Cepljenje po Evropi po večini dobro napreduje, pri tem pa Slovenija ne sledi najboljšim državam in nekoliko zaostaja.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavila epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik, je bilo po svetu od začetka epidemije do 24. septembra letos potrjenih 230 milijonov okužb z novim koronavirusom, 4,7 milijona ljudi s covidom-19 je umrlo

A je po predvidevanjih strokovnjakov smrti še več, je povedala epidemiologinja. V tem obdobju so po svetu uporabili 5,8 milijarde doz cepiva proti covidu-19.

Slovenija in Litva izstopali kot zaskrbljujoči državi  

Za celotno Evropo je bilo v 37. tednu, to je od 13. do 19. septembra, stanje določeno kot nizko zaskrbljujoče glede na ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, a sta pri tem kot zelo zaskrbljujoči državi izstopali Slovenija in Litva. 

Hkrati se je v obravnavanem obdobju Slovenija glede na napovedi uvrščala med države z naraščajočimi trendi glede novih primerov, glede sprejemov v bolnišnice in na intenzivno terapijo ter tudi glede smrti.

Glede cepljenja proti covidu-19 pa je Irena Grmek Košnik povedala, da je Zahodna Evropa boljša in ima torej večjo precepljenost prebivalstva kot Vzhodna Evropa, sicer pa cepljenje po Evropi po njenih besedah po večini dobro napreduje, pri tem pa Slovenija ne sledi najboljšim državam in nekoliko zaostaja.

Covid-19 bo verjetno postal sezonska bolezen

Je pa epidemiologinja današnjo novinarsko konferenco zaključila optimistično. 

Dejala je, da bo v prihodnje verjetno covid-19 postal sezonska bolezen, kot je gripa, in da če ne bo nekih izrednih sprememb, sama ocenjuje, da bomo kmalu iz te pandemije. 

Še naprej pa moramo, tako epidemiologinja, v tej zadnji fazi temeljito upoštevati ukrepe in se cepiti, slednje predvsem zato, da ostanemo zdravi in da ne ogrožamo drugih ter da zagotovimo vzdržnost zdravstvenega sistema.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
E32342 (nepreverjen)

Saj pa to že dolgo znamo navadni lajiki ne rabimo mi teh podkupljenih epidemiloginj!
ZDAJ PA JE ČAS DA SE UKINEJO ČISTO VSI UKREPI SAJ SO PRIZNALI DA GRE ZA NATEG IN PREVARO ČLOVEŠTVA!

stoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sto je priznal?

In reply to by E32342 (nepreverjen)

tutašice (nepreverjen)

Vej pa tej covid je že od začetka isti kak gripa, samo so jo preimenovali ka se bole grozno in nouvo čuje. Isti simptomi, ista posledici, isti potek bolezni, isto zdravljenje, še celo cepiva so ista.....

zeleni pepi (nepreverjen)

budalo noro,če se nej bil okuženi ne guči na pamet

In reply to by tutašice (nepreverjen)

Mikimaus (nepreverjen)

Za tou ste nucale epidemiologa ka van povej? To ene gucimo ze leto pa pol.

0a0a0 (nepreverjen)

Kako? pa saj to so že vrabci čivkali pred 3 tedni, kaj meseci. A sploh kdo posluša. Zato ne rabimo epidemiologinje z korona dodatki. FDA je potrdila Ivermecktin kot zdravilo za zdravljene covid, samo v sloveniji strokovnjaki govorijo da ni primerno. Ja ni primerno če jim predpisujejte konjske doze, potrebno je mal prilagoditi. Vsako zdravilo ne neustrezno če ga predoziraš.

kooop (nepreverjen)

Khmmm, nej dugo nazaj objavi to Oxford zdaj pa kao neksna nasa strokovnjakinja je pametna. Tak ge tudi lejko man DR. naziv ce je zadosti “koperanje” tujih izjav. Lekar se ze vsen mesa

637 (nepreverjen)

Eh, ne pravi. Kako pa da ste si zdaj premislili, pred par minutami pa, da smo najhujša država po smrtonosnem covidu. Sami ne veste kaj bi pisali. Odločite ser že enkrat.

Sobota.... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Keri se neščejo cepiti, jim levo vüjo odrezati.

heh (nepreverjen)

daj daruj svoje možgane v raziskovalne namene, ka gor pridemo od kec prihaja debilizem pa idiotizem. za drugo jih tak ne nucaš

In reply to by Sobota.... (nepreverjen)

Sobota.... (nepreverjen)

Hrj kolrga, pa nori je fajn biti, samo če si zdrav.🤣

In reply to by heh (nepreverjen)

Prdni lujza (nepreverjen)

Eni ste tu gori res bogi in najbolj pametni na svetu

Ograček (nepreverjen)

Tak kak pravi Fajonova. Vse nas zelo skrbi.

narod je čuda (nepreverjen)

Koji idioti ste eni, samo ste preveč nori ka bi to gor prišli, pravi strokovnjaki. 😂😂😂

Kejd (nepreverjen)

Kakšen glup naslov. Za novice ste odgovorni mediji. Leto pa pol že nabijate z negativnimi novicami. Če bi že v začetki napisali, ka je covid kak gripa, bi bilo konec s tem že davno. Upam, da vas po konci te norije nekdo konkretno zaškrne...

kulturnimarkaizem (nepreverjen)

desettisoče migrantov, ki – financirani z naftnim denarjem – pripravljajo državljansko vojno v Nemčiji. Udarili bodo s tako imenovanih “NO-GO območij” in postopoma širili svoje območje boja. Hkrati se ustanavljajo islamske stranke, ki nato prevzamejo tudi politično oblast v Nemčiji.

. (nepreverjen)

Zato pa nemačka vozi na elektriko, mi bomo jim pa pošiljali štrom do fotocelic. Zakaj se more pri nas podražiti elektrika, če se v nemčij ker majo oni tam avtoje na elektriko?

In reply to by kulturnimarkaizem (nepreverjen)

. (nepreverjen)

To je ona delal kakšne raziskave ka je prišla do toga?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice