Analitiki ugotavljajo, da upada zanimanje za cepljenje, saj smo padli na marčevsko raven. Če smo maja v enem tednu cepili več kot 71.000 oseb, smo jih v zadnjem tednu okoli 23.000.

Minister za zdravje Janez Poklukar je Slovence je na včerajšnji izjavi za javnost v Radečah ponovno pozval k cepljenju, saj je dejal, da »moramo v juliju in avgustu doseči čim večjo precepljenost«.

Ne izključuje niti možnosti, da bi bile v primeru hudega jesenskega vala nekatere dejavnosti, kot je na primer gostinstvo, dostopne samo cepljenim.

Kmalu konec brezplačnega testiranja

Poklukar je spomnil, da je ključen datum 23. avgust, ko se končuje, razen za izjeme, brezplačno hitro testiranje. 

»Ta datum je čas, dokler lahko vsi pridobimo status cepljene osebe, « je dodal.

Minister za zdravje meni, da je ključno, da se cepimo sedaj. V juliju in avgustu bi morali doseči čim večjo precepljenost, ker so jesenski in zimski časi bolj naklonjeni virusu.

»Ta trenutek je prednostna naloga ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da dosežemo zadostno precepljenost do jeseni,« poudarja.

Dodal je še, da se bomo s cepljenjem in ostalimi ukrepi, kot je spoštovanje pravila PCT, lahko vrnili v normalno življenje, poroča 24ur.com.

Minister si želi večjih številk

Postregel je tudi s podatkom, da je v Sloveniji, kjer je trenutno precepljenih 37,4 odstotka ljudi, cepljenih 13.000 otrok med 13. in 18. letom starosti. Minister si želi, da bi bile te številke še večje.

»Z namenom zagotovitve čim večje precepljenosti smo se odločili za odprtje cepilnih centrov po državi od 8. do 22. ure,« je po poročanju 24ur.com dejal Poklukar. 

V zadnjem tednu je prvi odmerek prejelo 23.688 oseb

Soustanovitelj Sledilnika Covid-19 Luka Renko je zaskrbljen, saj pravi, da zanimanje za cepljenje še naprej upada. V zadnjem tednu je prvi odmerek prejelo 23.688 oseb. Toliko oseb smo v enem tednu precepili februarja in v začetku marca, s cepljenjem pa smo začeli v tednu po božiču in tik pred novim letom.

Največ oseb pa smo cepili v tednu od 16. do 23. maja, ko se je cepilo 71.455 oseb. Trend upadanja je opazen v mesecu juliju. 

»Posledično smo na repu držav Evropske unije v precepljenosti starejših od 50 let,« še opozarja Renko in dodaja: »Zelo slabi obeti za ponovno rast novih primerov z različico delta, posledično pritisk na bolnišnice.«

Družbo na dnu lestvice nam delajo še Poljska, Estonija, Litva, Hrvaška, Slovaška, Latvija, Romunija in Bolgarija. Na vrhu pa so Danska, Španija, Portugalska, Norveška, Belgija, Švedska, Finska in Malta.

Zaščitimo sebe in druge

Ministrstvo za zdravje je zapisalo, da bo cepljenje proti covidu-19 pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja.

»Ključno je, da zaščitimo svoje zdravje ter tudi zdravje svoje družine, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev,« nagovarjajo na ministrstvu.

Slovenija želi s cepljenjem proti covidu-19 doseči tri cilje:

  • zmanjšati umrljivost zaradi covida-19,
  • zmanjšati število hospitalizacij,
  • zaščititi prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam.

Cepljenje je sicer brezplačno in zagotovljeno vsem, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji, ne glede na to, ali so zavarovani.

Na cepljenje se je možno naročiti prek portala zVem. V tem primeru boste na cepljenje povabljeni s strani izvajalca cepljenja.

Nenaročene osebe pa se lahko cepijo tudi na dnevih odprtih vrat v cepilnih centrih oziroma na lokacijah izvedbe cepljenja z mobilnimi cepilnimi enotami.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lebar (nepreverjen)

Pokljukar j****m ti vse kar imaš doma prasec .Cepi ce 1000 krat nas pa pusti pri miru .Želite da gremo na ulice ?

