Foto: Osebni arhiv Martine Borščak
Martina Borščak je po poklicu kozmetična tehnica ima že štiri leta svoj kozmetični salon Ritualnica. V zadnjih dveh letih pa je razvila delavnice samodotika, saj je ugotovila, da smo ljudje odtujeni od svojih teles in da nam je dotik popolnoma tuj.

Martina Borščak v svojem kozmetičnem salonu izvaja eno storitev, nego obraza. Traja dve uri, saj poleg nege vodi zvočno terapijo, igra na kristalne sklede, bobna na šamanski boben, prekadi telo in na osebo polaga kristale. Duši nudi prav tisto, kar potrebuje tisti trenutek, pravi.

Zadnji dve leti, ko je bilo delo v kozmetičnem salonu zaradi pandemije covida-19 omejeno, se je podala v odkrivanje samodotika.

»Ko smo v salonu ponovno začeli delati, so se stare redne stranke, ki sem jih od navdušenja želela objeti, odmaknile in zamrznile. Sem oseba, ki se rada objema in potrebuje fizični dotik. V teh dveh letih sem bila v paniki, saj smo zaradi omejitev morali biti odmaknjeni dva metra od sočloveka. V radiju dveh metrov vibrira naša srčna energija.

To sem dojela, kot da nas želijo osamiti in nas spremeniti v robotski narod, kjer ljudje ne bomo nič več čutili pri sebi in ničesar pri sočloveku. Zato sem se odločila, da bom z ljudmi govorila in jih naučila, kako se lahko sami sebe dotikajo, božajo, objamejo in zmasirajo. Iz tega sem naredila družbeni eksperiment, saj vidim, kako je ljudem lastni dotik tuj. Sploh ne vedo, kako se dotikati sami sebe in jih je sram. Dotik je pomemben. Z dotikom se rodiš, je prva stvar, ki jo začutiš,« je povedala Borščak.

Zakaj je samodotik tako pomemben?

Dotik imamo 'ves čas pri sebi'. Samo pri samodotiku gre dotik v obe smeri. Oseba ga daje in ga prejema. Ob dotiku in objemu se dvigne raven hormona sreče. 

Ljudje pa smo se od njiju odcepili. Borčak deluje s tem namenom, da ljudem pokaže, kako si nuditi samoljubeč dotik, saj si na ta način lahko pozdravijo svojo dušo. 

»Oseba lahko dan začne s tem, da spije kozarec vode in se poboža. Sama lahko začuti svoje telo in ugotovi, kje v telesu čuti napetost in sama sebi pomaga tako, da se zmasira na tistem delu telesa. Naš problem je, da zmeraj potrebujemo nekoga, ki nam bo nudil objem in bomo v redu, vendar je vse znotraj nas. V trenutku, ko nehamo hrepeneti po nečem zunaj našega telesa, lahko pridemo vase in spoznamo svoje potrebe in nehamo biti odvisni od nekoga drugega,« je dodala.

»V kozmetični poklic ne želim vstopati na način, da ima oseba problem, ampak preko ljubezni«

Martina Borščak je ustvarila spletni ritual Rozalija.

»Na dom stranke prejmejo ritualni paket z negovalnimi izdelki, s katerimi v dveh urah preko videokonference Zoom naredimo ritual. Ženske učim, kako si umiti obraz in na kakšen način nanašati vse negovalne izdelke.

Kozmetična industrija služi na kompleksih žensk. Z nami naj bi bilo ves čas nekaj narobe. Sama v kozmetičen poklic ne želim vstopati preko tega, da ima oseba problem, ampak preko ljubezni,« je dodala Borščak.

Odtujenost od samih sebe

Borščak je med drugim razvila delavnice samodotika, ki jih s skupino izvaja v živo po celotni Sloveniji. V Ljubljani jih prireja vsako prvo sredo v mesecu, na katerih se udeleženci skozi meditacijo naučijo zavestnega dotika. Pravi, da na delavnicah sodelujejo večinoma ženske in malo moških.

Na tem področju še delajo preboj, vendar se sprašuje, zakaj, saj imajo moški ravno tako kot ženske telo, kožo, energijo in dušo.

