Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Iz prodaje so odpoklicane rozine Uvetta Sultanina, ki so se prodajale v trgovinah Eurospin.

Iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so sporočili, da so iz prodaje odpoklicali rozine Uvetta Sultanina (250 gramov) turškega porekla, ki so se prodajale v trgovinah Eurospin. Analiza testiranj rozin, izvedena v uradnem laboratoriju, je pokazala na preseženo predpisano zgornjo mejno vrednost za mikotoksin ohratoksin A.

Serijska oznaka izdelka je 450020556 14 1182, rok uporabe izdelka pa do 30. marca 2021. Podjetje Eurospin kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Komentarji (6)

gg (ni preverjeno)

Hahaaaaaaaa zavrzite, pošteno plačamo da nas prodajalci nategnejo z zastrupljenimi rozinami, mi pa jih naj zavržemo. Pa kaj se bo kdaj uredil red pri prehrambenih izdelkih?

blam blam (ni preverjeno)

Ajde ne laprdaj. S to hrano kera presega nekše brezvezne normative je čistak nič nej narobe. Tou samo birokrati jebejo proizvajalce in dobavitele ka te opravičujejo svoje plače in se delajo pomembne. Za kelko presega zgornjo mejo? Za 1%, 2%, 20%..... ???? Tou pa nigdar ne napišejo. Verjetno bi mogo vagon teh rozin pojesti ka bi se ti kaj poznalo pri teh raznih stupih. In malo strupa je kao lejko v hrani, dosta pa nej. *žaljiva vsebina je bila odstranjena* off pa takši normativi pa takšna kao strupena hrana. Zatou ka si je nekši birokratek zmislo nekšo namišljeno mejo zdaj vsi v paniko. 0,5% na 100g nekšoga strupa v hrani je dovoljeno in je hrana zdrava in primerna za uživanje, 0,51% na 100g pa presega zgornjo mejo in je že nevarno za zdravje in trbej hrano vrčti v smeti. Za zbruhati so vse tej EU direktive za kao varno hrano. Te pa ideš po ulici pa enkrat globoko vdihneš v centri mesta pa dobiš več strupov v telo kak pa če bi vejdro teh rozin na enkrat pojo.

In reply to by gg (ni preverjeno)

Micka. (ni preverjeno)

Teh nimam ker jih ima sobotainfo.

izi

Turške rozine, kaj pa turške fige to ste že analizirali. Vse ugotovijo ko je že v trgovinah in prodano. Takšno inšpekcijo ki ugotavlja post festum ne rabimo. Spijo, spijo, spijo in potem po enem letu objavijo ugotovitve, ko jim šef dovoli.

KÖÜDIŠ (ni preverjeno)

KAJ JE ŠE SPLOH V SLOVENIJI VARNO JESTI ?????

teta pehta (ni preverjeno)

Mikotoksin - Miko pomeni, da gre za glive oziroma za plesen. Toksin pa pomeni, da je zadeva strupena. Ohratoksin A je med najbolj strupenimi. Izločajo ga glive iz rodu Aspergillus in Penicillium. Med drugim je zelo poogosto okužena koruza. Večkrat se okužijo tudi razna žita. Okužba se pojavi že na njivi. Zato se je enkrat potrebno izjasniti. Hočemo rastline brez škropljenja, ki bodo potem vsebovala razne strupe iz narave. Ali bomo škropili in zatrli vse strupe. Ali pač ne bomo škropli in bodo strupi ostali. Podobno, kot so meso tretirali z Žveplovim dioksidom in je bila cela štala. Mimogrede v vinu ga je ogromno in se nihče ne razburja.

Starejše novice