Že od lanskega leta se med slovenskimi nudisti pojavlja precejšnja skrb, saj se je na Hrvaškem v zadnjih letih zaprlo kar nekaj nudističnih kampov, po nekaterih informacijah pa naj bi se jih še več zaprlo ali pa vsaj preuredilo v prihodnjih letih.

Nudizem je bil v porastu v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ki so veljala za zlato dobo nudističnega turizma na Hrvaškem. Takrat je bilo na hrvaški obali kar 33 nudističnih središč, ki so zagotovila kar šest milijonov prenočitev na leto.

Goloto so imeli radi že v antični Grčiji in Rimu. Takrat je bil kult golega telesa izjemno razširjen, še posebej priljubljen je bil atletski tip golote. Golo telo so množično upodabljali tudi umetniki, kult golega telesa je bil tudi del obredov in svečanosti. V antični Grčiji in v starem Rimu je bila dovoljena golota tudi na javnih kopališčih.

Kasneje, v srednjem veku, je golota zaradi Rimokatoliške cerkve postala grešna. Nemalokrat lahko od samih nudistov slišimo, da naj bi šlo na Hrvaškem za načrtno rušenje nudističnih oziroma zapiranje naturalističnih kampov.

Nudizem na Hrvaškem drastično upada

Ne glede na razlog si pred dejstvom, da je nudističnih kampov na Hrvaškem vedno manj, ne moremo zatiskati oči. Enega najbolj priljubljenih nudističnih kampov so popolnoma preuredili. Nekdaj priljubljen kamp Istra Sunny v Funtani pri Vrsarju so popolnoma preuredili, ga spremenili iz naturističnega in ga namenili izključno ‘oblečenim’ avanturistom.

Kamp Istra Premium Resort v Funtani je v letu 2019 popolnoma prenovljen in deluje kot tekstilni kamp s petimi zvezdicami. Kamp omogoča kampiranje na lepo urejenih parcelah, najem mobilnih hišic in glamping šotorov ob morju, ga oglašujejo na strani avtokamp.si.

Že nekaj časa se šušlja, da naj bi preuredili tudi kamp Koversada pri Vrsarju. V Koversadi, ki je tudi prvi naturistični kamp v Evropi, odprli so ga že leta 1961, se bo še vedno mogoče sprehajati povsem gol, a le po manjšem delu kampa.

Na Hrvaškem v kampe ne vlagajo enakomerno

Hrvaška v nudistične kampe ne vlaga enakomerno, na primer kamp v Valalti, ki je bil s strani nizozemskega avtokluba ANWB ocenjen kot najboljši nudistični kamp v Evropi, še vedno posluje zelo dobro, vlagajo več kot v druge kampe.

Na Hrvaškem so od leta 1972 zaprli ali preoblikovali kar 20 naturističnih središč. V iskalniku camping.hr smo preverili, koliko nudističnih kampov še ima Hrvaška – rezultat je presenetljiv, devet.

To so Koversada ob Vrsarju, Solaris v kraju Tar blizu Poreča, Ulika ob Poreču, Valalta ob Rovinju, Kanegra ob Umagu, Bunculuka in Konobe na otoku Krku, Nudist na otoku Hvar in Sovinje na otoku Pašman. V enakem iskalniku lahko najdemo tudi seznam ‘mešanih’ kampov, torej takšnih, ki so razdeljeni na nudistični in oblečen del. Teh je na Hrvaškem šest: Arena Kažela ob Medulinu, Baldarin in Kovačine na otoku Cres, Polari ob Rovinju, Kosirina na otoku Murter in Mlaska v Mlaski.

Sicer pa oblečeni kopalci vse bolj zasedajo prostor, namenjen nudistom. Zakaj? Nepisano pravilo med ljubitelji kampiranja je, da so nudistični kampi, ki so povprečno obiskani in naseljeni bistveno manj kot oblečeni, bolj čisti in urejeni.

Marsikomu, ki ni nudist, pa ob tem tudi ni jasno, zakaj nudisti v nobenem primeru ne želijo v oblečen kamp. Nekateri se tako močno vživijo v takšen način ‘preživljanja počitnic’, da se jim je odveč obleči in iti v trgovino ali na sprehod izven kampa.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
polj (nepreverjen)

Boli me če vse zaprejo in vse plaže tja ne hodim in nikoli ne bom .

Xyzkra (nepreverjen)

Boli nas kurac kama ti hodiš

In reply to by polj (nepreverjen)

polj (nepreverjen)

Xyzkra............. In mene boli kama tij hodiš lahko se jim v rit porijnete

In reply to by Xyzkra (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz pa rad hodim na nudo plažo , ki pa mora biti samo za moške
tam se z 1122334455 tak lepo igrava

In reply to by polj (nepreverjen)

boxx (nepreverjen)

Verjetno maš maloga pa te je sran, zatou ta ne odiš.

In reply to by polj (nepreverjen)

polj (nepreverjen)

boxx............ Pijtaj ženo kakšega mam

In reply to by boxx (nepreverjen)

Eh (nepreverjen)

Polj, sem vesel da ne hodiš, te nihče ne pogreša...

polj (nepreverjen)

Eh.............. Vi samo hodite in jim še riti poližite nišče vas ne pogreša

In reply to by Eh (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

Panika?! Če bi vi znali ka je panika, to nebi nikoli napisali! “Turisti so v skrbeh” tak je bokše verjamite.

Gost1 (nepreverjen)

Ja ja, püjčeke te odili inan kazat

Vrline in poboznost (nepreverjen)

Sramota, vzdrznost, cistost, eticnost, moralnost

čarni vrag (nepreverjen)

Vi imate neverjeten talent, da vsako zadeva prikažete narobe. Nudistov je vsako leto manj, zato se nudistični kampi zapirajo. Vi pa pišete, ko da je nudistov puno, pa nemajo kama iti. Čisto zavajanje.

dbc (nepreverjen)

xxxx

rafael (nepreverjen)

Ja morajo se goli kopat pa okrog hodit če pa nimajo denarja da bi si kopalke kupili. Sedaj ko je socialna 375 evrov si bojo lahko kupili

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice