Vir: Vlada Republike Slovenije
Posebne talne označbe, ki zmanjšujejo možnost nesreč odslej na več slovenskih cestah.

Direkcija za infrastrukturo bo pristopila k izvedbi dodatnih posebnih talnih označb za motoriste.

Kot so sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, je bilo na osnovi analize prometni nesreč, po izvedbi pilotnega projekta v letu 2016, označitve posebnih talnih označb za motoriste v 15 krivinah na državni cesti Podpeč - Rakitna ugotovoljeno, da se je po izvedbi ukrepov število prometnih nesreč motoristov v izpostavljenih krivinah zmanjšalo za kar 71 odstotkov.

V prvi polovici meseca septembra bodo izvedene posebne talne označbe še v krivinah na regionalni cesti Zgornje Jezersko - Spodnje Jezersko ter na regionalni cesti Latkova vas - Trbovlje.

Cilj je voznikom onemogočiti poseganje na nasprotno smerno vozišče

Cilj posebnih talnih označb za izboljšanje prometne varnosti motoristov je izvedba optimalne linije vožnje voznikov enoslednih vozil skozi krivine, ki posledično vpliva na zmanjšanje hitrosti ter hrupa.

Z zagotavljanjem optimalne linije se voznikom enoslednih vozil onemogoči poseganje na nasprotno smerno vozišče.

Pri izvedbi posebnih talnih označb je treba upoštevati širino obstoječega vozišča v krivini, prometno tehnične lastnosti ceste pred obravnavano krivino, velikost krivine in psihologije vožnje voznikov enoslednih vozil.

Označbe ne vplivajo na drsnost in zmanjšanje prometne varnosti ostalih vozil

V obravnavanih krivinah se izvedeta dva različna tipa posebnih označb za motoriste, in sicer v obliki elipse različnih velikosti in v obliki črt širine 12 centimetrov pod kotom 30 stopinj, katerih dolžina je odvisna od optimalne linije vožnje skozi krivino.

Oba tipa posebnih označb se izvedeta samo na eni strani smernega vozišča. Same označbe zaradi svoje oblike in širine ne vplivajo na drsnost in zmanjšanje prometne varnosti ostalih vozil

Na direkcijo za infrastrukturo smo naslovili vprašanja, ali je v prihodnosti v načrtu tudi izvedba posebnih talnih označb za motoriste na območju Pomurja, odgovore pa še čakamo.

Komentarji (3)

Šef19991 (ni preverjeno)

Še dobro ka ste dali kakšno sliko oz. vzorec :) šalabajzeri

Rado Veden (ni preverjeno)

Debeli F., kama pa zaj 🐱‍🏍 ?

tito (ni preverjeno)

kolikor jaz vem
in vem veliko
pomenijo te talne označbe da žabe skačejo po cesti
in da imajo žabe prednost

Starejše novice