Slika je simbolična.
Ste že slišali za osebno kartico zdravil?

V zadnjih letih smo priča številnim inovacijam na področju zdravstvenega varstva.

Eda izmed teh inovacij je uvedba osebne kartice zdravil, ki predstavlja izjemno koristno orodje za paciente in zdravstvene delavce.

Kaj je osebna kartica zdravil?

Bojan Madjar iz farmakoinformativne službe Pomurskih lekarn pojasnjuje, da je osebna kartica zdravil dokument, ki vsebuje podatke o predpisanih zdravilih na recept, podatke o predpisanem odmerjanju in načinu jemanja posameznih zdravil, namenu uporabe zdravil ter dodatna opozorila, na katera mora biti bolnik pozoren ob jemanju zdravil.

»Iz osebne kartice zdravil lahko hitro razberemo kdaj, na kakšen način in v kakšnem odmerku moramo vzeti določeno zdravilo.

Poleg zdravil na recept farmacevt na osebni kartici zdravil navede tudi imena zdravila brez recepta in drugih izdelkov, na primer prehranskih dopolnil, dietetičnih izdelkov, izdelkov rastlinskega izvora, ki jih pacient uporablja stalno ali občasno,« dodaja.

Brezšivna skrb za paciente

Leta 2023 se je najprej v bolnišnicah, nato tudi v zunanjih lekarnah začela izvajati storitev brezšivna skrb, cilj katere je zagotavljanje prenosa informacij o zdravljenju z zdravili pri posameznem pacientu.

Madjar pojasnjuje, da osebna kartica zdravil predstavlja osnovni dokument, ki zagotavlja ta prenos informacij o pacientovih zdravilih.

»Farmacevt izdela osebno kartico zdravil v spletnem orodju in jo naloži na portal, kjer je vidna zdravnikom in pacientu samemu, če ima urejen dostop do portala zVem. Hkrati pacientu natisne osebno kartico zdravil na list A4 formata.«

Kdo ima pravico do osebne kartice zdravil?

Pravica do osebne kartice zdravil je pravica pacienta v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, če spada v katero od naslednjih skupin:

  • osebe, ki prejemajo več kot deset zdravil,
  • osebe, ki imajo predpisanih pet ali več zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni in hkrati izpolnjujejo še vsaj enega drugih kriterijev (so pogosto hospitalizirane, imajo pogoste spremembe v terapiji zdravil, imajo simptome ali znake neželenih učinkov in uporabljajo določen nabor zdravil),
  • osebe s slabšim sodelovanjem pri zdravljenju z zdravili in slabo zdravstveno pismenostjo (na primer slabo razumevanje oziroma nepoznavanje terapije, slabše kognitivne sposobnosti, telesne omejitve pacienta.

Farmacevt, ki preveri uporabo zdravil in izdela osebno kartico zdravil, mora pri Lekarniški zbornici Slovenije opraviti ustrezno usposabljanje, da pridobi potrebne kompetence, pojasnjuje Madjar.

V Pomurskih lekarnah je trenutno devet farmacevtk in farmacevtov, ki so pridobili to kompetenco. 

Pregled uporabe zdravil z izdelavo osebne kartice zdravil tako trenutno v Pomurskih lekarnah izvajajo v naslednjih enotah:

  • Lekarna Murska Sobota, 
  • Lekarna Maximus, 
  • Lekarna Gornja Radgona,
  • Lekarna Lendava pri Zdravstvenem domu.

Komentarji (2)

Svoboda (ni preverjeno)

Kdor ne štrajka ni Slovenc hej hej hej.Banda koruptivna.A plače bi pa meli duplo.Fuujjjj je premika beseda.Niste vsi taki je vaš pa 90%

Osebni zdravst… (ni preverjeno)

youtu.be/D4H8Vrcpm0w

Starejše novice