LEBAR (nepreverjen)

Saj pa ste že ste vsaki petek na ulici ha~ha zbudi se že poglej in preberi še enkrat članek da boš videl komu samo ob boku v preceplenosti ja samim kumunističnim državam zato pa le na cesto in sledit Fajonki in kompanjonom katerim se požvižga za vas in nas samo da so na oblasti

In reply to by lebar (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

Tisti, "ta pametni" smo skupaj

. (nepreverjen)

Neman nic proti cepivan so skozi zgodovino nan fejst pomagale ampak so tista cepijva mela preci dugo dobo testejranja itd. po 5 letih se komot cepin . Me pa maute ,ka političare pa vsi tej strokovnjaki tak v mozag rijvlejo zadevo , a kda pa mij delavci se scemo zborite za vecjo placo pa ka se nedo ,kao ta visje delali norca z nas clovekov keri vbistve drzavo gor drzijmo. To pa medije pa vsi drujge ne zemejo v pamet.

Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

Brez nimalo odgovornosti nas ne prisiljujte v ta vaša cepiva!!!

Sdkijgs (nepreverjen)

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕 LAŽNI PREHLAD ZA UBIJANJE LJUDI S STRUPI IN NEPLODNOST.

heh (nepreverjen)

te pa naj še samo cepljeni plačujejo davke

LEBAR (nepreverjen)

Narobe napisano "te pa naj še samo NECEPLENI plačujejo zdravstvo ko bodo zboleli " tako si mislil ne

In reply to by heh (nepreverjen)

Yusuf (nepreverjen)

Ce do testi placljivi za drzavljane pricakujem ka jih drzava preneha kupovati s proracunskim denarjem, oziroma z nasim skupnim denarjem. Naj jih kupi Pokljukar iz lastnega zepa in jih naj potem zaracunava. Dokler pa se testi kupujejo iz proracunske postavke katero tudi jaz vplacujem pa mi jin nimajo pravice zaracunavati.

rile (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Očitno je mladim malo mar za zdravje starejših.Pustimo ,pa kdo pade ,pač pade .Najmočnejši ostanejo...

Hmm (nepreverjen)

“Okužbe se širijo zaradi dopustnikov, ki se vračajo domov!”
Kako, če je treba imeti negativen test ob vstopu?
Kdo je pol prenašalec? Cepljeni?
Mi zna kdo to razložit? Krek? Beović? Hojs? Janša?

čarni vrag (nepreverjen)

Direktorica oddelka za nalezljive bolezni v bolnišnici Sheba, prof. Galia Rahav: »V primerjavi s cepljenimi skoraj noben okrevan bolnik s COVID-19 ni ponovno okužen. Imunost, povezana z boleznijo, bo verjetno veliko bolj učinkovita kot cepivo. "

Sheba je največja bolnišnica v Izraelu.

LEBAR (nepreverjen)

Ja res to pa si zasledil že pred mesci na 24ur ali prebral v večeru no še enkrat prelistaj pa boš tudi zasledil z kakimi številkami se borijo danes in dodatni okrepi klub velikemu procentu preceplenosti

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Poklukar, pazi mina!

čarni vrag (nepreverjen)

Poklukar, svetujem ti, da si najdeš dobrega odvetnika, saj se ti bo sodilo zaradi siljenje v medicinske poskuse na ljudeh.

bmkk (nepreverjen)

ja ceplene ovce idejo proti kraji.. zaj pa ostanemo mi ZDRAVI keri mo van jeb..i mater sakomi povrsti

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Samo Balkanski narod na repu Evrope se noče cepit.Zato pa Balkan je tam kjer je.

vkm (nepreverjen)

očitno so se tej naše politike nej preštele ustave prlej kak so zasedle stolec..
Drugo ka pa je, ka je epidemija ukinjena in s tem vsi ukrepi kere so prle že bili neustavni, zdaj sploj nemajo nekšoga fundamenta!
Ale mij bedake pa vse upoštevamo, koga se bogijmo? Če skup stopimo VSI(ceplene, ne ceplene, bele, čarne,...) do bejžale...
NE PUSTIMO SE RAZDVAJATI, KER RAZDVOJEN NAROD JE NAJLEŽEJ MANIPULERATE, V SLOGI JE MOČ!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice