Slika je simbolična.
Današnji dan velja za mednarodni dan invalidov.

Današnji mednarodni dan invalidov, 3. december, je priložnost, da se zavemo koristi, ki jih celotni družbi prinaša aktivno sodelovanje invalidov v vseh vidikih življenja, so v poslanici ob mednarodnem dnevu zapisali v nacionalnem svetu invalidskih organizacij. 

Zavzeli so se za odstranitev ovir, ki invalidom otežujejo enakopravno sodelovanje.

Slovenski invalidi se po njihovih navedbah povezujejo v invalidskih organizacijah, ki niso le prostor izmenjave izkušenj, ampak z izvajanjem številnih programov in dejavnosti pomembno prispevajo k izboljšanju položaja invalidov. Velika večina reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, v okviru katerih deluje tudi 220 lokalnih društev, sodeluje v omenjenem nacionalnem svetu.

V skladu z načelom Nič o invalidih brez invalidov in ob strokovnem znanju in izkušnjah invalidskih organizacij pričakujejo, da so njihovi predstavniki konstruktivno vključeni v procese oblikovanja sistemskih rešitev in drugih ukrepov na vseh področjih, ki so povezana z invalidi.

Velik pomen, ki ga ima sodelovanje z invalidskimi organizacijami, je bil v četrtek poudarjen s tradicionalnim sprejemom za predstavnike invalidskih organizacij, ki so ga predsednik republike Borut Pahor, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik vlade Robert Golob gostili na Brdu pri Kranju.

Izpostavili nujnost dostopnega okolja 

Pri varuhu človekovih pravic in zagovorniku načela enakosti pa so v minulih dneh izpostavili nujnost dostopnega okolja za invalide. Posebno poročilo varuha o dostopnosti centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide kaže na zaskrbljujoče razmere.

Varuh Peter Svetina kot nedopustno vidi, da se desetletje po uveljavitvi zakona o izenačevanju možnosti invalidov ti še vedno pogosto znajdejo pred številnimi ovirami v javnih ustanovah.

Pri zagovorniku načela enakosti so medtem pristojne spomnili, da je treba najkasneje do 11. decembra 2025 zagotoviti, da bodo obstoječi objekti v javni rabi dostopni vsem z invalidnostmi. Gre za rok, ki ga določa zakon o izenačevanju možnosti invalidov.

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov oktobra 1992. Z njim je želela spodbuditi razumevanje problematike invalidnosti ter okrepiti podporo javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Čestitke za Mednarodni dan "invalidnih oseb" - nikoli jim ne recite invalidi (besede predsednika DPP in Prlekije). Invalid je oseba z vsemi minusi, invalidna oseba pa aktivna, samooskrbna in zaposlena.

Starejše novice