Foto: STA
Znani so prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2023. Prešernovo nagrado leta 2023 prejmeta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar prof. Herman Gvardjančič, so sporočili z Ministrstva za kulturo.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2023 pa prejmejo naslednji ustvarjalci:

- Pisatelj in novinar Dušan Jelinčič za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca

- Skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša za projekte med leti 2019 in 2022

- Pianist Alexander Gadjiev za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov na domačih in tujih odrih v zadnjih treh letih

- Akademski slikar Nikolaj Beer za cikel razstav v letih 2021 in 2022: Vračanje h koreninam (Celje, 2021), razstava v galeriji Insula (Izola, 2022) in razstava Izbrana dela 1986–2021 (Kranj, 2022)

- Filmski režiser in scenarist Matevž Luzar za film Orkester

- Arhitekturni atelje Medprostor za dosežke v preteklih treh letih (lesena hiša Hribljane, športna dvorana Šentvid, ureditev kompleksa Žičke kartuzije).

Prešernova nagrada se podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico.

Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice