Strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan so pripravili nove projekcije širjenja okužb z novim koronavirusom v Sloveniji in ocenili, kdaj bi lahko prešli v rumeno fazo sproščanja protikoronskih ukrepov.

Že v začetku poročila raziskovalci poudarjajo, da lahko epidemijo ustavimo in obvladujemo samo s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej.

»Modelske projekcije namreč ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« poudarjajo strokovnjaki Instituta Jožef Stefan.

Na Institutu Jožef Stefan izpostavljajo, da bi bilo potrebno epidemijo čim prej toliko zmanjšati, da bodo lahko epidemiologi sledili vsem stikom.

»To najbolj učinkovito omejuje širjenje virusa in bo močno olajšalo obvladovanje novega bolj kužnega seva, ko oziroma če se bo razširil,« so zapisali.

Epidemiologi bi morali čimprej začeti spremljati stike

Slovenski raziskovalci potrjujejo, da se epidemija pri nas počasi umirja, saj število pozitivnih testov stagnira. Prav tako na Inštitutu Jožef Stefan napovedujejo, da se bodo bolnice zaradi cepljenja rizičnih skupin še naprej počasi praznile

»Naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi, ampak se še naprej maksimalno trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je predpogoj za prehod v bolj normalno življenje,« poudarjajo raziskovalci instituta.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 749, raziskovalci pa ugotavljajo, da bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. »S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populacij,« izpostavljajo raziskovalci istituta.

Tako napovedujejo, da ni pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje potrjenih oseb 749 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja.

Rumeno fazo bi lahko dosegli 13. maja

Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih Instituta Jožef Stefan dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 13. maja.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči.

Naslednja faza pa je zelena, ki bo nastopila takrat, ko bo povprečno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu padlo pod 300. Šele takrat bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, s čimer bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

V zeleni fazi se odpravijo vse omejitve po državi, pri čemer ostanejo v veljavi splošni higienski ukrepi, prepovedano je obratovanje barov in diskotek.

Gre le za oceno datuma do naslednjega prehoda, saj je potek epidemije odvisen od sproščanja oziroma sprejemanja ukrepov v trenutni in prihajajoči fazi (foto: Institut Jožef Stefan).

Novi bolj kužen sev bi lahko postal dominanten konec aprila

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so raziskovalci Instituta Jožef Stefan predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,84.

Pri tem so upoštevali vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih kategorijah ter predpostavili, da je imunih štirikrat toliko kot potrjeno okuženih. 

V svoje napovedi so vključili tudi predpostavko, da je v Sloveniji trenutno prisoten pretežno običajen sev in ne kakšen bolj kužen sev.

Zaenkrat so namreč vse specifične mutacije, značilne za angleški sev, odkrili le v vzorcih treh oziroma štirih oseb, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo, ne pa tudi v siceršnji populaciji. 

Vendar raziskovalci nakazujejo, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je namreč približno petnajst dni. Ampak negotovosti teh ocen so velike.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bjkor (nepreverjen)

Eno leto je že zelena faza. Samo nas imajo za norce! Prevara vseh prevar je ta prehlad.

rotschild (nepreverjen)

Gostilne de odprejte ko ne bo več pozitivnih na testih, čist enostavno!

In reply to by Bjkor (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

8nštitut Jožef Štefan je na podroćju spremljanja epidemije žal postal talec Janeza Jenše. Bom razložil kako Janša nadzira IJS. Vodja skupine Covid na IJS je z letošnjim aprilom postal dr. Leon Cizej, ki je po izobrazbo doktor za jedrsko fiziko. Z epidemiologijo torej ni povezan na noben naćin. Vseeno mu je Janše zaupal vodenje spremljanja epidemije Covid na IJS. Zakaj ? Zatp ker je dr. Leon Cizej mož Romane Jordan Cizej, nekdanje poslanke SDS v evropskem pa4lamentu in dolgoletne zagrete SDS-ovke. Vsa kar pove IJS zato nima nobene teže saj gre dejansko za besede Janeza Janše.

Represija... (nepreverjen)

Nič presenetljivega. To je modus operandi JJ. On, vladna ekipa, politično motivirani vladni svetovalci, vsi drugi nastavljenci in predvsem janšisti med narodom so trenutno največje zlo za Republiko Slovenijo.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

bullshit corona (nepreverjen)

Ja ja....cepiti se trbej pa mo takoj v zelenon. Cepivo ful pomaga.... najbole tistin ka ga odavlejo. Ostali smo pa po cepljenji še vedno kao prenašalci in lejko zbolimo.

hgandria (nepreverjen)

Kak stogimo z reportažo našoga velecenjenoga terenskoga reporterja, Luke Perše, glede Alenke Jeraj in njenoga virtualnoga alter ega - Kopriva60918021?

Lukec, si že kaj skup napiso glede SĐS spam mafije? Ali rajši iščete pojge pri NovaMađarska24TV gnes resnico ger indri?

black panter

Vse odprejti pa policijsko uro ukinoti,prokleta banda

potratabureka (nepreverjen)

Še mađarsko-slovanski nazi-boi, black panter, je skužo, ka ga Istvan farba. Te znamo ge smo, lidgje.

In reply to by black panter

black panter

Maš prav,ge kak desen,pa nej strankarsko se poseren na vse,leve,čarne,migrantoljubce,tople,komunajzare........

In reply to by potratabureka (nepreverjen)

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

V gostilnah so dopoldne brezposelne mamice, popoldan pa pijančki... Naj ostanejo zaprte..

varovalkavglavej (nepreverjen)

Ti rajši dopoldan rdečo, popoldan pa plavo tabletko, pa de vse baukše

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Starejše novice