Slika je simbolična.
V Sloveniji doslej še niso odkrili nove koronavirusne različice omikron. Da bi preprečili morebiten vnos te različice v državo in njeno nadaljnje širjenje, bodo pregledali vse pozitivne vzorce povratnikov z ogroženih območij.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, je zadnjih 20 tednov, ko gre za vprašanje različic novega koronavirusa, situacija pri nas dokaj stabilna.

Ves čas je praktično stoodstotno prevladovala različica delta. Tudi v zadnjih poročilih v programu naključnega vzorčenja delta predstavlja stoodstotni delež, nove različice omikron torej še niso odkrili.

Različica omikrona potrjena v 16 državah

Do danes je bila sicer različica omikron potrjena v 16 državah, od tega v devetih državah Evropske Unije in v Veliki Britaniji. Največ primerov so potrdili v Južnoafriški republiki, pri čemer Žohar Čretnikova opozarja, da je tam precepljenost prebivalstva le 23-odstotna.

So pa zaskrbljeni, ker je po besedah direktorice pri tej različici kombinacija mutacij takšna, da bi bila lahko bolj prenosljiva in bi lažje vstopala v celice. Lahko bi se lažje izogibala imunskemu odgovoru, ki je nastal po cepljenju ali preboleli okužbi, je dodala.

Trenutno sicer še čakajo na rezultate laboratorijskih testov glede učinkovitosti cepiv pri različici omikron in tega, »kako se bo različica obnašala v realnem svetu«.

V sekvenciranje vsi vzorci povratnikov z območij z omikronom

Kot je še pojasnila Žohar Čretnikova, trenutno sekvencirajo deset odstotkov vseh pozitivnih PCR-testov, ekipe Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pa tedensko revidirajo sistem sledenja različicam.

Tako bodo začeli dodatno testirati tiste pozitivne vzorce, ki jih ne sekvencirajo, z dodatnimi PCR reakcijami, da bi povečali kvoto presejanih vzorcev. Pri tem je Žohar Čretnikova poudarila vlogo komunikacije z epidemiološko službo o tem, kateri vzorci pripadajo potnikom iz tujine.

»Če želimo zaustavljati vnos te različice v državo in njeno nadaljnje širjenje, je zelo pomembno, da poskušamo preprečiti, da bi v državo prišli večji kontingenti pozivnih oseb,« je dejala.

Zatrdila je še, da situacijo pozorno spremljajo in bodo vse pozitivne vzorce povratnikov iz tujine neposredno vključili v sekvenciranje. Do torka po njenih besedah še niso dobili nobenega takšnega vzorca.

Povratnike je potrebno testirati s PCR testi

Dosedanje izkušnje z drugimi različicami sicer kažejo, da je takšen sistem dobro deloval, saj so različice zaznali več tednov prej, preden se je pojavila eksponentna rast pri ljudeh, ki so imeli stik s tujino.

Ministrstvo za zdravje je sicer izvajalcem testiranja na koronavirus poslalo navodila testiranja oseb, ki jim je bila po vrnitvi iz Južne Afrike odrejena obvezna karantena.

Izvajalce pozivajo, naj omenjene osebe testirajo s PCR-testi. Njihove vzorce naj posebej označijo, da bo razvidno, da gre za vzorce oseb, ki prihajajo iz Južne Afrike.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
muralista (nepreverjen)

Zboleti za COVID po cepljenju je sprejemljivo in normalno, zboleti za COVID necepljen pa družbeno nesprejemljivo?

h.kl-.io (nepreverjen)

😱 FB 👨‍⚕️🤮🐔🧠😂

In reply to by muralista (nepreverjen)

3423essdf (nepreverjen)

Misliš zboleti za kovid NATEGOM v bistvi je to prehlad!

In reply to by muralista (nepreverjen)

sade232321321 (nepreverjen)

Podkupljeni mediji vam lažejo 24ur! Nateg in prevara po celem svetu!
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
Bolnice prazne kot še nikoli v življenju podkupljeni mediji lažejo 24h! Snemano v Celju to nedeljo.
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/638628103970523/
NATEG in PREVARA po celem svetu!
Medtem ko Avstrijci sedijo zaklenjeni in ne smejo po nakupih na božični trg, člani avstrijske vlade, minister za zdravje in predsednik države praznujejo in čagajo brez mask in bez razdalje.
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/621129152668195/

B RTB (nepreverjen)

FB 👨‍⚕️🤮🐔🧠😂

In reply to by sade232321321 (nepreverjen)

Starejše novice