Srbski državljani, ki so obtičali v Sloveniji, se zaradi zapletov še vedno niso vrnili v Srbijo. V tujini ostajajo tudi slovenski državljani, a se na Ministrstvu za zunanje zadeve pospešeno trudijo za njihovo vrnitev v Slovenijo.

Skupina srbskih državljanov, ki naj bi se že včeraj vrnila v Srbijo, je danes še vedno na ozemlju Slovenije. Jelko Kacin je povedal, da bo konvoj vozil odpeljal še danes proti meji s Hrvaško. Kdaj bodo državljani Srbije zares prišli do srbske meje, zaenkrat še ni znano. 

Andrej Šter iz Ministrstva za zunanje zadeve, ki koordinira akcijo vračanja srbskih državljanov je povedal, da na vrnitev v Srbijo v Slovenijo čaka preko 350 srbskih državljanov. Ti ne živijo v Sloveniji, ampak gre za srbske državljane, ki so že kakšen teden na poti. »Zato je za nas zelo pomembno, da jim pomagamo čim prej priti do cilja,« je dodal Šter. 

Meje za Slovence bodo vedno ostale odprte 

Šter je še povedal, da Ministrstvo za zunanje zadeve intenzivno išče rešitve za vračanje Slovencev, ki so še v tujini. Ugotavljajo, da se jih vedno več vrača. Številni se vračajo s prevozi, ki jih organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, nekateri pa tudi preko rednih letalskih linij. V zadnjih dnevih se je vrnilo nekaj 1000 Slovencev. »Meje za naše državljane bodo vedno ostale odprte,« je še dodal Šter. 

»Šter tega ne bo povedal, jaz pa mislim, da je prav, da se pove,« je govor Šterna dopolnil Kacin:  »Slovenija teh poletov ne bo zaračunavala in jih niti ne more zaračunavat.«

Jutri bodo odprli transakcijski račun za donacije

Kacin zato poziva, da se Slovencem v tujini pomaga z donacijami. Vlada je zato odprla transakcijski račun, na katere bo zbirala donacije. »Gre za finančna sredstva, ki jih bomo v prihodnosti še zelo zelo potrebovali,« je dodal Kacin. Številko transakcijskega računa naj bi predvidoma predstavili jutri.

Bolj ugodne priložnosti ne bo več

Andrej Šter pravi, da bodo nadaljevali z evakuacijskim reševanjem, dokler bodo lahko pomagali Slovencem v tujini. Ob tem poudarja, da so nekaj držav že »zaprli«, saj tam ni bilo interesa za vrnitev. Slovenija je že zaprla pogajanja s Slovenci v Združenih državah Amerike, saj je od tam pred dnevi letelo slovaško letalo, pa slovenski državljani te priložnosti niso izkoristili. 

Tisti, ki čakajo na bolj ugodne priložnosti, čakajo zaman, je še delal Šter.

Povratniki predstavljajo tveganje, a se izvaja skrbni nadzor

Tveganje, da bi Slovenci iz tujine prinašali okužbo, obstaja, a Šter miri: »Dosledno izvajamo kontrolo tistih, ki prihajajo iz tujine.«

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike se je zahvalila vsem državljanom in državljankam, da upoštevajo navodila vlade. Ker se vsi dosledno držimo upoštevanja navodil, se je širjenje okužbe upočasnilo. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
GA. MARJETA (nepreverjen)

JAZ BI JIH KAR TAM PUSTILA!
POTNE LISTE PA PREKLICATI

POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Osnovna šola pa tej zadeve? Ali delavska univerza in končana osemletka?

In reply to by GA. MARJETA (nepreverjen)

GA. MARJETA (nepreverjen)

ZA MENE SE NE SEKIRAJ. SEM ŽE DOLGO SREČNO UPOKOJENA. IN SEM ODDELALA SVOJE.

In reply to by POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Hhdk (nepreverjen)

Zgornje vprašanje je bilo še kako na mestu. :):):)

In reply to by GA. MARJETA (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Če je tako potem se pa spravi za štedilnik in ne kvasi neumnosti po spletu, če bi bil kdo od tvojih bi istoo tako napisala, po pisanju sodeč svojcev sploh nimaš?

In reply to by GA. MARJETA (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Lejko napijsejo transakcijski račun, od menej ne dobijo nika. So meli že 100x šanso ka prijdejo domov samo so manipulejrali, zdaj pa naidnouk sila.

Hhdk (nepreverjen)

Pa ste najbole pametni tisti, kerin van je domači kavč cejli svejt. Vej pa ne larmajte, če še prejk kanala nemrete priti.

Ne laži (nepreverjen)

Hhdk 28 marca sva bila namenjena v Lisbono v začetki marca sva odpovedala se ,eni so pa še prejšnji keden turiste špilali. je pa rejsan ka so eni iz različnih razlogov nej mogli domou, tej so upravičeni nej pa takšni kak san napijso. Či država mijsli ka ka je tao dužnost države naj ide s proračuna, mij mo donejrali uni pa do si plače zdigavali, pa nejsan z lune spadno.

In reply to by Hhdk (nepreverjen)

Hhdk (nepreverjen)

Se čisto strinjan. Dobro sta napravila. V Lizbono ta še šla, krasna je. Sakši pa ma svoj razlog zakoj domov ali nej domov. Je te razloge, kere itak ne poznamo, nema smisla komentejrati. Sploj pa nej tisti, ki jim je 17 m do baute glaven življenski premik.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Tak je va vidla Lisbono že idnouk, pa nej samo Lisbono.

In reply to by Hhdk (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Točno tak pa zakaj bi nekdo drugemu odrejal kaj naj napravi vsak za svoje poteze v življenju odgovarja, danes nismo ograjeni v svojo ograjo kot šiptarji gremo v svet po znanje in tudi nenazadnje po svojo existenco, ki jo država ne zagotovi zato tako bluzenje kaj bi morali in kaj ne je brezpredmetno in žaljivo in potem se najde odsluženi politik Šter in naklada kako bo Slovenija zaprla vrata namesto, da pomirja še boljrazvnema strasti.

In reply to by Hhdk (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Saj Šter ni nikomur "zapovedal" da MORA domov! Edino pravi, da vsled vseh prepovedi, odpovedi letov, zaprtih mej, država ne more v nedogled urejati prevozov... tu in tam da in to so pač priložnosti, da se nekateri (kateri pač hočejo) vrnejo! Pravi pač, da država ne bo mogla vsakemu urejati prevoza. Gornji, kaj je tu spornega, ko tako udrihaš po človeku, kateri samo opravlja svoje delo?
Tudi naš košarkar Zoran Dragić ima probleme z vrnitvijo v Slovenijo. Za začetek klub brani vsem tujcem, da zapustijo Španijo, po drugi strani pa sam izjavlja, da se je prijavil za redek let iz Madrida in da mu je več, da bo doma z družino (ima dva majhna otroka), kakor da bo spoštoval pač zapoved kluba. Tam namreč sanjajo, da bodo prvenstvo nadaljevali v mesecu, dveh...
Torej, v čem Šter razvzema strasti oz. kaj je spornega v tem, da država poizkuša urediti prevoze našim ljudem... vendar ne do sodnega dne???

In reply to by p3p (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi rojaki! Če že moramo vsi umreti, potem umrimo skupaj.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice