*Fotografija je simbolična
Ministrstvo za zdravje je objavilo Nacionalni razpis za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Razpis po besedah ministrstva predstavlja pomemben korak naprej pri skrbi, da vsak državljan dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, ko jo potrebuje.

Zaradi epidemije so bili nekateri programi začasno ustavljeni, zdravstveno osebje je bilo zaradi pomanjkanja kadra premeščeno na covidne oddelke, čakalne dobe pa so se zato večale.

Večino prestavljenih obravnav lahko nadomestijo že letos

»Ob predpostavki, da novi koronavirus, še posebej novo različico delta, uspešno obvladujemo, verjamem, da lahko mnoge bolnišnice večino prestavljenih obravnav bolnikov v zdravstvu nadomestijo že v drugi polovici tega leta,« je dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Najučinkovitejši način, da razbremenimo primarno zdravstvo je cepljenje, saj se bomo s tem izognili vnovičnemu prestavljanju obravnav in premeščanju zdravstvenega osebja na oddelke za covid-19, poudarja minister.

»Zato da bo delo na covidnih oddelkih jeseni lahko potekalo nemoteno in da bodo hkrati vsi zdravstveni programi ostali neprizadeti in delovali v polnih kapacitetah, je nujno, da izboljšamo dostopnost do zdravstvenih storitev,« je dodal.

Z javnim razpisom za zmanjšanje števila čakajočih pacientov nad dopustno dobo želi ministrstvo na prvo mesto postaviti pacienta in njegovo oskrbo. In nujno potrebno je, da v sistem vključijo vse razpoložljive vire, so dodali na ministrstvu.

Tudi za zasebnike, a prednost bodo imeli javni zavodi

Razpis je odprt za vse izvajalce z ustreznimi pogoji, izvajal se bo po tako imenovanem kaskadnem sistemu. Prednost pri razpisu bodo imeli izvajalci v javni zdravstveni mreži; ko bodo te kapacitete zapolnjene bodo na vrsti koncesionarji in nato še ostali, ki izpolnjujejo ustrezne pogoje.

V sklopu razpisa bo obravnavanih več kot 20 tisoč pacientov, ki bodo na dan objave razpisa uvrščeni na čakalni seznam. Pacienti morajo seveda imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, prvi bodo na vrsti tisti, ki čakajo najdlje.

Pred možnim jesenskim valom covida ...

Za izvedbo javnega razpisa in skrajševanje števila čakajočih pacientov nad dopustno dobo se namenja 65 milijonov evrov. To finančno injekcijo je ministrstvo zagotovilo iz sredstev za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in iz proračuna za zavarovance, ki dopolnilnega zavarovanja nimajo. Po besedah državnega sekretarja Cuglja bo v sklopu nacionalnega razpisa obravnavanih več kot 20.000 pacientov.

Poklukar je dodal še: »Čakalne vrste so nedopustno dolge, kar je pred možnim jesenskim valom covida-19 slaba popotnica. Jasno je, da so se čakalne vrste v zadnjem letu podaljšale. Za kardiološki, urološki in revmatološki pregled je denimo pri stopnji nujnosti »zelo hitro« potrebno čakati tudi dva meseca. Temu želimo narediti konec.«

»Želimo poskrbeti, da bo vsak pacient prejel ustrezno zdravstveno oskrbo. Naša glavna skrb in prioriteta je in vedno bo, spoštovanje temeljne pravice vsakega državljana do zdravja. Namreč, na koncu dneva je najpomembnejše prav to, da smo zdravi,« je sklenil Poklukar.

Komentarji (8)

čarni vrag (ni preverjeno)

Za kardiološki, urološki in revmatološki pregled je denimo pri stopnji nujnosti »zelo hitro« potrebno čakati tudi dva meseca. Temu želimo narediti konec.«

Ne vem, če tej Poklukar zna, da dvomesečno "zelo hitro" čakanje na zdravniško obravnavo kardioloških težav za velik odstotek čakajočih pomeni rano smrt. Te jih pa testiramo s klump PCR testi in jih proglasimo za žrtve korone. Pa si delimo dodatke. Pri raki prostate pa lahko dva izgubljena meseca pomenita zanesljivo smrt. Medtem ko se lažnivi doktorje borijo proti prehladi, ljudje umirajo zaradi infarktov in raka.

ffran

Za skrajšanje dob teh storitev bo šlo 65 milijonov ? Malo denarja malo muzike !!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Na žalost de preci milijonov šlo v žepe Janšovih golf pajdašov z Mavriciusa.

In reply to by ffran

Vah, (ni preverjeno)

Tij pa itak vse znaš , tij bi mogo biti minister , tij bi vse porikto , tij bi samo pravo ka nega nobenih bolezni in že bi izginile , sekretar bi ti pa lahko bil Nakitomičiči

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Mama mia (ni preverjeno)

Ne razumem,zakaj je potrebno za skrajšanje čakalnih vrst spet deliti denar samo dva milijona nas je,bolnic imamo,ka se vse jebe,pa nismo vsi bolani.Pa kako lahko imamo čakalne vrste,kdo ne dela,kdo glumi in se igra z življenjem slovenskih državljanov.In zakaj se umetno in namerno ustvarjajo čakalne vrste,v Sloveniji.Kdaj bo tega sranja konec.

Gost5 (ni preverjeno)

Nikoli ne bo tega konec, takšno stanje jim še kako paše. briga njih za navadnega človeka. V zdravstvu se krade na veliko, pa nobenemu nič, namesto da bi se naredil red, se pumpa v to jamo brez dna še dodatne miljone. Na en kurčevi pregled čakaš mesece in to pod zelo hitro, če poveš da boš plačal, pa te vzamejo še isti dan, kje je tu logika. Stroji stojijo, delavci nimajo dela, ljudje pa čakajo na preglede. Umetno povzročene čakalne vrste, ker se denar na veliko krade in drugače bi vse šlo za ljudi, ki so dejansko ta denar tudi dali preko zavarovanj in prispevkov.

In reply to by Mama mia (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Denar nede nič rešo. Kakše dodatke so dobivali, pa so delali isti čas privat. Za gotovino. Korupcija ki jo podpira politika je problem.

vkm (ni preverjeno)

z penazame do resile samo zacasno, tu se delajo namerno takse cakalne vrste, ker potem ide narod samoplacnisko istome doktore...
potrebno bi napravite so ma privat nemre delate v javnon

Starejše novice