Slovenska škofovska konferenca je že 28.4 sporočila, da v ponedeljek, 4. maja, ponovno odpirajo cerkve, preverili smo, ali so se isto odločili tudi v Evangeličanski cerkvi in Binkoštni cerkvi.

V času epidemije so slovenske cerkve samevale, duhovniki so maševali v praznih cerkvah, vse bolj priljubljeni pa so postali tudi spletni prenosi bogoslužij in ostalih cerkvenih obredov. Ob rahljanju ukrepov pa so se tudi v Slovenski škofovski cerkvi odločili, da bodo 4. maja ponovno odprli cerkve za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Ob tem bodo veljala stroga pravila razkuževanja rok pred vstopom v cerkev ter obvezno nošenje mask.

SŠK izdala podrobna navodila

Odločitev SŠK je nekoliko presenetila slovensko javnost, saj naj ne bi bila usklajena z Vlado RS, včeraj pa so izdali tudi podrobna navodila na spletni strani Katoliške cerkve.

V navodilih so podrobno opisana vsa priporočila in zahteve, ki jih morajo izpolnjevati tako duhovniki kot verniki ob javnem bogoslužju v katoliških cerkvah. Obvezna bo uporaba zaščitnih mask, razkuževanje rok in prostorov, prezračevanje, varnostna razdalja in omejena bo prisotnost vernikov pri podeljevanju zakramentov. 

Vsa navodila so dostopna na tej povezavi

Evangeličani začenjajo po 10. maju

Glede na to, da imamo v Pomurju tudi precej pripadnikov Evangeličanske cerkve in Binkoštne cerkve, smo preverili pri škofu Leonu Novaku in pastorju Danielu Grabarju, ki je tudi superintendent zveze Binkoštnih cerkva v Sloveniji, ali so tudi sami že sprejeli odločitev, kdaj bodo svoje cerkve odprli vernikom.

Kot nam je dejal škof Novak, načrtujejo z odprtjem evangeličanskih cerkva po 10. maju, o točnem datumu pa se bodo še dogovorili, da dosežejo soglasje. Ob odprtju bodo prav tako veljala navodila, da družinski člani in člani istih gospodinjstev lahko skupaj sedijo v cerkvenih klopeh, med drugimi pa bo morala biti upoštevana varnostna razdalja, kar bodo zagotovili tako, da bo vsaka druga klop zasedena. Z veroukom nameravajo začeti takrat, ko se bodo tudi odprle šole in vrtci, torej po 18. maju, podobno tudi s krstnimi obredi, kjer pa so tako ali tako večinoma prisotni zgolj družinski člani, nam je pojasnil Novak.

Z bogoslužji bodo tako morda pričeli že 10. maja: "Moramo videti, kako bomo to logistično izpeljali, teoretično je možno, da že 10. maja začnemo z odprtimi bogoslužji, v vsakem primeru pa v drugi polovici meseca maja," ocenjuje škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem.

V Binkoštni cerkvi bodo sledili Katoliški cerkvi

Na drugi strani pa bodo v Binkoštni cerkvi svoje cerkve odprli že 4. maja, na enak način kot Katoliška cerkev. Kot pravi pastor Grabar, se še dogovarjajo z zdravniško skupino glede podrobnostih, ampak meni, da bodo sprejeli podobne usmeritve kot v Katoliški cerkvi in predvideva, da bodo 2. maja izdali priporočila in navodila, ki bodo veljala za vse njihove cerkve glede ponovnega zbiranja vernikov.

"Načrtujemo, da bomo to izvedli z zaščitnimi maskami, razkuževanjem rok, družine bodo lahko sedele skupaj in upoštevana bo obvezna varnostna razdalja med drugimi," pojasnjuje pastor Grabar.

V času zaprtih cerkva so postali zelo priljubljeni video-prenosi bogoslužij, ki pa po besedah Grabarja, sedaj sigurno ne bodo več potekali v takšnem obsegu in ne v času bogoslužja, ampak bodo odločitev glede prenosov prepustili posamezni cerkvi. 
 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nemcavci77 (nepreverjen)

Neodgovorno, kamot bi preko interneta ali lokalne televizije vsaj do konca korone. Ocitno cerkveni rabijo denar pod nujno

faran (nepreverjen)

V beltinški cerkvi je zmanjkalo vsaj 150 000 eur, zahvaljujoč nevestnemu in NEČLOVEŠKEMU ravnanju ravnatelja GŠ Mateju Zavcu, ki se že 5 let iživlja nad profesorico GŠ. Trebej to finančno luknjo nadomestiti.

