Slika je simbolična.
Je šlo za omejevanje ali izkrivljanje konkurence?

Cene živilskih proizvodov so opazno poskočile v začetku leta 2022. 

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so največ – 2,9 odstotne točke – k letni inflaciji prispevale za 19,1 odstotka višje cene hrane

Spomnimo: meso se je podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka ter mleko, sir in jajca za 24,4 odstotka. 

Opaziti je bilo mogoče torej usklajeno visoko rast cen, določanje enakih cen določenih proizvodov pri različnih trgovcih in prekinitve dobav zaradi enostranskih sprememb pogodbenih pogojev, ki zadevajo cene. 

Sledila je tako imenovana košarica osnovnih živil.

Spremljajo konkurenco in prilagajajo cene

Agencija za varstvo konkurence je pod drobnogled vzela obdobje od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023

Podatke je pridobila od sedmih trgovskih podjetij, od 12 živilskopredelovalnih podjetij (od tega treh mlekarn, treh mesnopredelovalnih podjetij, treh mlinarsko-pekovskih podjetij, dveh oljarn in zelenjadarske zadruge).

»Cilj raziskave je bil preveriti cenovna razmerja v dobavni verigi preskrbe z živilskimi proizvodi med proizvajalci, živilskopredelovalno industrijo in trgovci, morebiten obstoj indicev omejevanja ali izkrivljanja konkurence na ozemlju Republike Slovenije in morebiten obstoj znakov nekaterih nedovoljenih ravnanj v verigo preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi.«

Agencija je ugotovila, da vsa trgovska podjetja pri določanju cen spremljajo konkurenco in tako prilagajajo svoje cene, kar pojasnjuje podobne cene izdelkov, zajetih v raziskavo. 

»Na raziskovanem trgu je agencija zaznala visoko stopnjo transparentnosti, saj so cene trgovskih podjetij prosto dostopne vsakomur in objavljene tudi v spletnih trgovinah, kar še dodatno olajša preglednost cen konkurentov. Poleg tega so podjetja v svojih odgovorih sama poudarila, da redno spremljajo gibanje cen na trgu oziroma se tem prilagajajo, da so za potrošnike konkurenčna. K visokemu stanju transparentnosti na trgu je dodatno prispevalo tudi ravnanje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je izvedlo ukrep spletnega in fizičnega popisa cen košarice živil.«

Da so podobne cene obravnavanih živil rezultat omejevalnega ravnanja ali drugega konkurenčno pravno spornega ravnanja podjetji na trgu, agencija ni mogla zaključiti, so sporočili.

»Navedeno pa ne pomeni, da ni nikakršnih konkurenčno pravnih kršitev, zato bo agencija spremljala obravnavani trg tudi v bodoče in v primeru zaznanih kršitev ustrezno ukrepala.«

Razmerja v verigi preskrbe

Ugotovitve Agencije nadalje kažejo, da ima najmanjšo pogajalsko moč primarna proizvodnja surovin in živil, živilskopredelovalna industrija ima srednjo pogajalsko moč, največjo pogajalsko moč imajo trgovci. 

»To je mogoče razbrati iz niza (možnosti) uveljavljanja višjih cen v preučevanem obdobju, kjer je primarna proizvodnja le redko uveljavila višje cene, živilskopredelovalna industrija jo je nekajkrat, trgovci pa pogosteje. Navedeno je mogoče pripisati dolgoročnim pogodbam, kjer ima višji položaj v verigi predvidoma dolgoročnejše pogodbe o odkupu blaga, ki jih na kratki rok ni mogoče spreminjati. Povišanje cen praviloma dobavitelji predlagajo kupcem, ti pa jih po pogajanjih sprejmejo ali ne. 

Trgovci imajo na drugi strani relativno proste roke pri oblikovanju cen, saj se prilagajajo konkurenci na trgu ali spodbujajo povpraševanje z akcijskimi cenami. Ker je predmetno raziskavo sektorja Agencija izvajala v času popisovanja cen osnovnih skupin živil (tudi košarice osnovnih živil), je mogoče opaziti, da so trgovci pri nekaterih proizvodih nižali cene živil iz košarice iz promocijskih namenov.«

Agencija na podlagi prejetih podatkov in ostale dokumentacije tudi ni ugotovila, da bi kupci živilskih proizvodov enostransko spreminjali pogodbene pogoje, ki se nanašajo na cene, in posledično vplivali na visoko rast cen živil. Kar pa spet ne pomeni, da v praksi ni kršitev. 

