Slika je simbolična.
Priljubljenost kolesarjenja se v zadnjih letih v Sloveniji povečuje, kar se kaže tudi po številu rasti uvoza kolesa.

Od 2017 letno število uvoženih koles presega 80.000 in je za okoli petino večje kot pred desetletjem, ugotavlja statistični urad.

Lani je bilo v Slovenijo uvoženih 82.598 koles, kar je 17.051 koles več kot leta 2011. Precej se je v zadnjih petih letih povečal tudi uvoz električnih koles. Teh je bilo lani v Slovenijo uvoženih 16.351, medtem ko jih je bilo v letu 2017, ko jih statistika začenja beležiti, uvoženih 1446.

Od leta 2017 je tako v Slovenijo vsako leto uvoženih več kot 80.000 koles. Največ, 86.924, je bilo uvoženih v letu 2019. Največ koles je bilo lani uvoženih iz Italije (21 odstotkov), sledile so Avstrija, Nizozemska in Belgija.

Kaj pa električna kolesa?

Povečala se je tudi vrednost uvoženih koles. Ta je še posebej narasla pri dražjih električnih kolesih. Lani je bilo tako v Slovenijo uvoženih za 23,3 milijona evrov električnih koles in za 28,7 milijona evrov klasičnih koles, medtem ko je desetletje prej ta vrednost za navadna kolesa znašala nekaj manj kot 13,3 milijona evrov, za električna kolesa pa je vrednost uvoza leta 2017 dosegala 1,6 milijona evrov.

Ob večjem obsegu uvoza koles v splošnem k njegovi višji vrednosti prispeva tudi naraščajoča povprečna cena koles. Ta je bila maja letos za 5,4 odstotka višja kot pred letom dni. Statistiki so v zadnjih desetih letih največjo letno podražitev, 15,3-odstotno, zaznali maja lani. V 2021 je bila sicer povprečna cena kolesa za odrasle 268 evrov.

Lani so prebivalci Slovenije opravili 3,8 milijona dnevnih poti, na njih pa skupno prepotovali 11,5 milijarde kilometrov. Pri tem je bilo 2,2 odstotka teh kilometrov opravljenih s kolesom, kar je nekoliko več kot v 2017, ko je ta delež dosegal 1,5 odstotka. Približno dve tretjini poti, opravljeni s kolesom, sta bili krajši od petih kilometrov.

Prebivalci so poti s kolesom največkrat opravljali z namenom prostega časa. Od približno 204.000 poti, opravljenih s kolesom, je bil namen pri nekaj manj kot polovici (44 odstotkov) prosti čas. Poti so bile povprečno dolge deset kilometrov in so trajale skoraj 40 minut.

Zakaj je kolesarstvo tako priljubljeno?

Kolesarstvo na priljubljenosti hitro pridobiva tudi zaradi slovenskih kolesarskih šampionov, ki so v samem vrhu svetovnega profesionalnega kolesarstva. Prav te dni tekmujejo na najbolj prestižni od vseh kolesarskih dirk, Dirki po Franciji.

Na statističnem uradu so preverili, koliko je v Sloveniji oseb z enako kombinacijo imena in priimka kolesarskih asov na francoski pentlji. Največ, deset, je Matejev Mohoričev. Sledijo jim prebivalci z imenom Jan Tratnik, ki jih je v šest, in prebivalci z imenom Tadej Pogačar, ki jih je po podatkih statističnega urada v Sloveniji pet. Primožev Rogličev je manj kot pet, enako velja za Luke Mezgece.

Komentarji (5)

potač (ni preverjeno)

Elektrika je vse dražja. Kdo bo plačeval elektriko ? Rajši iden peški.

Bučmann (ni preverjeno)

Peš na metilni pogon ne prideš daleč.

Kkk2 (ni preverjeno)

Kaj pa med balkanci? Preverite se pri njih.

2021 (ni preverjeno)

Ja - zadnji dve leti so ljubitelji koles najraje kolesaril v centru Ljubljane,....zato so pa tudi največji sokrivci za blamažo na zadnjih volitvah......Čez dve leti pa bodo v ospredje prišli plesalci in plesalke, saj menim, da se bo plesalo še na pogrebih.

,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

Biciklisti smrdijo po Švici

Starejše novice