FOTO: Bobo (Stanislav Zore)
Nadškof metropolit Stanislav Zore je pred dnevi na predsednika vlade naslovil pismo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo vlada odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov. Se bodo pozivu pridružili tudi v evangeličanski cerkvi?

Pred dnevi je zaokrožil poziv nadškofa in predsednika Slovenske škofovske konference Stanislava Zoreta, da naj vlada odpravi prepoved izvajanja verskih obredov, ki da je celo neustavna, saj nesorazmerno posega v versko svobodo.

Prepoved verskih obredov v nasprotju z ustavo?

Po njegovih besedah je vladni odlok z dne 13. novembra določen brez obrazložitve in ustvarja videz, da verska svoboda ni tako pomembna kot nekatere druge dejavnosti.

Kot je zapisal Zore in se pri tem skliceval tudi na odločitev ustavnega sodišča, se verska svoboda izvaja zlasti v obliki bogoslužij, verskih obredov, skupnih molitev in podobno.

"Glede na vse navedeno je nadškof Zore predlagal vladi, naj odpravi prepoved verskih obredov na način, da se ob upoštevanju jasnih kriterijev, kot so velikost verskega objekta, stopnja okuženosti v lokalnem okolju, število vernikov, dosledno spoštovanje priporočil in varnostnih ter zdravstvenih ukrepov za zajezitev in preprečevanje prenosa okužbe ter presoja kriterijev načela sorazmernosti, izjemoma določi omejitev števila vernikov," so zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Evangeličani bodo poslušali stroko

Pri evangeličanskem škofu Leonu Novaku smo preverili, ali bodo tudi v evangeličanski cerkvi sledili pozivu. Kot nam je dejal škof Novak, morajo za ponovni zagon verskih obredov biti izpolnjeni določeni pogoji, torej da okužbe padejo na nivo, ko lahko zagotavljajo varnost vseh udeležencev božjih služb.

"Mi se predvsem držimo nasvetov stroke in njihovega mnenja. Če nam bodo dali zeleno luč, potem bomo seveda veseli, ne bomo pa kaj takega kot verska skupnost zahtevali ob trenutnem epidemiološkem stanju," je za Sobotainfo pojasnil evangeličanski škof.

Brez izsiljevanja ob trenutnem stanju

Novak je sicer nekoliko začuden zaradi poziva Zoreta, sploh glede na to, da so se tudi v katoliški cerkvi doslej striktno držali vseh ukrepov in določili vse protokole. Priznava, da je božič seveda tudi za evangeličane pomemben praznik in eden izmed vrhuncev cerkvenega leta, a da "ne moremo zaradi tega izpostavljati in ogrožati ljudi".

Ob tem poudarja, da z verskimi obredi zagotovo ne bodo začeli prej, kot dobijo soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, oziroma ko se bo odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov odpravil. 

"Vsi bi želeli, da se ukrepi sprostijo, ampak ko pogledaš kakšno je stanje v bolnišnicah, resnično ne moreš izsiljevati ničesar. Moramo se držati ukrepov in upati, da čim prej pride do izboljšanja,"  je še pozval škof Leon Novak. 

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Goričanec 2 (nepreverjen)

Tü se vijde kome se ide za dobrobit lüjde, kome pa za💶💶💸💸💸

zzzi (nepreverjen)

Imaš prav vsi levicarjir s fajonisti na čelu so za sproščanje ukrepov.

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Groza groza
kaj se dogaja
kaj se dogaja
Kaj se dogaja
Zaradi zmage Janše je bilo danes do 8 ure v naši stanki že 12 samomorov
in 32 poiskusov samomora
Ta janša je prasec
baje je še bolj grozno pri levakih,
Baje celi Mesec pri njih ni gagnilo toliko levakov ko gnes po Janševi zmagi v Bruslji
Edina tolažba mi je
da dobivam sožalne brzojavke naše socialistične partije , predvsem pa od naše frakcije
nacional socialistične partije
to me nekako pomiri
Drugače pa jočem
jočem
in kaj te hočem drugega
kot da joćem

In reply to by zzzi (nepreverjen)

Froc1967 (nepreverjen)

Trbej peneze za kroznoga...

