeno ceno nočejo da jih odpelje domov taksi, trezen prijatelj, žena. Jaz poznam kar nekaj takih in kar je zelo žalostno ko se streznijo nočejo priznati napake. Nikakor jih v pijanem stanju ne moreš odpeljati domov, takoj postanejo nasilni.

Pax (nepreverjen)

Edina rešitev za pijance za volanom je sprememba zakonodaje. Prekršek je potrebno spremeniti v kaznivo dejanje! Obvezno 0,00 za vse udeležence v prometu!

ringišpil (nepreverjen)

Svoj namen je že dosegel s tem, da se govori o tem in bo vsak pri sebi dobro zamislil. Po vsej Sloveniji se vsaj malo hvali njegovo izpostavljanje, ki prikazuje resnično stanje, le v Prekmurju se ga pljuva. Čudno..ravno pri nas je pogost pojav huda nesreča zaradi alkoholiziranosti. Se počuti kdo ogroženega? Tudi meni so policisti naredili kar nekaj krivice, vendar tega mladeniča spoštujem. Zaradi tega, ker so njegove besede bolj efektivne kot kazen 1.300 eur, ki uniči finančno življenje ne glede na to, če si kriv ali ne.

Lepec (nepreverjen)

Ooooo šment Komula spet dela s polno paro, jaz pa bi rad samo na svoji koži - auspuchu sprobal njegov pendrek!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice