Slika je simbolična.
Raziskava portala MojeDelo kaže, da so najbolj zaželjeni prodajalci in proizvodni delavci.

Prodajalci in proizvodni delavci so med najbolj iskanimi kadri, kažejo podatki karierno-zaposlitvenega portala MojeDelo.com za prvo polovico leta 2023. 

Med najbolj iskanimi zaposlenimi so še skladiščniki, komercialisti, natakarji in kuharji. Med iskalci zaposlitve je priljubljeno administrativno delo, medtem ko je zanimanje za delo v proizvodnji manjše.

Ponudba delovnih mest še vedno presega povpraševanje, saj je bilo v prvi polovici leta 2023 objavljenih 28.671 zaposlitvenih oglasov na zaposlitvenem portalu. To število je primerljivo s prejšnjim letom in predstavlja 35-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021.

Katera delovna mesta so najbolj iskana med delodajalci?

Prodajalci ostajajo najbolj iskan profil, saj je bilo v prvih šestih mesecih leta 2023 objavljenih 3306 oglasov za to delovno mesto, kar je 50 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Potreba po voznikih in kuharjih se je prav tako povečala za polovico

Med najbolj iskanimi profili, ki so letos doživeli večje povpraševanje kot v letu 2021, so še skladiščniki (40-odstotno povečanje števila oglasov), komercialisti (20 odstotkov več), informatiki (33 odstotkov več), kuharji (55 odstotkov več) ter vozniki kamionov, tovornjakov in osebnih avtomobilov (50 odstotkov več).

Katera so najbolj nevsakdanja dela, ki so se pojavila v zadnjem obdobju?

Med oglasi letos pojavila tudi nevsakdanja delovna mesta, kot so nočni perutninar v vzreji matičnih jat, ščetkar, analitik dela in časa, pripravljavec sušija, sodelavec za preprečevanje pranja denarja in senior razvijalec virtualne resničnosti.

Katerih del pa si najbolj želijo iskalci zaposlitve?

Med najbolj zanimivimi delovnimi mesti glede na število prijav na zaposlitvene oglase izstopajo administratorji, ki so prejeli dvakrat toliko prijav, kot je bilo razpisanih delovnih mest.

Tudi skladiščniki so doživeli 2,5-krat več prijav kot število oglasov, komercialisti pa skoraj štirikrat več. Med iskalci zaposlitve je veliko zanimanja tudi za delo svetovalca v prodaji, prodajnega predstavnika, knjigovodjo/računovodjo in nabavnika.

Za kakšna dela ni zanimanja?

Manj zanimanja je bilo za delovna mesta, kot so specialist za davke, samostojni svetovalec in tržnik bančnih storitev, krovec, raziskovalec v znanosti, osnovnošolski učitelj, športni trener, srednješolski profesor, tesar, dimnikar in odvetnik.

Kaj so tiste lastnosti, ki pritegnejo potencialne delavce?

Delodajalci v svojih oglasih poudarjajo hibridno delo, dopust in regres kot ukrepe za privabljanje in zadrževanje kadra.

Možnost dela od doma, dodatna izobraževanja, sodobna oprema in upoštevanje potreb ter želja delavcev so med ključnimi elementi, ki se odražajo v zaposlitvenih oglasih.

Komentarji (2)

FIŠKALOŠ (ni preverjeno)

V preteklosti sem že enkrat bil direktor. V Sloveniji kaj drugega več ne morem biti. No.., kje so ponudbe..?

h-rom (ni preverjeno)

Iščete službo? Le pravo ime in priimek morate imeti ! No.., kje so ponudbe in povpraševanja..?

In reply to by FIŠKALOŠ (ni preverjeno)

Starejše novice