Fotografija je simbolična.
Obetajo se spremembe pri spremljanju in obveščanju stikov ljudi, okuženih s koronavirusom.

Ob hitrem naraščanju števila novih okužb s koronavirusom je predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel danes podal izjavo za medije.

Uvodoma je poudaril, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ne umirja. Imamo namreč okoli 2.700 aktivno okuženih ljudi, povprečno dnevno število novih okužb v zadnjih 14 dneh se bliža številki 129.

Mario Fafangel je dejal, da epidemološka služba tako hitrega porasta novih okužb ne more več v celoti spremljati na tak način kot doslej: »Zato smo se odločili, da se bomo morali osredotočiti na najbolj kritične oziroma najbolj ranljive skupine našega prebivalstva. Odločitev ni bila lahka, o tem smo imeli veliko debat.«

»Jaz verjamem v ljudi«

Epidemiologi so zato opredelili tiste skupine, ki se jim bo epidemološka služba posvetila bolj kot drugim. Fafangel je sicer opozoril, da ne gre za to, da bi svoje delo s tem omejili: »Delamo vsak dan več.«

Epidemiološka služba se bo odslej bolj posvečala okužbam v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, šolstvu, zdravstvu in v skupinskim gospodinjstvih.

»Edini koncept, ki zdaj lahko funkcionira, je, da si vsi pomagamo. Jaz verjamem v ljudi,« je dejal Mario Fafangel.

Stike okuženega bodo identificirali v manjšem obsegu kot doslej

V naštetih ranljivih skupinah bo delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje torej teklo enako kot doslej. Pa pri ostalih okuženih?

»Kontaktirali bomo vsakega obolelega, ko bomo zmogli. Z njim se bomo pogovorili in identificirali stike, samo v manjšem obsegu. Na obolelem bo, da bo o okužbi obvestil širši krog stikov,« je pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni.

Za konec je znova pozval k odgovornemu ravnanju vsakega posameznika in skrbi en za drugega.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hkhr (nepreverjen)

Kaj ne zmoreno več ite se malo pelat okole po bolnicaj prazne kak še nikole do zdaj lažete kradete v pekel spadate!!

Gost736 (nepreverjen)

Bolnice so mesto duhov, ovi pa ne zmorejo več. Ge so pa te doktorge, vrt za zimo pripravljajo?

Karl Marx (nepreverjen)

Vsi so preobremenjeni. 4785 slovenskih zdravnikov ne zmore skrbeti za 112 korona pacientov z blagimi simptomi ??!! Epidemiilogi so čudna sorta. Zadnja epidemija na naših tleh so bile črne koze v letih 1970 do 1972. Od tedaj naprej (48 let !!!) so bili epiddmiologi brez dela. Hvala bogu sicer, a vendarle brez dela. Bili so kot inšpektor za morski ribolov v Murski Soboti, kot polkovnik JLA, ki se je celo življenje uril za vojno a odšel v penzijo leta 1989. Blagor njim. Biti epidemiolog v Sloveniji od leta 1972 do 2020 (48 let) je bila sanjska služba. Čakaš sovraga, a odideš v penzijo preden ta zares pride. Jebiga, eni imajo srečo ali peh, kakor za kdo vzame. In potem končno pride epidemija po 48 letih. In kaj naredijo naši epidemiologi? Po šestih mesecih ne zmorejo več.

Karl Marx (nepreverjen)

Popravek. V Sloveniji imamo 6370 zdravnikov. Ta armada ne zmore skrbeti za 112 korona pacientov z blagimi simptomi ??!!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

enostavno... (nepreverjen)

Rešitev je čisto enostavna.... hejnjajte preganjati pa testirati lidij pa de virus čudežno izgino. Tistih par ka de jih pa prišlo v bolnico pa te pač zdravili kak sakšoga drugo bolnika do zdaj. Zakoj ste v šole odli mater van??? Super je bilo celi život v bolnicaj spati pa dodatke za dežurstva vlejčti, medicinske so pa delale namesto vas. Zdaj pa gda trbej malo bole resno delati tisto za ka van je država telko lejt plačevala šolanje, pa ste na enkrat vsi preobremenjeni in nemrete več. Kak vas je nej sran takšne stvari javno gučati? Če van pa primanjkuje dokotorv pa v bolnice potegnite vse tiste koncesionare keri v svojih privar ordinacijaj sidijo in ZZZS sakši mesec pejneze dobijo, pacijenti pa nesmijo k njin ampak jih sestra na vrataj sprejme in na hitro odpravi ali pa kar prek telefona. Tisti so tudi preobremenjeni ali samo vi ka nemrete testov opravljati? Pa še glede testov, kakši je to kurčevi virus keoga morete iti lidan malonej v možgane iskat ka ga najdete s teston, javnost pa sagate kak je tej virus zelo nevarne in prenosljiv z dihanjon, s slino in z rokovanjem. Če je tomi tak zakoj van človek ne pljune v epruveto, če je tej virus seposejdi? Zakoj morete lidan palčke v možgane rivati? Isti ste kak tej pokvarjeni politiki, keri gonijo tej virus. Nej čudo ka se vedno bole pojavljajo trditve ka ste v bistvi doktori tisti keri hujskate politike v tej blesave ukrepe, zaradi vaših masnih zaslužkov v toj situaciji.

Starejše novice