Marca bi moral potekati eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji, a ga zaradi vladnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa ni bilo.

Letos bo tako namesto pomladne, potekala poletna izdaja Tedna restavracij, ki jo bodo gostinci po vsej Sloveniji izvedli med 12. in 21. junijem. Tokrat bo zaradi epidemije koronavirusa in še vedno vztrajajočih ukrepov potekal Teden restavracij nekoliko okrnjeno in nekoliko drugače.

»Restavracije, zaposleni in gostje se morajo držati vseh potrebnih zaščitnih mer, ukrepov, zapovedi in priporočil, ki sicer veljajo za obratovanje gostinskih lokalov zaradi novega koronavirusa in po pandemiji,« pravi selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.

Kateri so torej ukrepi, ki se jih bomo morali držati ob obisku Tedna restavracij?

Na to morate paziti ob obisku restavracije

Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje si morajo ob prihodu vsi gosti razkužiti roke. Pri tem je potrebno dosledno upoštevati navodila osebja glede zagotavljanja zadostne medosebne razdalje, odlaganja torb in garderobe, uporabe jedilnega pribora in posode, uporabe sanitarij, plačevanja storitev ter odlaganja odpadkov.

Gostinci bodo pri tem morali omejiti število miz, če je teh preveč, saj mora biti med gosti primerna varnostna razdalja, razen v primeru družinskih članov oziroma članov istega gospodinjstva. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje poudarja, da je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem kraju ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje v času epidemije obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite. Zato je v zaprtih prostorih na primer pri prihodu do mize, odhodu od mize ter pri uporabi sanitarij zaščitna maska obvezna.

Gosti naj sanitarije uporabljajo posamično oziroma glede na velikost in razporeditev prostorov tako, da je omogočeno zagotavljanje zadostne medosebne razdalje. Pri prehodu od mize do sanitarij naj upoštevajo zadostno medsebojno razdaljo.

Prav tako je dobro, da si kot gostje razkužujemo roke po dotikanju katerihkoli nečistih površin ali predmetov že med obiskom, pa tudi ob odhodu.

Posebnih navodil se bodo morali držati tudi sami gostinci, ki morajo pri svojem delu uporabljati zaščitno masko, poleg tega bi naj zagotovili, če je možno, sistem ločenega vhoda in izhoda, posebej morajo pripraviti tudi jedilni pribor za posameznega gosta, ki mora biti postrežen na način, ki onemogoča nezaščiten stik in morebitno onesnaženje.

»Obisk restavracije v času Tedna restavracij se ne razlikuje od obiska restavracije sicer. Teden restavracij ponuja le posebne menije po posebni ceni,« dodaja Mencinger.

Število rezervacij kljub vsemu ostaja veliko

Glavna naloga letošnjega Tedna restavracij bo, da slovenske goste ponovno vrne v najboljše slovenske restavracije.

»Teden restavracij bo pokazal, kako se da v naših najboljših restavracijah in ob dobri hrani, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in protikoronskih priporočil, ponovno uživati,« poudarja Mencinger.

Tako so restavracije s ponedeljkom že začele sprejemati prve rezervacije. Kuharski mojstri bodo goste razvajali za 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije, kjer bo cena posebnega menija 25 evrov.

Na vprašanje, ali je se je število rezervacij sedaj manjše, Mencinger odgovarja, da je število enako kot marca, pred preložitvijo Tedna restavracij. Že prvi dan je bilo tako rezerviranih 10 tisoč medijev Tedna restavracij v 101 sodelujoči restavraciji.

Mariborski ponudniki

V Mariboru lahko ob novem Tednu restavracij izbirate med šestimi ponudniki. Tako so vam na voljo:

Ptujski ponudnik

Na Ptuju pa lahko ob novem Tednu restavracij poskusite hrano Gostilne Grabar.

Komentarji (6)

Eddddrrr (ni preverjeno)

Prihaja teden srmakov 🤣🤣🤣

muršič (ni preverjeno)

Kaj je pa te v Soboti tako opevano sočno rašoško vse je krepnilo in to po zelo kratkem času .In prav je tako saj so se k večjemu med službenim času nažirali iz javne uprave tudi deklica je bila tam cel mili dan .

nekdo 67 (ni preverjeno)

Resno več ne razmim teh "novinarov";
dvakrat poudari, ka je maska obvezna... kao NIJZ poudarja 🤦🏼!!

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem kraju, kjer je več ljudi, je ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje priporočljiva tudi uporaba obrazne maske. V zaprtih prostorih restavracij oz. gostinskih lokalov je npr. pri prihodu do mize, odhodu od mize ter pri uporabi sanitarij priporočljiva uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo gosti zatem varno snamejo. (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/maske2_lektorirano…).

"Novinar"... priporočajo!!, predvsem za 🐑🐑

Cotas (ni preverjeno)

scen znati ce je maska obvezna, al pa ne, nej pa niksno lafranje ka bi bilo dobro ce se maska nosi. Ka me nede mogo nisce v nagnati z trgovine ce je nebon mel, ze san se navolo to staro coto nositi. Par sto evrov pa tuj nebon mogel zapraviti na mesec ka bi sigdar vrisko mel. Naj se fajn na vhodna vrata napise ce je obvezna,

Cotas (ni preverjeno)

Ka se mene tice je priporocljiva da nescen ka me sto spozna , da bi pijaco placal. Ka v gostilnih ne rabimo nositi mask, kelnerce pa majo gor maske...

In reply to by Cotas (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Pomurski Sobotainfo objavi ponudnike v MB in na Ptuje, pomurskih pa nej. Bravo.

Starejše novice