Energijske pijače kljub svojim negativnim učinkom so postale ena izmed najbolj zaželenih napitkov med otroci in mladostniki. V Sloveniji že vsak šesti 11-letnik posega po energijskih pijačah.

Zveza potrošnikov Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, zdravstveno, prehransko in športno stroko in z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarja, da energijske pijače nikakor niso primerne za otroke in mladostnike. 

Vendar zaskrbljujoča statistika nakazuje, da jih zauživajo predvsem slednji. Nekateri imajo do njih dostop tudi v domačem hladilniku in jih pijejo z vednostjo staršev.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je pokazala, da je pitje energijskih pijač prisotno med več kot tretjino mladostnikov.

Od tega naj bi energijsko pijačo pil že vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik.

Starostna meja uživanja energijskih pijač se znižuje

Slovenski mladostnik naj bi v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, Slovenija tako spada v evropsko povprečje, vendar je treba poudariti, da se starostna meja uživanja energijskih pijač znižuje.

Zveza potrošnikov Slovenije je leta 2021 med ljubljanskimi osnovnošolci naredila raziskavo, rezultati katere so pokazali, da jim energijske pijače ponudijo starši, saj mislijo, da gre zgolj za eno izmed izmed brezalkoholnih pijač.

Največji problem kofein in sladkor

Tovrstne pijače so izjemno škodljive, saj vsebujejo tako kofein kot druge snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome.

Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjuje, da se zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

Kofein, ki je ena izmed poglavitnih sestavin te pijače, je grenak, nakar se energetskim pijačam doda velika količina sladkorja. 

»Z eno popito pločevinko energijske pijače (500 mililitrov) v telo vnesemo tudi do 55 gramov sladkorja oziroma 11 vrečk (pet gramov) sladkorja,« opozarja Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Energijske pijače lahko sprožijo srčno aritmijo

Fakulteta za šport, Olimpijski komite Slovenije  ̶  Združenje športnih zvez in Slovenska antidoping organizacija poudarjajo, da se te nikakor ne smejo uporabljati ob telesni rekreaciji: 

»Energijskih pijač ni priporočljivo piti ob večjih telesnih naporih. Ne zamenjujmo jih s športnimi napitki, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo.

Zaradi znojenja in diuretičnega učinka kofeina lahko pride do hude dehidracije, lahko se sprožijo srčne aritmije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice.«

Denis Baš iz Sekcije za primarno Pediatrijo in Mojca Juričič iz Sekcije za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, pri Slovenskem zdravniškem društvu, navajata, da vnos čezmernih količin kofeina kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo in bolečine v trebuhu.

Uživanje energijskih pijač pa ima tudi dolgoročne posledice, kot je povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem.

Visoke količine dodanega sladkorja povzročajo prekomerno telesno maso, nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in propadanje zob. 

Prav tako vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic. Za ustrezno preskrbo s tekočino otroci in mladostniki dnevno potrebujejo približno 1,5 litra tekočine.

Baš in Juričič poudarjata, da je najboljše uživanje pitne vode in nesladkanih čajev.

Komentarji (9)

KoronaNATEEEEG (ni preverjeno)

Ne pije se to več ker je predrago tak da si ne izmišljujte in ne lažite 24h pred korona NATEGOM se je več spilo tega sranja. Vi ste krivi da se je vse podražilo gnila podaljšana roka kriminalcev posrancev ker celi čas za denar LAŽETE!

Sosed24 (ni preverjeno)

dečko tablete zemi ovak do 5g specialisti prišli po tebe

In reply to by KoronaNATEEEEG (ni preverjeno)

ronald mc (ni preverjeno)

Zanimivo ka mcdonalds pa podobna sranja, kera so redno na jedilniku dece ne motijo nikogar. Moti jih pa nekša pijača kero bi naj kao sakši šesti otrok že probo.

Što bi vas razmo (ni preverjeno)

In zato sen še vedno mnenja, ka so starši tej norci keri vse dovolijo nej deca...

čarni vrag (ni preverjeno)

Od česa je mrou 16 letnik v fitnesu?

Görög griff squash (ni preverjeno)

Od smrdljivih mask polno bakterij ka ga je noso na čobaj! Vi vsi pa ste to dovoljevali in ste sokrivci za smrt 16- letnika.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

dr.dr. (ni preverjeno)

Od prirojene srčne napake.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Verifying (ni preverjeno)

Ne ga bluziti pàlik... Vem za ogromne športnike in rekreativce šteri tau pijačo konstantno pijejo in dosegajo vrhunske rezultate,zadnje čase pa konkurenčna podjetja fse poplüvajo...,E neš mogel 🖕

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Razne kemikalije lahko pijejo samo neuki bedaki, ki imajo IQ manjši od svoje noge.

Starejše novice