V zadnjih nekaj letih so se trgi rabljenih avtomobilov soočali s težavami, saj je kriza polprevodnikov ogrozila verigo nakupov avtomobilov.

Številni proizvajalci avtomobilov so menili, da so težave že dosegle vrhunec, in zdelo se je, da bo leto 2022 leto, ko se bodo dobave vozil vrnile na raven pred krizo.

Vendar pa je te načrte zmotila ruska invazija na sosednjo Ukrajino, zaradi česar se je avtomobilska industrija znašla pred še večjo krizo, ki jo bo veliko težje rešiti. Matas Buzelis, avtomobilski strokovnjak in vodja komunikacij v avtomobilskem podjetju CarVertical, je delil svoje poglede na situacijo.

Poškodovane dobavne verige

Strokovnjak za avtomobilsko industrijo Buzelis poudarja, da čeprav ruski trg novih avtomobilov ni največji na svetu, ima pomembno vlogo v avtomobilski dobavni verigi.

Ukrajina tretja največja proizvajalka niklja in aluminija na svetu

Rusija izvaža pomembne sestavne dele za avtomobilsko industrijo. Nemčija se na primer zanaša na ruski titan, železo in paladij.

Rusija je s 108 milijoni ton železove rude, proizvedene leta 2021, peta največja proizvajalka železove rude na svetu, ki oskrbuje evropske proizvajalce jekla, ki se zdaj soočajo z višjimi cenami in morebitnimi težavami pri pridobivanju te kovine drugje.

Ruska invazija je vplivala tudi na avtomobilsko industrijo v Ukrajini. Nemški proizvajalci avtomobilov, kot sta BMW in Volkswagen, na primer uporabljajo velikega ukrajinskega dobavitelja kabelskih snopov.

Poleg tega je Ukrajina tretja največja proizvajalka niklja in aluminija na svetu, dveh zelo dragocenih virov, ki sta potrebna za sestavne dele baterij in električnih vozil.

Ukrajina proizvede skoraj 70 odstotkov neonskega plina na svetu, potrebnega za komponente, kot so mikročipi, ki jih že primanjkuje.

Težje je dobiti dober rabljen avtomobil

Nakup rabljenega vozila je bil že v letu 2021 težaven in drag, izgleda pa, da bo v letu 2022 še težji. Medtem ko trg rabljenih avtomobilov raste, se prodajalci rabljenih avtomobilov soočajo s pomanjkanjem vozil.

Eden glavnih razlogov za sedanje razmere je kriza na trgu novih avtomobilov. Proizvajalci začenjajo omejevati proizvodnjo vozil, da bi ohranili nižjo, a stabilnejšo proizvodnjo. Ta sprememba v proizvodnji novih vozil upočasnjuje dotok avtomobilov na trg rabljenih vozil. Lastniki avtomobilov zato odlašajo s prodajo svojih vozil ali pa jih sploh ne prodajo.

»Tisti, ki se zanimajo za nakup rabljenega avtomobila, zdaj izbirajo med najbolj omejenimi in tudi najdražjimi ponudbami na trgu rabljenih vozil. Vendar pa omejena ponudba rabljenih avtomobilov ne pomeni, da se morajo kupci odreči postopkom, ki jih ščitijo pred prevarami.

Nasprotno, kupci bi morali preveriti zgodovino vsakega rabljenega vozila, saj je izbira zelo omejena,« pravi Buzelis.

Kot pojasnjuje vodja komunikacijskega oddelka podjetja CarVertical, lahko trgovci z rabljenimi avtomobili kupijo vse, kar jim je ponujeno, pri čemer se manj ozirajo na stanje avtomobila.

Tveganje pri nakupu rabljenega avtomobila v slabem stanju je lahko veliko večje, kot je bilo, recimo, pred letom ali dvema.

Nepredvidljive cene rabljenih avtomobilov

V letu 2021 so cene rabljenih avtomobilov že dosegle najvišje cene vseh časov. Čeprav so se stabilizirale in proti koncu leta celo začele padati, je ruska invazija v Ukrajino ustvarila razmere brez primere na vzhodnoevropskem trgu rabljenih vozil.

Kupci rabljenih avtomobilov iz Ukrajine že leta prihajajo na Poljsko, Litvo, Slovaško in Madžarsko.

Medtem ko je bilo na notranjih trgih teh držav večje povpraševanje po novejših avtomobilih, so Ukrajinci kupovali veliko več kot deset let starih avtomobilov, zlasti tistih z varčnimi, a »umazanimi« dizelskimi motorji.

Po drugi strani pa se bo zaradi zmanjšanega dotoka strank spremenil trg rabljenih vozil v sosednjih državah Ukrajine. Cene starejših avtomobilov se bodo verjetno znižale, saj si trgovci prizadevajo zmanjšati svoje izgube, da bi se prilagodili trenutnim razmeram.

Vpliv cen goriva

Cene goriva so v številnih evropskih državah presegle kritično mejo dva evra za liter, kar je spodbudilo zanimanje za spremembo vsakodnevnih navad. 

»Zaradi višjih cen goriva se bodo nekateri vozniki manj vozili na delo. Svojo letno kilometrino lahko znižajo z izbiro javnega prevoza ali drugih alternativnih sredstev prevoza. Manj prevoženih kilometrov bi pomenilo manj nesreč, kar bi pomenilo prihranek pri obratovalnih stroških,« pravi strokovnjak iz podjetja CarVertical. 