In reply to by Nemcavci77 (nepreverjen)

beltinčar (nepreverjen)

Ta Matej Zavec, ravnatelj glasbene v Beltincaj je res spraznil žep župnije Beltinci za 150 000 EUR, svojega pa polni s plačo kero si sploj ne zasluži, ampak jo ma zahvaljujoč škofu keri sploj ne reagira na izgubo telkega denarja (ta denar PA JE PREDVSEM od PROSTOVOLJNIH DAROV NAS FARANOV) in dopušča tako nevestno obnašanje Mateja Zavca! Vlači se po sodiščaj že 5 let in vse izgublja, naša župnija pa vse njegove napake mastno plačuje! Dati delavcu 3 ZAPOREDNE ODPOVEDI je več kot NEČLOVEŠKO! In taka oseba je še ravnatelj, vodja, pedagog! LAHKO GA JE LE SRAM SVOJIH DEJANJ! Sprehaja se ponosno po Beltincaj kot, da nima nič s celo to situacijo! REDNO JE ZAKUHAL in prav nič ne odgovarja za to kar je skuhal! SRAMOTA!

In reply to by faran (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Te pa ne hodite v cerkev, molite lahko doma. Če podpirajo nečiste posle, potem ni to kak bi moglo biti.

In reply to by beltinčar (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

S ten Zavcon ste ze dosadni...

In reply to by faran (nepreverjen)

bralec. (nepreverjen)

On je veliki vernik, če ti ne paše se znajdi

In reply to by bralka (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

ne tovarišice so ponavadi takšnim, ki so se izživljali nad njimi
jajca odgriznile
potem je bil pa mir

In reply to by faran (nepreverjen)

Prepovedati vstop (nepreverjen)

pravoslavcem in muslimanom.

bralec. (nepreverjen)

AJMO VI , KI DELITE MINUSE, TRI, ŠTIRI ZDAJ!!!

Jurek (nepreverjen)

Naj se že enouk poskrbi za tega ravnatelja Mateja Zavca v Beltincaj na glasbeni, ker njegovo betežno ravnanje je pustilo in še pušča daleč več posledic na celo to okolje kot ta virus...

Poskok (nepreverjen)

Ja, rejsan je najbolje nujno, ka se najprlej odpejrajo cerkve pa obiski v domovih, ge so meli štalo glede virusa še par dni nazaj,... Vači de ger prevelki izpad dohodka. Od velkoga stresa so pred kratkim eni velki dostojanstveniki cerkve začali poveličevati aktualno oblast, čeprav znajo ka ne dela praf,...!!

vaščan Jure (nepreverjen)

To profesorico je še kazensko ovadil.To pa je tudi izgubil na sodišču kot vse ostalo kar izgublja že 5 let! Niso mu bile zadosti NEZAKONITE ODPOVEDI pa se je lotil še kazenske ovadbe. Ves čas se samo z lažmi skuša braniti! BEDA od bede! A ja,poleg vsega je še VELIKI VERNIK! Iz leta v leto je vse bolj hvaležen faranom, da darujejo denar, ki se uporablja za njegove napake, vaček bi ga zdavnaj zmanjkalo. Niso te zadeve po ceni, posebej, ko se dogajajo 5 let. Tako se je že nabralo cca. 150 000 eur škode in se stroški še naprej nabirajo... Zato farani ne pozabite, da so igrice Mateja Zavca ZELO,ZELO DRAGE, vi pa kar naprej darujte.

gost... (nepreverjen)

To zgodbo trebej čimprej dati v medije. Da vidimo ali bo škof potem še naprej ščitil tega škodljivca od ravnatelja! SRAM naj jih bo!

In reply to by vaščan Jure (nepreverjen)

Goats (nepreverjen)

Dati v medije prasca

In reply to by vaščan Jure (nepreverjen)

Jansa debeluh (nepreverjen)

Ejej janezek ti kmet,glavno ka k mese lejko odemo,firme pa delo pa delace so nejvazno,sak kere v cerkev ode pa misle v boga pa mario in bibilijo reano nema vseh v glave,zaostale folk zato pa smo tan ge smo,isto za koro vas jebejo v mozak kak male pujseke

Levicar (nepreverjen)

Ajde desni navalite k mesi pa ne pozabiti zeti pejneze seuf! Najmenje stotko ka se nete brukali z kaksih 20 evrov....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice