Slika je simbolična.
Večina vode za javni vodovod načrpana iz podzemnih virov.

Za javni vodovod so lani načrpali 179 milijonov kubičnih metrov vode ali za 3,4 odstotka več kot leto prej.

Po podatkih statističnega urada so je 98 odstotkov načrpali iz podzemnih virov. Gospodinjstva so je porabila za 0,7 odstotka več, proizvodne in storitvene dejavnosti pa za 6,3 odstotka več kot leta 2021.

Lani je bilo 175 milijonov kubičnih metrov vode za javni vodovod iz podzemnih virov, od tega iz izvirov 54 milijonov kubičnih metrov, iz površinskih voda pa 4,2 milijona kubičnih metrov.

V omrežju se je izgubilo 51,5 milijona kubičnih metrov vode

Iz povodja Donave je bilo načrpane za približno 2,4 odstotka več vode, iz povodja Jadranskega morja pa za 9,7 odstotka več, so sporočili statistiki.

Gospodinjstva so porabila 85,6 milijona kubičnih metrov vode iz javnega vodovoda oziroma za 0,7 odstotka več kot leto prej, poslovni subjekti pa 38 milijonov kubičnih metrov vode oziroma za 6,3 odstotka več.

Za namene, za katere se voda ne obračunava (na primer iz hidrantov, za gašenje požarov oziroma za čiščenje cest), je bilo na letni ravni porabljenih 4,4 milijona kubičnih metrov vode oz. 1,2 odstotka več kot leto prej. V omrežju se je izgubilo 51,5 milijona kubičnih metrov vode, kar je po izračunih statistikov skoraj 6,4 odstotka več.

Celotno vodovodno omrežje je bilo dolgo 34.687 kilometrov. Ob koncu prejšnjega leta je bilo nanj priključenih 534.952 priključkov oz. na letni ravni za 3,5 odstotka več.

 

Komentarji (4)

Gost 9 (ni preverjeno)

Zanimivo bi bilo izvedeti kolikšna je poraba vode za posamezno gospodinjstvo in na osebo v mestih in podeželju.

kapateje (ni preverjeno)

Kelko se ponüca telko plačamo. Tak kak vse drüjgo.

Aqva (ni preverjeno)

Mogoče komentar ni bil namenjen ostrzenim ovcam.

In reply to by kapateje (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Zelo zaskrbljujoč podatek je, da se skoraj 52 milijona kubičnih metrov vode izgubi.

To vse pove o kvaliteti vodovodnega omrežja.

Starejše novice