Slika je simbolična.
Inšpektorji so neizpolnjevanje pogoja PCT ugotovili pri približno dveh odstotkih potnikov.

Inšpektorji inšpektorata za infrastrukturo so v novembru v nadzorih ob koncu tedna pregledali 507 avtobusov in 237 vlakov s skupno 12.113 potniki. 

Pri približno dveh odstotkih so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogoja PCT. Prav tako pogoja PCT niso izpolnjevali trije vozniki, ki jim je inšpektor takoj prepovedal opravljanje nadaljnjega dela.

Prevozniki pri potnikih dolžni pregledovati PCT

V. d. glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon je na novinarski konferenci glede covida-19 pojasnila, da je bila takoj po zaznavi slabšanja razmer zaradi širjenja okužb v začetku novembra na pobudo inšpektorata in ministrstva za infrastrukturo sklicana koordinacija z izvajalci javnega potniškega prometa.

Prevoznikom so predstavniki inšpektorata in ministrstva predali zahtevo, da so pri potnikih dolžni dosledno preverjati izpolnjevanje pogoja PCT in drugih predpisanih ukrepov.

Dogovorjeno je bilo, da morajo vozniki v avtobusnem prometu in sprevodniki v železniškem prometu zahtevati, da se potniki izkažejo s potrdili o izpolnjevanju pogoja PCT, osebnimi dokumenti in da obvezno uporabljajo zaščitne maske, bodisi kirurške ali maske tipa FFP2.

Dodatno pa nadzore nato opravljajo še interne kontrolne službe prevoznikov in inšpektorji.

Kot je pojasnila Furlan Fonova, je javni prevoz potnikov velik sistem, preverjanje pogoja PCT pa je nekoliko težje kot v ostalih storitvenih dejavnostih, saj mora recimo v avtobusih voznik skrbeti tudi za to, da sledi voznemu redu in varno opravlja prevoz.

Zato so se na omenjenem sestanku dogovorili, da vozniki pozovejo potnike, da na vpogled predložijo dokazila in osebne dokumente, kontrolne službe prevoznikov in inšpektorji pa ustreznost potrdil preverjajo z aplikacijo.

Po navedbah Furlan Fonove so inšpektorji v novembru opravili 1785 nadzorov, večji del med njimi, 1065, na področju javnega prevoza potnikov v cestnem in železniškem prometu. Tako so v avtobusnem in železniškem prometu v 744 nadzorih, ki se odvijajo ob koncih tedna, pregledali 507 avtobusov in 237 vlakov s skupno 12.113 potniki.

Ugotovili so, da 216 potnikov ni izpolnjevalo pogoja PCT, tem so bodisi onemogočili vstop v javno prevozno sredstva, bodisi so slednjega potniki sami zapustili, ali pa so jih inšpektorji iz njega napotili.

Zagrožene kazni za prekrškarje so visoke

V treh primerih pa so inšpektorji ugotovili, da pogoja PCT ni izpolnjeval voznik, ki je opravljal prevoz. Vozniku je inšpektor takoj prepovedal opravljanje nadaljnjega dela, javni prevoz je bil začasno zaustavljen, dokler ni prevoznik na vožnjo napotil nadomestnega voznika. Inšpektorji pa so zoper voznika in prevoznika uvedli tudi prekrškovni postopek.

Zoper prevoznika, ki stori prekršek, je sicer zagrožena kazen za pravno osebo od 4000 do 100.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 400 do 4000 evrov.

Sicer pa inšpektorji na terenu opažajo, da se iz tedna v teden povečuje število potnikov, ki izpolnjujejo pogoj PCT, v zadnjem tednu so bile tako zaznane kršitve pri približno odstotku preverjenih potnikov.

Zlasti na vlakih pa so opazili, da se dijaki v čedalje večji meri izkažejo tudi s potrdili o izpolnjevanju pogoja PCT, čeprav ta zanje kot potnike v javnem prevozu ni obvezen.

Z ministrstva za infrastrukturo so medtem sporočili, da se zaradi zaostrenih epidemioloških razmer v javnem potniškem prometu nadaljuje okrepljeno preverjanje izvajanja veljavnih pravil uporabe zaščitne opreme in pogoja PCT.

Na javnih prevoznih sredstvih, kamor sodijo tudi žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah, je za vse potnike obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, izkazati se morajo z veljavnim potrdilom PCT in osebnim dokumentom. Izjema od pogoja PCT velja le za osebe, ki so mlajše od 12 let, učence in dijake.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Oni bi pa potnike kOntrolejrali.

gruntivmater (nepreverjen)

Gda de konec toga podjebavanja naroda v glavo?

xxxxx (nepreverjen)

'Medicinski' gestapovci vestno opravljajo svoje delo oziroma izpolnjujejo ukaze.

Rikardo (nepreverjen)

Na podlagi keroga zakona lejko inspektori prepovejo stvari zaradi neupostevanja odloka?

Starejše novice