Rok Snežič (foto: Bobo).
Pred odprtjem podjetja v Bosni in Hercegovini se velja prepričati, da ne sodelujemo v davčni utaji, svari Finančna uprava Republike Slovenije.

V zadnjih letih davčni svetovalci odprtje podjetja v Bosni in Hercegovini prikazujejo kot davčno optimizacijo, torej zakonsko dopustno ravnanje, ki omogoča davčne prihranke, predvsem zaradi razlike v zakonski obdavčitvi, ki naj bi bila tam ugodnejša kot v Sloveniji: nižja sta davek na dobiček (deset odstotkov) in davek na dodano vrednost (17 odstotkov), prav tako niso obdavčene dividende, vozila in plovila.

Da podjetja, ki jih slovenski državljani ustanavljajo zunaj Slovenije, ne bi bila sporna, morajo imeti »dejansko ekonomsko vsebino za opravljanje dejavnosti, torej imajo ustrezna sredstva za opravljanje dejavnosti: poslovni prostor, opremo, zaposlene in tako dalje. Bistveno je, da družba dejansko opravlja dejavnost, in da so storitve res opravljene,« opozarja Finančna uprava Republike Slovenije.

Sem lahko sodijo ponudbe davčnih svetovalcev, kot na primer: www.agencijaspin.si, www.lerona.si, www.snezic.si, www.spinosa.si, www.vizija-racunovodstvo.si in tako dalje.

Agresivno planiranje

Primer 1: Posameznik ustanovi podjetje v Bosni in Hercegovini, ki ima sredstva za opravljanje storitev in te tudi dejansko (ne zgolj fiktivno) opravlja, vendar zgolj oziroma večinoma na ozemlju Republike Slovenije. Podjetje se v praksi obnaša, kot bi bilo slovensko podjetje, s to razliko, da so prihodki nakazani na plačilni račun podjetja v Bosni in Hercegovini.

Za takšne primere zakonodaja, ob upoštevanju konkretnih objektivnih okoliščin, takšno pravno osebo šteje za rezidenta Republike Slovenije, kar pomeni, da ima enake obveznosti kot slovenska pravna oseba ter je dolžna plačevati davke skladno s slovensko zakonodajo.

Če temu ni tako, govorimo o agresivnem davčnem planiranju, ki lahko vodi v davčno utajo. Do tega pogosto pride v primerih tako imenovanih slamnatih družb – vsebinsko praznih družb, ki nimajo bistvenega premoženja ali aktivnosti, nimajo zaposlenih ali je fiktivno zaposlena le ena oseba, nimajo svojih pisarn, ampak imajo le poštni nabiralnik (pa še tega včasih ne), sedež imajo prijavljen na neobstoječih naslovih ali brez dovoljenja lastnika ali pa na »skupnem naslovu«.

Gre za podjetja, ki obstajajo le na papirju, kar pomeni, da je podjetje sicer registrirano, ne opravlja pa nobene konkretne dejavnosti, ampak je glavni in običajno edini namen njegovega obstoja »davčni prihranek«.

Mednarodna izmenjava

Primer 2: Posameznik ustanovi podjetje v Bosni in Hercegovini, ki predstavlja slamnato družbo. Takšno podjetje nato sodeluje s slovenskim podjetjem in mu za svoje storitve izda račune. Slovensko podjetje račun plača in ga vključi med svoje stroške.

Ker pa storitve dejansko niso bile opravljene, so računi fiktivni, slovenska pravna oseba pa ni upravičena do upoštevanja teh stroškov med davčno priznanimi odhodki, in se ji naloži ustrezno plačilo davkov.

Nezakonito poslovanje podjetja in ravnanje posameznika se presoja v davčnem nadzoru. V primeru ugotovitve kršitve, davčni organ utajen davek naloži v plačilo, kršitelj pa je dolžan plačati tudi dodatne sedemodstotne obresti.

Če so izpolnjeni znaki prekrška, se kršitelju izreče tudi prekrškovna sankcija. V primeru izpolnjenosti znakov kaznivega dejanja davčne zatajitve ali ponarejanja listin, pa se pred pristojnimi organi vodi tudi kazenski postopek.