»Na začetku delavnic mi je zanimivo opazovati ljudi, kako se jim je nerodno pobožati. Vaja samodotika je proces. Najprej moraš spoznati svoje telo in obraz. Udeležencem delavnic dajem smernice, da preko tega, kako delajo s svojim telesom lahko opazujejo sebe, kje so v tem trenutku.

Ljudje po navadi živimo v preteklosti ali v prihodnosti. Če imaš življenjske ambicije, je težko živeti v trenutku, saj pri ambicijah že obstaja prihodnost. Menim, da je zelo malo ljudi prisotnih v svojih občutkih. Razpad sistema se dogaja zaradi odtujenosti od samih sebe. 

Ljudem želim približati samodotik, ker če se bodo znali dotikati sami sebe, se bodo znali tudi sočloveka. Če si nežen do sebe, ne boš nasilen in grob do drugih živih bitij,« je povedala.

Življenje kot ritual

»Na splošno menim, da je celotno življenje nek ritual. Vsak praznik, način kako pripravljamo hrano, verski obredi  in tako naprej. Potrebujemo rituale, da se lahko z nečim izrazimo. Odcepljamo se od svojega telesa in vstopamo v večji robotizem, saj je z roboti lažje upravljati,« je izpostavila Borščak.

Pravi, da je nedolgo nazaj prebrala članek, v katerem je pisalo, da je človeška rasa, edina rasa, v kateri smo lahko ljudje živi mrtveci. Si živ, srce ti bije, dihaš zrak, pljuča ti delajo, ampak si mrtev.

Ne veš, zakaj zjutraj vstajaš, nič ti ne polni duše. Iz življenjskih izkušenj pove, da te rituali lahko preusmerijo na pravo pot in te na nek način rešijo, saj je v njih veliko živosti. 

Nasvet za začetnike samodotika

Za bralce Ljubljanainfo je Borščak zaupala kratko vajo, s katero lahko navaden laik v svoje življenje vključuje samodotik: »Najprej se umirite in ste pozorni na dihanje. Pri tem se opazujete, kako dihate in kje v telesu čutite napetost. Se pobožate, pomirite, si poveste: 'Tukaj sem in z mano je vse v redu.' Vajo lahko v dnevu večkrat ponovite, vendar je potrebno vedeti, da je samodotik proces. Najprej morate svoje telo in obraz spoznati, ampak nekje morate začeti.«

Tabor Divja in dogodek Počasi

Letos bo z društvom Divja soustvarjala tabor, ki bo v kočevskem pragozdu. Na taboru se bo mešana skupina moških in žensk prepustila popolnemu niču. Borščak bo udeležencem tabora pomagala, da s samodotikom preživijo popolni nič, svet brez tehnoloških naprav in neprestanih mini spektaklov in zabave.

V sodelovanju z vaditeljico joge Tamaro Miler pa pripravljata dogodek, imenovan Počasi, v katerem bosta združili svoje talente.

Komentarji (8)

realnooo (ni preverjeno)

Vrocina vas zdelavle ka taksne norosti objavljate.
VSEM KI SO ZDRAVI V GLAVI NE SVETUJEM BRANJA, KLIK CLANKA...

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si že dugo dugo dugo nej zdrav v prizadeti glavi.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

umetnice (ni preverjeno)

Tudi na pornhubu je polno umetnic samodotika, tako da ni potrebno še ne promovirati.

. (ni preverjeno)

Zum si lahko v rit stišiš.

00yy8 (ni preverjeno)

Vse za €€€€€, ko vsa ta nsteg od kozmetike ne gre od rok, je najstarejsa obrt preverjen posel $$

MK (ni preverjeno)

Ka te fsi znali, ne dugo toga san zvedo, ka si D. Fuknjenec pejneze slüži s prostitucijof
kak moška k***a. Tou je čista istina.

Podleš (ni preverjeno)

Vrvlen, nikaj nouvega. Lidi napelavle, laže, njin grozij ide se fsej gnilij poslof, saamo
ka se do pejnez prijde. Kak je li znao že duga lejta nazaj grozite socialnin delafkan na
CSD, duge zgodbe ...

FRAP (ni preverjeno)

Starejša kot bo, bolj se bo mogla sama božati

Starejše novice