Slika je simbolična.
Glede na raziskavo veliko čajev vsebuje majhen sadni delež, nekateri vsebujejo kofein, pri nekaterih pa je dodan sladkor.

Na trgovinskih policah lahko najdemo sadne, zeliščne, zelene, črne, rdeče, instant čaje. Kateri čaj torej pri Zvezi potrošnikov Slovenije najbolj priporočajo?

Čaj s kofeinom ali brez?

Nekateri namesto jutranje kave raje posežejo po skodelici pravega (črni, zeleni, rdeči) ali mate čaja, ki tako kot kava vsebuje kofein. Učinkovino, ki v zmernih odmerkih poveča budnost in zmanjša zaspanost.

Na zvezi potrošnikov ob tem opozarjajo, da prepogosto uživanje napitkov, ki vsebujejo kofein, ni priporočeno, zato je pri uživanju tovrstnih čajev potrebno biti zmeren.

Večje količine zaužitega kofeina imajo lahko neželene učinke, kot so pogostejše uriniranje, pospešen srčni utrip, glavobol, tresenje in motnje spanja, zato na zvezi dodajajo, da se čajem s kofeinom v večernih urah raje izogibajte.

Pozor pri sadnih čajih, preverite njihov sadni delež

Največ potrošnikov še vedno izbere sadni čaj, k izbiri katerega nas pogosto privabijo privlačne slike sadežev na prvi strani embalaže. V

endar pa v sklopu akcije Veš kaj ješ, zveza potrošnikov opozarja, da je pri sadnih čajih treba preveriti vsebnost sladkorja in sadnega deleža. 

Ob podrobnejši analizi enega izmed sadnih čajev z okusom jagod so na zvezi ugotovili, da je v čajni vrečki le en odstotek jagod, pet odstotkov arome jagod, večinski delež, približno 90 odstotkov čaja pa sestavljajo hibiskus, jabolko in šipek.

Podobno je bilo tudi pri instant čaju z okusom manga in pasijonke, v katerem med sestavinami ni prisotnega manga ali pasijonke, niti drugega sadja, temveč zgolj nedefinirana aroma, ki ponazarja okus in vonj omenjenih sadežev. 

Veliko čajev vsebuje tudi sladkor

Nekateri čaji, ki jih najdemo na trgovskih policah, še posebej tako imenovani instant čaji, vsebujejo veliko dodanega sladkorja.

To potrjuje tudi primer instant čaja iz zgornje grafike, v katerem je en odstotek ekstrakta črnega čaja in kar 94 odstotkov sladkorja.

Pri uživanju čajev z dodanim sladkorjem (ali medom) na zvezi potrošnikov svetujejo zmernost, saj lahko tovrstni čaji oziroma sladki napitki pomembno vplivajo na raven sladkorja v krvi.

Dodajajo še, da pred izbiro čajev vedno preverite ali vsebujejo sladkor, najboljša izbira pa bo, če se sladkorju v čaju poskusite popolnoma izogniti.

Komentarji (2)

Deska (ni preverjeno)

Ka je tak žmetno napisati slovnično pravilen naslov? Ostalo je itak CP.

Ankril (ni preverjeno)

Če se že delaš tako pametnega, piši vsaj v knjižnem jeziku!

In reply to by Deska (ni preverjeno)

Starejše novice