Finančna uprava Republike Slovenije nadalje opozarja, da učinkovitost mednarodne izmenjave podatkov vsako leto narašča, kar zmanjšuje možnosti, da davčni organ ne bi imel dostopa do določenih podatkov, in dodaja, da ustanavljanje podjetij v Bosni in Hercegovini po temelju ni drugačno od ustanovitve podjetij v drugih državah, zato opisane davčne sheme in postopanje davčnega organa veljajo tudi za primere ustanavljanja družb v drugih državah.

Primer 3: Posameznik se oglasi v državi, kjer ima podjetje iz Bosne in Hercegovine plačilni račun, in iz njega dvigne denarna sredstva. Nato razpolaga z njimi prosto, brez priglasitve dohodka davčnemu organu.

Primer 4: Posameznik razpolaga s plačilno kartico podjetja v Bosni in Hercegovini in z njo plačuje zasebno porabo. Teh sredstev ne priglasi davčnemu organu.

V medijskem prostoru so v zadnjem času pogosti oglasi – tudi na panojih – Roka Snežiča in podjetja Snežič davčni inženiring, opozarja finančna uprava, osumljenca v več preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada.

Snežič, ki je v času zadnje vlade veljal za enega najvplivnejših mož v državi, je, denimo, glavni osumljenec v preiskavi mednarodne mreže za domnevno pranje denarja.

Primer 5: Posameznik uvozi vozilo iz Nemčije v Bosno in Hercegovino in ga registrira na podjetje. To vozilo nato uporablja z tablicami Bosne in Hercegovine zgolj za zasebne namene v Sloveniji. Tako se posameznik želi izogniti plačilu davka v Sloveniji.

Ker morajo biti takšna vozila registrirana v Sloveniji, kjer morajo biti plačane tudi vse dajatve (carina in davek), so takšni primeri predmet postopka pred finančno upravo.

Komentarji (25)

Frusmota (ni preverjeno)

Sram nas je lahko kjer nas država opozarja in svari pred posameznikom. Kot da zivimo na divjem zahodu!
Žalostno. Za račun pred špecerijo kjer ni šans da ni izdan pa bodo skakali kal opice...

22 (ni preverjeno)

Tudi ta "poštenjak" pleše od veselja kot opica, saj mu nihče nič ne more. Lepo je biti velika riba, nikakor pa ribica.

In reply to by Frusmota (ni preverjeno)

asdasad (ni preverjeno)

ka pa drugo,opice !

In reply to by Frusmota (ni preverjeno)

23r3r3r3r32r3 (ni preverjeno)

Finančna uprava pojdite k politikom poglejte goloba drogeraš i kriminalac ti so najhujši kriminalci v državi perejo denar kradejo droge švercajo vse živo tam boste imeli za 5 let vnaprej delo in preiskave.

5 (ni preverjeno)

Kriminalcem iz Trstenjakove, Golob niti do pasu ne seže! Drogiranci N24TV, zbudite se.

In reply to by 23r3r3r3r32r3 (ni preverjeno)

54 (ni preverjeno)

Le kako je mogoče, da se spravijo na takega poštenjaka? To je res narobe svet!

Gost0011 (ni preverjeno)

Dajte rubriko kak snežič toži necenzurirano....odlazka, cirmana, ipd.

gsfdda (ni preverjeno)

Tozin ge lejko tuj za bv Madonno. Pa to pomeni kaj razen, ka mo noso sodne stroske?

In reply to by Gost0011 (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

Ali pa necenzurirano plača če so krivi
Posledično de njin pejnez svalil pa de odlazek mogo zaprejte svoj portal keri širi sovraštvo in laži

In reply to by gsfdda (ni preverjeno)

fas (ni preverjeno)

Na toga kriminalca s posli v faking bosni drkari cejla SDS enota. Nasi velki domljubci.

. (ni preverjeno)

To so veliki evroljubci!

In reply to by fas (ni preverjeno)

Kulelakel (ni preverjeno)

Za toga mi nej jasno - ali je mel prevec permesivno vzgojo ali pa je bil kompletno zanemarjeni kak otrok. Kaksna vzgoja vodi do taksnoga katastrofalnoga rezultata?

. (ni preverjeno)

Hahaha, davčna uprava dela reklamo za roka. Bravo.

. (ni preverjeno)

Pred davčno v krožišču mu lahko pano napravite ali pa kip tak kot je sv. Nikolaj.

hera kosminja (ni preverjeno)

Monke

Proizvodnja (ni preverjeno)

Nevem zakaj Snezica imenujete kriminalec? Je dvakratni doktor iz ekonomije - davcne utaje. Mislim, da izkorisca le moznosti, ki mu jih daje zakonodaja. Ni on kriv ce je zakon taksen, da lahko sluzi za svoj racun pa se komu pomaga, da boljse skoz pride. Strinjam se, da ni moralno a zakonito pa je. Ze Cerarjeva je rekla, da vsaka svinjarija ni kaznivo dejanje.
Koliko denarja pa je v davcnih oazah in "nikome nista" le mi navadna raja placamo vse neumnosti.

bonge (ni preverjeno)

Če be mij samo znali kelko naše elite ma račune v Monakoje, Švice, Kajmanih in ostalih davčnih oazah. Milijarde pokradenega,denarja so zunaj. Ja, med njime je tude Goloub in ostala lejva srenja. Na Snežiča so se spravele samo zatou ka ga povezujejo z Janšo. Trenutno se v Sloveneje kradne brutalno in vse tou na plečih delovnega slovenčka.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

fsas (ni preverjeno)

Tebi en lejko pred ocmi poriva pa hkrati ropa mate, pa ne bos muksno, ce ma gor SDS znacko

In reply to by bonge (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Isto za tejbe vala če ma rdejčo zvejzdo gor piknjeno. Bedak pogledne ka se zvolo mafijaša. Vejpa nede več dugo njeme že iščejo naslednike.

In reply to by fsas (ni preverjeno)

2g (ni preverjeno)

JJ, pa je ja velik poštenjak! Vedno in povsod je "revež" žrtev "globoke Države" in njemu neprijaznega pravosodja.To je pa zares kruto. In kot da še to ni dovolj, so se sedaj še grdo spravili na poštenjaka Snežiča! Človek kar ne more verjeti.

In reply to by bonge (ni preverjeno)

distribucija (ni preverjeno)

Verjetno zatau, ka je bil "dvojni doktor" ze v zatvori zaradi svojih opravkov. Ce Sneznic povej ka je "vse to" legalno, se ne pomeni ka je. Trenutno je tudi v vecih kazenskih postopkih.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Če lahko delaš doktorat iz teme o davčnih utajah je kot na dlani, da človek obvlada vse ovinke, kako se izogniti plačilu davkov. Ampak takih, katerih ni potrebno plačati, navadni smrtniki pa tega ne vedo. Zakaj bi to bilo moralno sporno? Zame je "glupo" plačevati davke, katerih ni potrebno! Država se pa naj pobriga, da pobere vse davke, katere je potrebno plačati. In tu imamo veliko luknjo!
Nikjer njega ne obtožujejo, da je davke utajil. Samo optimizira si jih ali tako svetuje, nenazadnje to delajo več ali manj vsi privatniki. Pa tudi predsednica države!

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Potem pa fsi gremo v bosno, bosanci pa pridejo v slovenijo, da bojo plačali davke.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

KAJ BI RADI ? (ni preverjeno)

ON JE 2X DOKTOR ZNANOSTI IN VIJ NA FINANČNI UPRAVI MU NE SEŽETE DO GLEŽNJA. Da bi vas le vse iztožil, da boste manj obračali jezike in širili neresnice. Človek ima potrdilo države Slovenije in Bosne in Hercegovine DA NIKOLI NI BIL KAZNOVAN ŠTEKATE ? Jebena finančna uprava v Sloveniji ima ogromno lopovov in mafijašev, ki so pokradli milijone SAMO TEH SE NE SMETE DOTAKNITI, MARŠ BANDA.

H2O4 (ni preverjeno)

zanimivo, snežič je goljuf, musar pa poštenjak, oba pa počneta isto

Starejše novice