Komentarji (12)

Zanzara

Ker se trgovske verige v Slo kartelno dogovarjajo, zato so tudi izrinili Billo (Rewa) iz nakupa Tusa. Spar je imel 20 let nazaj v ponudbi cesko mleko ki je na testu casopisa Financ doseglo 1 mesto. Cez mesec dni ga vec niso ponujali, je slo slovenskemu mlekarskemu lobiju v nos. Mercator je se pred kratkim imel super hrvasko mleko za 77 centov. Naenkrat izginilo s polic. Radenska ima 5 metrov dolgo polico v Sparu, srbski Knjaz Milos je tudi izginil cez cas. Tako celi cas na razlicnih podrocjih. Vrnemo se lahko v 90 leta, ko je Shell hotel kupiti par lokacij ob avtocesti, takrat tudi kartel Petrol OMV poskrbita za izrivanje konkurence in vse to privede do poraznega odnosa ponudbe.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Hrana v Sloveniji se je močno podražila, a povsod enako. Sumljivo? na vseh panojih se reklamira najcenejša košarica iz svobodne odstavljene ministrantke !?

- (ni preverjeno)

Kak se je podražilo či pa je kilo mesa 2 evro kruj 25 centov. Pa to.

PLEŠITE (ni preverjeno)

Vsi ki ste volili to sranje od svobode, kje ste zdaj, poskrili ste se, levica in komunisti počasi jebejo celo Slovenijo, čeprav so komaj in zelo sumljivo prišli v parlament . Uničiti vse kar je privat pa veste kam nas to pelje, zakaj vse mirno gledate.

Grk (ni preverjeno)

Mislim, da tebe najbolj jebejo komunisti v glavo, ker se ti to zelo vidi. Pa kaj ima Svoboda z trgovskimi cenami. Ali naj nad trgovce pošlje vodni top. Hojsek bi to gotovo naredil! Pa še to:
Mi, ki smo volili Svobodo imamo posebne kartice za popust pri vseh trgovcih. 50 % popusta!

In reply to by PLEŠITE (ni preverjeno)

Nixi (ni preverjeno)

Mene podražitve ne motijo. Imam kar solidno plačo in ne rabim gledat za cene izdelkov. Kar si zaželim-to si kupim. Me pa skrbi za tistih 30% ljudi v Sloveniji kateri si pa več ne morajo tega privoščiti. Kriva ni vlada da imamo takšno stanje-krivi ste tisti kateri ste to vlado volili.
KAR STE VOLILI, TO STE DOBILI!!!!

helmut (ni preverjeno)

Se pravi ti dejansko misliš ka če bi bil Janša na vladi bi cene Živil bile nižje ? Če me spomin ne vara smo v tržnem gospodartvu in cen živil ne določa vlada ? Mislim dejansko me zanima zakoj ka bi vlada Janza Janše po tvojem napravila ka bi preprečila rast cen ? In ka Golob neje napravo ?

In reply to by Nixi (ni preverjeno)

Nixi (ni preverjeno)

Zmeraj se pljuva po na levo in desno stran. Problem je v tem, ker je že ves naš narod pomešan z celimi ex-yu državami in komunizmom. Če pogledate zgodovino ostalih držav v katerih je prevladovala levica vidite, da se nikoli ni dobro končalo. Tako bo tudi sledilo v Sloveniji. Pripravite se, ker prava revščina in podražitve še pridejo.
THE END IS NEAR!!!!

In reply to by helmut (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Lahko bi napravli primerjavo z avstrijo in mađarsko, če je vse tak slabo v sloveniji, pa bomo šli tja, ko bomo vsi v drugje bojo znižali cene, delavci bojo šli delat v avstrijo kjer bojo imeli višje plače, boljše zdravsrvo in višje penzije, manj se bo kradlo, pa bo fse boljše.

Janez Janša (ni preverjeno)

Še kdo pleše??? Še dolgo se vam bo po meni kolcalo vsaj do naslednjiih volitev.... Plešite majmuni ki ste volili pernatega Golobčka posrančka

Niko i ništa (ni preverjeno)

Gotof si!

In reply to by Janez Janša (ni preverjeno)

Janez Janša (ni preverjeno)

Glavno da se pleše. Plešite in skačite majmuni Slovenceljni v zrak in slavite posrančka Golobčka. Vsi plitvi vsi srečni

Starejše novice