Slika je simbolična.
Slovenija spada v vrh evropskih držav po pojavljanju bolezni, ki jih prenašajo klopi. Kaj pa veste o najmanjših prebivalcih gozdov, travnikov?

Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije se je odzvala na mnoge članke, ki so poročali, da je v Sloveniji letos precej več klopov kot v preteklih letih. Zaradi kratke in mile ter tople zime so se klopi zbudili in postali aktivni že veliko prej kot običajno in tudi njihovo število je letos neobičajno veliko in visoko nad povprečjem.

Zato so objavili nekaj dejstev o klopih, da bi se pred njimi lahko še bolje zaščitili.

Kako so povezani klopi ter jelenjad in srnjad?

Srne in jeleni so glavni gostitelji odraslih gozdnih klopov, gozdni klop je edini od pri nas živečih klopov, ki se prisesa na človeka

Velikost populacije klopa je odvisna od vremena, temperature in ostalih življenjskih pogojev ter velikosti populacije jelenjadi in srnjadi. Kjer je jelenov in srn več, je več tudi klopov.

Kako poteka vzorčenje klopov in zakaj jih je več na ljubljanskem Rožniku?

Letos strokovnjaki opažajo neobičajno veliko število klopov. Vzorčenje klopov v okviru monitoringa se izvaja enkrat na mesec na različnih lokacijah po vsej Sloveniji. 

Več klopov je na površinah, kjer ne skrbijo za ustrezno število populacije srnjadi in jelenjadi. Na primer v Ljubljani na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnika in Šišenskega hriba.

Kakšni so klopi in kje se po navadi zadržujejo?

Klopi so običajno majhni, po hranjenju s krvjo postanejo večji. Najdemo jih v gozdovih, grmičevju, visoki travi in drugih naravnih okoljih, kjer se lahko preživljajo in hranijo s krvjo gostiteljev. 

Spadajo med pajkovce in imajo osem nog. 

Z zadnjima paroma se držijo za bilko, s sprednjimi mahajo po zraku. V njih imajo čutnice za gibanje zraka in zaznavanje koncentracije amonijaka in ogljikovega dioksida. Ko klop začuti spremembo, se pripravi, in ko ga človek oplazi, se preprime nanj.

Slovenija v vrhu okuženosti

Slovenija spada v vrh evropskih držav po pojavljanju bolezni, ki jih prenašajo klopi. Borelioza je v Sloveniji najpogostejša okužba, ki jo prenašajo klopi. Za njo letno zboli med tri tisoč in sedem tisoč ljudi. Zdravi se jo z antibiotiki.

Vse več klopov prenaša virus težke, tudi smrtne bolezni klopni meningoencefalitis. Zdravila ni, preprečimo jo lahko s cepljenjem. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje letno v Sloveniji za meningoencefalitisom zboli od 62 do 187 ljudi. Od 100 obolelih jih bo do deset imelo ohromitve, ki bodo pri petih ostale trajne, en do dva bosta umrla. Več kot tretjina jih bo imela trajne posledice. 

Raziskave kažejo, da je s klopnim meningoencefalitisom v Evropi okuženih med 0,1 in pet odstotki vseh klopov. 

Komentarji (5)

Gozdni delavec (ni preverjeno)

Alkohol odžane vsakega klopa.
Ges že 30 lejte rejdno pijen, pa san niti enoga klopa nej mel do zdaj.

tuncika

Potrjeno: Bill Gates je res stric iz ozadja, kot tisti soros. Bogatuni, ki je..be..jo svet, tudi s takimi invazivnimi mrčesi, ki pogubljajo samega sebe in človeštvo. Teorija zarote, morda, morda pa ne.

. (ni preverjeno)

Za boreliozo slovensko zdravstvo nima rešitve. Ne dajo niti antibiotika, ker pravijo da je stara okužba. Tako da te ne zdravijo, kljub posledicam.

ŠC (ni preverjeno)

Ima pa zato narava zelo učinkovito rešitev, ki deluje.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tisto na čopovi misliš?

In reply to by ŠC (ni preverjeno)

Starejše novice