...mkk (nepreverjen)

Za kvadratnega

In reply to by Froc1967 (nepreverjen)

Tinkarica (nepreverjen)

Cerkve se lejko zadnje odprejo v bistve tej duhovnike lejko propadejo saj pa ni nobenega haska iz njih saj pa samo meglo mešajo celo življenje

Olopp (nepreverjen)

Brigas se za stvari ki se te ne dotikajo. Kot da potrebujebo nob organizacijo in kvazi borce z 2000 eur pokojnine.

In reply to by Tinkarica (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SOBOTAINFO PROSIM OBJAVITE TA PISMA KATERA SO BILA POSLANA J.J.
V KOLIKOR VEM VAM KATOLISKA CERKEV GRE PRECEJ V NOS...VECNI STUDENT PAZI SE KARME!

per (nepreverjen)

V keron razredi si končo OŠ, ka samo tiskane črke poznaš, zadnji si ka boš nikome gučo ka je večni študent, ker z nedokončano OŠ nemreš na fax

In reply to by realnoo (nepreverjen)

BOG VRNI SE !!! (nepreverjen)

Jebenti zdaj do še popje začeli zavirati, kaj v tej Sloveniji res ni nikogar ki bi kaj čutil do sočloveka. O Bog kje si ? vrni se v Slovenijo in napravi red, drugega več nega.

Kiuul (nepreverjen)

Obrni se ja kulturnike in fajoniste, pa Damijana on bi zracil prostore.

In reply to by BOG VRNI SE !!! (nepreverjen)

gost4 (nepreverjen)

Za komunikacijo z Bogom pa res ne rabimo Cerkve. Saj je vsepovsod okoli nas. Oče, Sin (Jezus) in Sveti Duh. ...

Fedronii (nepreverjen)

Za prejemanje borčevske penzije tudi ne rabim organizacijo totatitarnosti. Vse nakažejo na trr.

In reply to by gost4 (nepreverjen)

Kristjan12345! (nepreverjen)

Zdaj je glasen, ob predlogu, da se duhovnikom izplača temeljni dohodek in prispevki je pa bil tiho. Ko gre za denar cerkev ni nikoli ločena od države. To povdrajajo samo takrat, ko njim tako paše. Žalostno, grdo, pohlepno....

Bučkoe t (nepreverjen)

Ali bo prevzel odgovornost,če se bo potem stanje poslabšalo? Ne morem verjeti,kaj zahteva ta škof.

Đekson (nepreverjen)

Pejnez jin falij zaj pa je vrag da nega ge zeti.... Prasci v kiklaj... Uni se dobroto idejo... Daleč od toga...

Echte Steirer (nepreverjen)

Cerkev naj se zadnja odpre, glede na populacijo, ki jo obiskuje.

murska55 (nepreverjen)

Kot vemo je mursko_soboška škofija najmanjša v naši domovini,je pa dobro da pride kakšen evro za preživetje zaposlenih v teh župnijah. Dragi verniki, ne gre se za Vas, gre se za denar.

Gost736 (nepreverjen)

Stamota, zdaj vidite da je vašim božjim predstavnikom vseeno za vaše zdravje, ljudje umirajo on pa poziva k odprtju cerkva in se sklicuje na neko ustavo - edino kar v ustavi piše je da je cerkev ločena od države - pa še to pri tej lopovski vladi ne velja ko dobite 700€ našega denarja, davkov pa ne plačujete.

..... (nepreverjen)

Ja seveda cerkev se naj odprej gospodarske dejavnosti so pa naj zaprejte. Najboukše ka tou napravijo. Se odprejti pa gotovo.

RESNICA... (nepreverjen)

Točno se vidi kako ste na Sobota info pristranski, pri vsebinah ko omenjajo verstva, omogočate komentarje, ko pa komentirajo direktorji ( še posebej politično opredeljeni vaši opciji) komentarje zapirate. Primer zaprtja komentarjev direktorja bolnišnice. Res se boste morali na Sobota info, enkrat spopasti s tem razpihovanjem mržnje, katerega s svojim omogočanjem anonimnih komentarjev izvajate.

Mörski (nepreverjen)

Ne verjamem v pohlepno inštitucijo, škofa, cerkveno stavbo,... pač pa v poštenost, resnico, delavnost, skromnost,.... Včasih so ljudje rabili "pridigarje", danes pa,...s takim načinom odvračajo!

Skromnost leva (nepreverjen)

Zore more verjetno nabrati kaj od vernikov za,,jj,.
Novaković pa razmišljajo s pametjo in se ne vozijo okoli z Fordom!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice