Ujme so močno prizadele tudi srnjad in male divjadi, finančna škoda bo ogromna.

Ujme, ki so v zadnjih dneh prizadele Slovenijo, škode niso pustile samo na kmetijskih zemljiščih, stavbah, infrastrukturi in gozdovih.

Zelo velika je tudi izguba srnjadi in male divjadi.

Kakšno je točno stanje, je zaenkrat še težko povedati, je pa res, da v Lovski zvezi Slovenije že poročajo o velikem številu poginjenih živali, sploh v pomurskem okolišu. 

Uničenih kar 80 odstotkov gozdov, ki predstavljajo dom divjadi

V Lovski družini Apače se bojijo, da bo zaradi uničenega življenjskega okolja, odšla še ta divjad, ki je poplave preživela. Uničenih je namreč 80 odstotkov gozdov, ki predstavljajo dom divjadi.

Dodatno nadlogo za živali predstavlja tudi sanacija po neurjih.

Divjad je obtičala v strugah in rokavih

»V naravi ne bo miru in divjad se bo prisiljena umakniti drugam v mirnejše predele, to pomeni iz mej našega lovišča,« je pojasnil Andrej Rugole, lovec in tajnik Lovske družine Apače.

Mrtva srnjad na krošnjah polomljenih dreves, ki so ostale še od prejšnjih ujm, in popolnoma razmočen teren, ki je majhni divjadi onemogočal kakršen koli izhod. Tako se prizorov po poplavah spominjajo domačini. 

»Divjad je obtičala v teh strugah in rokavih, predvsem tam, kjer je Mura nabila dobesedno ostanke drevja od še prejšnjega neurja,« je dodal Rugole.

Škoda bo ogromna, lovske družine zaskrbljene

»Visoka divjad se je delno lahko umaknila, mala divjad pa nikakor ne. Mala divjad je obstala in Mura je pobrala vse, kar je obstalo,« je povedal Alojz Bauman, predsednik Lovske družine Apače.

O številkah je v tem trenutku nemogoče govoriti, realno stanje se bo pokazalo šele jeseni, ampak škoda bo tudi tukaj ogromna.

Lovske družine so zaskrbljene glede prihodnosti. Predvsem jih skrbi gojitev male divjadi, ki je iz tega predela Slovenije dobesedno izbrisana. 

Mala divjad dobesedno izbrisana iz terena

»Malo smo sicer zaskrbljeni, kar se tiče prihodnosti, predvsem gojitve male divjadi. V tem predelu je mala divjad dobesedno izbrisana iz terena. Voda jo je odnesla in ta sanacija in vrnitev male divjadi lahko traja kar nekaj let,« je zaskrbljen Rugole.

Posledice prinašajo tudi finančno stisko lovskih družin, ki svoje objekte in hrano za živali ter ostale stvari, ki so za lovišča nujno potrebna, financirajo iz denarja, ki jim ga prinaša lov.

»Naši lovski družini je to prineslo res veliko finančno škodo, proti kateri se bomo borili mogoče leta in leta. Mi moramo vlagati v lovišče, moramo delati naprej, kot da se nič ni zgodilo, ampak potrebna bo pomoč,« je dodal Bauman. 

Struge niso bile pravočasno očiščene: »Določene stvari bi se dale preprečiti, če bi bile pravočasno očiščene struge, če bi bil pravočasno speljan ta Mlinski potok, ki je zanemarjen.«

Komentarji (16)

štajerec

Tudi ribiči smo ostali praktično brez ribjega staleža,škoda je na žalost nepopravljiva

pametni (ni preverjeno)

Škoda je lepih srnic in zajčkov ki jih je ujma pokončala
Ne bi pa bilo nobene škode če bi ujma zdesetkal lovce
V šoli smo se učili
Lovec je pijan morilec ki gre skozi gozd naravnost gostilno
in nič čudnega če je toliko poškodovane - zastreljene divjadi
če se pa pijancem tresejo roke

In reply to by štajerec

!!!! (ni preverjeno)

Idi v Rudija v Salovce, pa bos vido kaksna sprepita gamat so lovci. V lovski opravi ide pit, se napije ka komaj stoji, orozje v avtoje in te tak pijan ide v sumo!

In reply to by pametni (ni preverjeno)

Stane33 (ni preverjeno)

zato sem jaz vedno si želel ko sem še bil mali da me je deda dal lulati
ker je bil lovec in so mu se tako fino tresle rokeeee

In reply to by pametni (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čudi me to jokanje nad zmanjšanjem dosti prevelikega števila srnjadi. Ne spomnim se, ka bi lovci jokali zaradi brezštevilnih avtomobilov, ki so trčili v srne.

Kuli

Pazte, ka se nedo usrani zamazane nekoristne migrantoljubski-pročrnski-islamofilni-veganski-lgbt-trajnostni-prebujenci razpizdile, ker omenjate lofce.

špricar (ni preverjeno)

Trajnostno naravnano, razvojno usmerjeno in transparentno, to je ta prava smer, tega pač ne razumeš, ampak nisi edini !

In reply to by Kuli

Kuli

"Trajnostno" ma rok uporabe isto kak "politična korektnost". Do 2025. De te pa svejt malo načiše. ;) Baukše ka se wokeri skrijete do tečas. ;)

In reply to by špricar (ni preverjeno)

slika (ni preverjeno)

Naj pridejo na Goričko, pa si lejko pelajo divjadi ta kelko ščejo. In to nej samo nekšne srne, ampak konkretne košute pa jelene. Do zadovoljni oni, ka bojo meli divjad, mi pa tude, ker to ka se dogaja na naših poljih že zdaleč več ni vzdržno..

Okeeej (ni preverjeno)

Daj daj ne bluzi pa ne isci bedne pozornosti! Skodo od divjadi itak povrne lovska druzina.

In reply to by slika (ni preverjeno)

Ich (ni preverjeno)

Čakaj malo, ne razmin. Ne strelajo lovci srne zato ka kao regulerajo populacijo, ka se kao preveč ne namnožijo? Pa zaj je narava zreguleraja zadevo po NARAVNI poti. V kon je te zaj problem? Isto kak pred 1000 leti kda še nej bilo lovcov.
In zaj se lovci jokajo ka narava dela svoje. Ja pa normalno ka more NARAVA regulerati populacijo. Reguleranje divjadi je funkcija narave nej lovcov!

Takjeto (ni preverjeno)

Oni strelajo predvsem zato ka sluzijo, vso to meso se proda in nej za malo. Te je tu lovski turizem, keri je tudi dober zasluzek. Ka ne omenjan pejnez od drzave…. Pa seveda pumpanje EGA, ka on spila boga sto de zivo pa sto nej. Ze samo z odstrelon medvedov, 2,3 mesece nazaj so pazi to - zasluzili miljone! Ja praf stes! Ka so sli klat medvede so zasluzili miljone! Skos na konce dneva se ide za PEJNEZE!!!! In zdaj jih skrbi ka de zasluzek mensi. Za populacijo nej, ker srne itak migrerajo in ce je predel fraj, ga pac na novo zasedeje

In reply to by Ich (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Hvala bogu, divjadi je tako ali tako preveč, naj samo malo pogledajo na goričko. Lovci so pa naj lepo tiho, kmetje jim krmimo divjad, ki nam dela ogromno škodo, povrnejo jo pa samo takim, ki so pri koritu. V določenih predelih ljudje sploh več ne sejejo, ker nima smisla, saj divjad vse požere. Tudi gozdovi se ne morejo več naravno pomlajevati saj vsako sadiko takoj požrejo. V dosti predelih srne hodijo že do hiš žret zelenjavo.

Povejtimeni (ni preverjeno)

Si ze cuo za pastira? Ale ste se tan prezabaceni, pa se toga ne poznate???

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Pok pok! (ni preverjeno)

Joj Roglec, ka pa te zaj strejlali???
😢😢😢

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Kaj ta dva tipa tukaj nekaj jokata in dramatizirata ?

Narava dala, narava vzela.

Če, bi pa slučajno kdo drugi uplenil kakšno divjad bi pa tudi ufi v luft skakali.

Mi je nekoč pravil en kmet, da si tu in tak upleni kakšnega zajca in srno.

Je rekel, da se itak hranijo z njegove njive.

Lovci jih pa tudi streljajo in še nikoli niso vprašali, koliko so na njivah požrli.

V bistvu lovci z nečim upravljajo, kar ni njihovo.

No, saj z ribiči ni nič drugače.

Starejše novice