Na morje v kamp. In to ne kakršenkoli, ampak nudistični kamp. Ja, odpravili smo se v Koversado, najbolj znano nudistično središče na Jadranu, ki je med najstarejšimi v Evropi - ustanovljeno že leta 1961.

Čez leto vsi nestrpno čakamo poletje in odhod na morje. Ne glede na to, katero destinacijo izberemo, pomembno je le, da na dopustu uživamo, se sprostimo in si naberemo moči. Preverili smo, kako izgleda precej priljubljena, a za nekatere še vedno neznana in nenavdana oblika kampiranja - nudistično kampiranje. Tako je, odpravili smo se v nudistični kamp.

Nudistični kampi vedno bolj priljubljeni 

Za nekatere nekaj popolnoma vsakdanjega, za tiste, ki pa še v tovrstnem kampu niso bili, pa predstavlja kopico zanimivih dogodivščin. V nudističnem kampu ne gre le za to, da bi obiskovalci bili goli le na plaži, ampak goli opravljajo vse aktivnosti. Že ob vhodu v tak kamp lahko vidimo znake, ki opozarjajo, da so oblačila in kopalke prepovedane. Prepovedane!

Brez predsodkov smo obiskali nudistični kamp Koversada in ... Bili prijetno presenečeni! Gre za velik kamp – sprejme namreč kar 5000 obiskovalcev, kjer se vsi med seboj prijazno pozdravljajo ali se vsaj drug drugemu prijazno nasmihajo.

Ob sprehodu po kampu smo srečali gole kolesarje, gole igralce tenisa, odbojke, mini golfa ... Ljudje so goli supali, rolali, kuhali, se prehranjevali, pripravljali in pospravljali prikolice. Skratka, življenje tam poteka brez oblačil. 

»Skini gaće!«*

Edini neljubi dogodek lahko na takem dopustovanjo doživijo tisti bolj sramežljivi – nekateri pač ne morejo preko sebe in so raje oblečeni. A roko na srce, med samimi nagci so oblečeni pač zelo izstopajoči – če ste na plaži v kopalkah, se lahko do vas pripelje oskrbovalec kampa in ukaže: »Skini gaće!«. Še bolj neprijetno pa je morda, če ti to reče prijateljeva mama.

Na ples goli? Zakaj pa ne!

Nekateri so celo tako radi goli, da gredo zvečer, v malo bolj fin lokal v kampu, kjer igra živa glasba in kamor pridejo obiskovalci »na ples«, na pijačo ali dve, goli. Veselje se zavleče v zgodnje jutranje ure in verjeli ali ne, tam to sploh ni čudno.

Na telesu so dovoljeni le čevlji, klobuk in torba. V Koversadi se nam je v spomin najbolj vtisnila ženička v svojih šestdesetih, po rodu najverjetneje Italijanka – ker te dame pač lahko prepoznamo že na daleč – ki se je po kampu sprehajala gola, ni pa pozabila na najpomembnejše ... Čevlje s peto, seveda! 

Prav tako so nas presenetili igralci tenisa – seveda goli – obuti le v nogavice in tenis copate, ali pa večerna srečanja na toaletah, kamor so obiskovalci prihajali oblečeni le v majice, hlač pa nismo opazili. 

Ko se iz dopusta vrneš brez umazanega perila ...

Marsikdo se bo ob teh opisih nasmejal, ampak potrdimo lahko, da je kampiranje v nudističnih kampih precej zabavno in na ta način dopustovanja smo se hitro (mogoče za odtenek prehitro, hmm ...) navadili. Bilo nam je všeč, saj smo se spočili, ko pa smo se vrnili nazaj domov nismo imeli nobenega dela s pranjem in pospravljanjem oblačil. Kul!

Nudističnih kampov je na Hrvaškem res ogromno, omenimo nekaj najbolj znanih: Koversada v Vrsarju, Solaris in Ulika ob Poreču, Kanegra ob Umagu, Konobe na Krku, Nudist na Hvaru, Bunculuka v Baški ... Lahko pa jih najdete tudi v Sloveniji, na primer v Termah Banovci, pa Kamp Smlednik ob Zbiljskem jezeru in kamp Mali Raj v Dolenjem Polju ... Znebite se predsodkov in videli boste, da je tako doživetje lahko nepozabno.

*»Sleci hlačke.«

Eva Božič

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Asam (nepreverjen)

Nedopustljivo..

ka te briga (nepreverjen)

za tiste z nazadnjaškim razmišljanjem je rejsan. enostavna rešitev: ne odi ta.

In reply to by Asam (nepreverjen)

fešta (nepreverjen)

Brez pravih fotk je vse to brezveze ...

zoro05

Pojdi tja, če si frajer, pa boš videl vse v živo. Iz izkušenj ti povem, da slikanje okrog ni dovoljeno

In reply to by fešta (nepreverjen)

Serebere (nepreverjen)

Ce bi se ta kultura golote (v kampu oz.podobno...) posameziku v zavest naselila bi clovek postal bolj humanisticen in samozavesten kot je...ne glede na to ce ma kompleks malega lulcka oz joskic..
Preverjeno!

Marko2go (nepreverjen)

Sem enkrat naletel nehote na nudisticno oz. Tam je bil sviger party ! Bilo me je sram ampak ker imam tudi nekaj cm prevec je bilo zanimivo ! Aja fukal pa nisem le gledal sem ker nocem fasat kake klamidije ali gonoreje :)

zoro05

Vsak se odloča po svoje.
Vsak je svojega telesa gospodar.

In reply to by Marko2go (nepreverjen)

Casio (nepreverjen)

Čist povsem normalno, seveda vsak se odloča po svoje če idete ta že leta je ta kemp, tü nega sramu če pa je koga sram te pa se sramuje san svojega telesa in tak se tüdi guči.

joško1 (nepreverjen)

Dobra reklama spet za hrvate.

Starejše novice