Foto: Bobo
Pred končnim glasovanje o predlogu novele zakona o trgovini, so se ponovno oglasile največje krščanske skupnosti v Sloveniji.

Poslanci bodo danes opravili še tretjo obravnavo predloga, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah, v torek pa sledi še končno glasovanje o njem.

Spomnimo, pred parlamentarnimi počitnicami so izglasovali, da so lahko ob nedeljah odprte tudi tiste prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih delajo sami ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev, predlagatelji, poslanska skupina Levica, pa želijo sedaj dodati določbo, da je delo ob nedeljah dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oziroma prokuristom.

V poslanski skupini SMC so obenem za današnjo obravnavo vložili še dopolnilo, da so lahko trgovine ob nedeljah brez omejitve odprte do največ deset nedelj na leto.

V Slovenski škofovski konferenci pa so že maja podali skupno izjavo največjih krščanskih skupnosti v državi, Evangeličanske cerkve, Katoliške cerkve, Evangelijske binkoštne cerkve, Srbske pravoslavne cerkve in Makedonsko pravoslavne cerkve, v kateri pozivajo k podpori predlogu, da naj so trgovine ob nedeljah zaprte. Sedaj, pred odločanjem o tem v državnem zboru, pa so ponovno spomnile na podano skupno izjavo.

Njihovo izjavo podajamo v nadaljevanju v celoti.

"Največje krščanske verske skupnosti v Sloveniji izražamo podporo vsem predlogom, da so trgovine ob nedeljah tudi v času po epidemiji zaprte in da se ohrani nedelja kot dela prost dan.

Slovenski kristjani si že dve desetletji aktivno prizadevamo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku. Zato si tudi prizadevamo, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, prav tako pa so državljani takšno stališče izrazili na referendumu leta 2003. Prepričani smo, da nedeljsko delo v trgovinah ni samo ustavno sporno, družbeno in moralno problematično, ampak je tudi povsem nepotrebno. Zadnji dogodki zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, so to samo še potrdili in dokazali, da lahko vse nakupe državljani opravijo med tednom.

Predstavniki krščanskih cerkva pozivamo Vlado Republike Slovenije ter politične stranke, da s spremembo trenutne zakonodaje zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo preživijo s svojimi najdražjimi in izpolnijo svoje verske dolžnosti. Prav tako je nedelja brez potrošništva pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja. 

Škof Leon Novak,
Evangeličanska cerkev AV

Msgr. Stanislav Zore,
ljubljanski nadškof metropolit in
predsednik SŠK,
Katoliška cerkev

Pastor prim. Daniel Grabar, dr. med.,
superintendent,
Evangelijska binkoštna cerkev

Porfirije Perić,
mitropolit zagrebačko-ljubljanski
Srbska pravoslavna cerkev

Protoerej Mitko Gazinkovski,
Makedonska pravoslavna cerkev"

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Goričanec 2 (nepreverjen)

Tüj cerkve pa tanštele in gostilne v nedelo zaprejte vsake se zaslüjže počitek pa fraj !

Janshari (nepreverjen)

Nic ne bo.... So trgovci ze podmazali stranke.... Bodo lepo spet proti

Karl Marx (nepreverjen)

Rimokatoliška cerkev in Levica na istem bregu. Neprecenljivo. Miha Kordiš in Franc Rode sta za isto stvar - zaprtje trgovin v nedeljo. A bojim se, da tega ne bo saj neoliberalni Janša drži skupaj z lastniki Intersparja, Hoferja in Lidla. Pa tudi RKC tokrat podpira zaprtje s figo v žepu. Na zunaj je RKC za zaprtje, a ker ji je ljubši Janša kot delavci v trgovinah, bo RKC ob ponovnem odprtju - tiho kot miš.

Sanka (nepreverjen)

Cerkev se vtika v vseo, ko pa se zgodi kakšen incident znotraj cerkve, pa imajo svoje zakone. Naj bodo cerkve ob nedeljah zaprte

Bučkoe (nepreverjen)

Pred leti je bil referendum in ljudje so se izjasnili za zaprtje trgovin. Zakaj se zdaj o tem razpravlja? Saj še 6 dni v tednu ostane za "letanje" po trgovinah.

nikson (nepreverjen)

PA KOGA TAU BRIGA. NEUMEN CLANEK NEUMNEGA NOVINARJA.

težaki (nepreverjen)

Ka težko v življenji van je bilo letos od pomladi pa do poletja gda so bile trgovine v nedelo zaprejte? Meni je nič nej falilo. Glih tak san preživo kak če bi bilej odprejte. Mejne samo zanima če bi upal Spar v Avstriji meti odprejte vse trgovine v nedeljo dopoldan. Isto Hofer.

Mokicq (nepreverjen)

Cerkev se nima kaj vmešavat o NE ali DA zaprtju trgovin, niti državljane RS ne zanima če zapirate svoja vrata pred oltar ali pa bodo odprte.Kot se omenja bi naj vsaj 5-10 tisoč trgovk izgubilo službo, cerkev se tega ne zaveda in tudi ne bo pomagala mamicam z otrok,vemo pa da cerkev ima veliko nepremičnin,a vseeno želi vernike izkoriščavati,pa ni važno od kot vzame brezposelna oseba to kar vsak župnik pričakuje od vernika.NOBENA TRGOVKA ŠE NI DELALA ZASTONJ OB NEDELJAH.

Starejše novice