Barva dlake igra veliko vlogo pri zaželenosti psa. Črni psi svoj dom iščejo najdlje časa, ne glede na svoj karakter in potrebe.

Zavod PIT deluje kot nepogrešljiv del družbe, saj s svojim prostovoljskim angažmajem pomaga ustavljati pasje borbe in z ulic rešuje pse, ki so potrebni oskrbe in novega doma.

Vsem najdenčkom, ki po navadi potrebujejo veterinarsko zdravljenje, pomagajo, da se postavijo na noge, nato pa jim poiščejo posvojitelje, ki so jih pripravljeni vzeti za svojega družinskega člana.

Vendar pa opažajo, da niso vsi psi enako zaželeni. Presenetljiv faktor pri zanimanju ljudi za posvojitev je barva dlake – črni psi veliko težje dobijo nov dom.

»Mi, Zavod PIT, seveda pri samem reševanju oziroma nudenju pomoči ne delamo razlik med psi zaradi barve njihove dlake, se pa zavedamo, da bo črn pes z nami dlje. Če gre za psa večje rasti, se obdobje čakanja še podaljša, v primeru višje starosti pa bo skoraj zagotovo z nami v namestitvi leta,« je za Ljubljanainfo povedala Blanka Kapus Passecker, vodja zavoda.

Opaža, da so ljudje zgroženi, kadar izpostavi dejstvo, da bo zaradi barve dlake iskanje doma za črnega psa trajalo dlje: »V komentarje na Facebooku napišejo, da je to nemogoče, a potem imamo vseeno prav. Črni kužki, pa tudi mucke, na splošno domove iščejo dlje.«

Za črnega psa ljudje največkrat rečejo, da se ga bojijo

Enako velja za mladiče. Kadar imajo na primer šest mladičev, ki so vsi enako veliki in stari, bo črn mladiček dom iskal najdlje, za to pa ni »kriv« njegov karakter, saj se psiček šele razvija in njegove potrebe niso nič drugačne od ostalih.

»To, da dom išče najdlje, je na našo veliko žalost povezano le z barvo,« je bila iskrena Blanka.

Opaža tudi, da se ljudje na ulici velikim in črnim psom umikajo, medtem ko so jim beli, svetlo rjavi in puhasti kužki ljubši. Ravno za črnega psa ljudje največkrat rečejo, da se ga bojijo, hkrati pa strahu ne izrazijo pri drugih psih iz istega legla. Rjav doberman se po njenih besedah ljudem zdi veliko bolj prijazen in prijeten kot doberman s črno dlako. 

V posvojitev najhitreje oddajo majhne pse, ki tehtajo do deset kil, in pa pse bele ali svetlo rjave dlake. Najraje imajo, da jim dlaka ne odpada in da vzgoja ni zahtevna.

»Velikost je vedno posebna tema, saj gre za zelo relativen pojem. Za nekoga mali pes pomeni pudelj, za drugega pa čivava. Nekdo bo rekel, da je nemski ovčar velik, drugi ga bo ocenil za srednje velikega, saj je zanj velika doga,« dodaja.

Ob posvojitvi novim lastnikom vedno povedo podatke plečne višine, ker so slike pogosto zavajajoče, pse pa v večini primerov ni možno spoznati pred posvojitvijo, saj se pogosto nahajajo v namestitvah izven Slovenije.

Pomoč, ljubezen in dom potrebujejo vsi

Zanimanje za psa pri potencialnih posvojiteljih najprej vzbudi videz, karakter postavljajo na drugo mesto.

»A tukaj smo mi zelo pazljivi in glede na potrebe rešenega psa, ki ga spoznavamo v namestitvi, iščemo skrbnike, ki imajo pravi življenjski stil in vedenje, kaj si pri psu želijo. Tako delajo tudi pravi vzreditelji, saj jim je pomembno, da je pes srečen, zadovoljen in izpolnjen,« pojasnjuje.

Za primer je navedla pasmo ptičarji, ki veljajo za zelo lepe pse, vendar imajo svoje zahteve po zunanjih aktivnostih, vzgoji in mentalni zaposlitvi, seveda pa radi tudi ležijo na kavču in se stiskajo:

»A potem poiščemo tem lastnostim primerno družino, ne oddamo ga nekomu zgolj zato, ker mu je všeč njegov videz, še manj pa tistemu, ki ga želi posvojiti iz usmiljenja. Pse smatramo za družinske člane,« je jasna.

Seveda pa obstajajo tudi tisti ljudje, ki barve dlake sploh ne opazijo in iščejo psa, ki bo odgovarjal njihovemu karakterju in potrebam.

»Nekateri iščejo prav črnega psa, kar je povezano z ljubeznijo do psov in z željo, da pomagajo tistemu, ki ima najmanj možnosti. S problemom črnih psov in mačk se srečujemo vsi, ki jim dajemo svoj glas, ampak mi razlik ne delamo, ne želimo in ne moremo. Pomoč, ljubezen in dom potrebujejo vsi,« je zaključila Blanka. 

Komentarji (6)

Poza Bill (ni preverjeno)

Kakšne s. sestradanke bi ga že z veseljon vzele za svojoga.

. (ni preverjeno)

negda so golobe jeli, gor nega ka nej vredno

9762 (ni preverjeno)

Tem psem v tolazbo, eni ne obvladajo slovenscine in so celo ministri pri golobu, upanje umre zadnje, razen v sloveniji.

Mnn.... (ni preverjeno)

Oni ne doma, vi po letu 2035 ne avta na benzin, nafto.
Za prepoved prodaje motorjev z notranjim izgorevanjem so glasovali Nemec, Brglez, Joveva in Grošelj, proti pa Bogovič, Tomc, Zver in celo Novak.
EU pod geslom: ZELENI od revščine, lakote, mraza, bolezni in nemobilnosti.

FRAP (ni preverjeno)

Zdaj so že psi postali žrtve rasne diskriminacije?

Ohjoj (ni preverjeno)

Zaradi človeške neumnosti in vraževerja.

In reply to by FRAP (ni preverjeno)

Starejše novice