Letošnje poletje nas je nedvomno presenetilo in pustilo odprtih ust, po silovitih neurjih je sledile še uničujoča ujma, daljše obdobje vročih sončnih dni pa je bila redkost. Kaj pa pravi statistika glede značilnosti minulega poletja?

Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila podnebne značilnosti letošnjega poletja, po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih naj bi bilo meteorološko poletje na državni ravni nadpovprečno toplo, izjemno namočeno in povprečno osončeno.

Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal 0,8 stopinje Celzija, po podatkih agencije za okolje se letošnje poletje tako umešča na približno deveto mesto najtoplejših poletij od leta 1950.

Poletje rekordno namočeno

Letošnje poletje smo bili priča obilnemu deževju, povečana količina padavin je ponekod povzročila pravo opustošenje. 

Ali tudi statistični podatki podpirajo domneve o rekordni višini padavin?

Višina padavin je bila v letošnjem poletju izjemna, pojasnjujejo vremenoslovci agencije za okolje, kazalnik višine padavin je na državni ravni znašal kar 164 odstotkov, to je najvišja vrednost za poletje od leta 1950.

Relativno najbolj namočeno je bilo letos v pasu od Idrijskega hribovja prek Ljubljanske kotline in Kamniško-Savinjskih Alp proti Koroški, v Slovenski Istri in okrog Snežnika ter nekoliko vzhodneje, po podatkih agencije za okolje je kazalnik padavin na teh območjih presegal 180 odstotkov. 

Kljub obilnim padavinam pa je bilo trajanje sončnega obsevanja, podobno kot za julij in avgust, praktično enako dolgoletnemu povprečju.

Kazalnik sončnega obsevanja je na ravni države znašal 100 odstotkov dolgoletnega povprečja, letošnje poletje tako sodi med polovico bolj osončenih poletij od leta 1961. 

Primerjava z ostalimi poletji

Po skupni statistiki povprečne temperature zraka in višine padavin letošnje poletje izrazito odstopa od poletij v obravnavanem 74-letnem obdobju.

Kljub temu da je letošnje poletje padla rekordna količina padavin, je bilo poletje nadpovprečno toplo, običajno pa so deževna poletja hladnejša in primerljivo topla veliko bolj suha kot letošnje

Namočena tla in zrak nad njimi se namreč zaradi izhlapevanja ob sončnem vremenu manj ogrejejo kot suha tla.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje letošnje poletje izrazito odstopa od statistično najbližjih poletij 2008 in 2020.

»Po omenjeni skupni statistiki najbolj nenavadno poletje v Sloveniji vsaj od leta 1950,« so še zapisali na strani agencije za okolje. 

Komentarji (1)

čarni vrag (ni preverjeno)

Vsak povprečno inteligenten človek lahko vidi, da se povprečna temperatura začne zmanjševat in bodo sledila hladnejša poletja.

Starejše novice