To bi zmanjšalo število vozil na cestah, vendar pa višje cene goriva povečujejo tudi zanimanje za varčna vozila. 

To pomeni, da lahko vozila z dizelskimi motorji vzbudijo zanimanje zaradi neprekosljive porabe goriva na avtocesti. Vendar pa bo ta trend omejen na države, ki ne obdavčujejo vozil z večjimi emisijami ogljikovega dioksida. 

Povečane cene goriva bodo spodbudile ljudi k naložbam v rabljena električna vozila. Kljub naraščajočim cenam energije so skupni stroški lastništva električnih avtomobilov še vedno nižji, še nižji pa so lahko, če se za polnjenje uporablja sončna energija.

Pri polnjenju s sončno energijo naj bi na leto prihranili od 600 do 800 evrov.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
releventy (nepreverjen)

Mogoče se motim ali ni to posledica sankcij s strani pokvarjenih evrobirokratov?

Zvonimek (nepreverjen)

Dajmo EU se kakso sankcijo :) se malo pa mo nazaj na konjski vpregi :) te pa de Lada Niva luksuz :) te nan zaj naj americani poslejo avtoje pa nafto :D

asdasd (nepreverjen)

Težje je dobiti dober rabljen avtomobil ? Dnevno poslušam reklame o količini novih vozil na zalogi in količini vozil, ki so v fazi dobave, cene se navajajo za mesečna plačila, nekaj je narobe, ali ta nova vozila iz zaloge nimajo elektronike ali pa eni lažejo !!

goričanec2 (nepreverjen)

Dve leti so nam govorili, da zaradi Corone ne dobimo nič iz Kitajske! Zdaj naenkrat se pa vse proizvaja v Ukrajini ali v Rusiji!
Cena sirove nafte je že dostikrat bila višja pa Nafta in Benzin nista bila tako draga!

Bisgec (nepreverjen)

Se z vsem strinjam.

In reply to by goričanec2 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kapitalizem razpada, pa nam poberejo denar ka de se še malo vleklo.

In reply to by goričanec2 (nepreverjen)

Asawe (nepreverjen)

Amaricani so gospodarsko v r.i.t.i, edino kar jih resi je vojna in to delajo v ukrajini. Namesto njih bo propadla gospodarsko in financno evropa, vsaj tisti naiven del, ki naseda vplivu amerike.

Bisgec (nepreverjen)

in kje točno služijo sedaj ZDA ? Zdaj še samo čakam da boš rekel da se Ukrajina sama bombandira ker je pač potrebna obnove ;) . Torej sta Putin in Biden dogovorjena glede vojne in dobičkov ? Ali je pač Putin naivni ruski tipični zapitek ki so ga američani na suho nategnili ?

In reply to by Asawe (nepreverjen)

sjskak (nepreverjen)

pricakovano od gledalcev tv, sploh rtv, nova, popt in planet. koga sankcije najbolj prizadanejo. eu ali zda? zda so v zadnjem mesecu povecale za34% nakup ruskega plin, in ta plin ves kdo bo kupil po 3x ceni. bedaki v eu.

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Tako je FACEBOOK je edini kredibilen vir informacij, pa necenzurirano, pedrerirano, Mladina...to je to, to so mediji najbližje 10 - tim božjim zapovedim, manjka še samo svoboden tisk ki je blizu Putinu, oni pa sploh pišejo eno in edino sveto resnico :)))))) Zabavni ste vi rusofili..pa korone tudi ni bilo kaj ne ?

In reply to by sjskak (nepreverjen)

Ewqqq (nepreverjen)

Podjetja iz EU-ja lahko kljub zahtevi Rusije, da morajo za plin po novem plačevati v rubljih, še naprej kupujejo ruski plin, ne da bi pri tem kršila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedel EU, je dejala Evropska komisija. Vir. rtv.
Pa kaj je to. Lud jeb... zbunjenog. Edino narod na crkne ..... Brsulej je potrebno unicit, ali pa takoj izstop iz te greznice.

Bisgec (nepreverjen)

Navadno zavajanje, direktor Audija je že pred korono napovedal povišanje cen od md 3-4 tisoč € za srednji nižji razred, takrat je bil deležen zgražanj, ampak nič ni naključno...kakšno pomanjkanje polprevodnikov, kaj so Kitajci izumrli med korono ali kaj ? samo izgovore iščejo za umetno ustvarjeno krizo ki bo pokazala kakšne ovce smo ljudje, koliko smo pripravljeni PREPLAČATi brezvezen pleh in kolikor opazujem ceste se ljudje nič ne sekirajo da za isti avto ki je lani stal 17.000 € danes dajo 20.000 €..ni panike dokler je kredit pa glava prazna .

. (nepreverjen)

Golf je stal 19, zdaj 27, ka ma notri televizijo pa fse drugo in slab motor.

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Pa prenehajte že kupovati rabljena razbita sranja iz tujine z zbitimi kilometri...je res tako pomembno da te vidijo v pošminkanem Audiju z nemčije za katerega potem za popravilo zmečeš pol njegove realne vrednosti ?

. (nepreverjen)

Problem je ker so amerikanci prepovedali prodajo stroja za printanje čipov kitajcem. Zato nega čipov.

Yxyxyx (nepreverjen)

Ni me briga za ZDA in Ukrajno.Jaz sem Mađar in ne želim da izgubim državo zaradi idiota kateri je naredio klavnico v Evropi in to proti Rusov.Viktor Orban legenda.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice