Slika je simbolična.
Prvi teniški lopar sveta Novak Đoković se je pritožil na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja proti covidu-19, ki je zahtevan za vstop.

Izgon mu je grozil še danes, a bo lahko ostal do zaslišanja na sodišču v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi neveljavne izjeme preklicali vizo

Srbski teniški igralec, ki je v preteklosti javno podvomil o cepljenju, je pred tem osem ur preživel na mednarodnem letališču v Melbournu, kjer ga je sprva zaradi napačno izpolnjenega obrazca za vizo, nato pa zaradi preverjanja utemeljenosti posebne izjeme zadržala avstralska mejna policija. Na koncu postopka so mu zaradi neveljavne izjeme preklicali vizo in mu naročili, da zapusti državo.

A Đoković še ni izgubil upanja, da bo po sodni poti lahko preprečil izgon iz države in tako nastopil na prvem turnirju za veliki slam letos, odprtem prvenstvu Avstralije, na katerem bi lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice. Turnir se bo začel 17. januarja.

Kot je poročal melbournski časnik The Age, so se Đokovićevi odvetniki pritožili na odločitev mejnih organov, da Đokoviću prekličejo vizo in ga izženejo iz države. Zaslišanje v postopku se je začelo ob 16. uri po lokalnem času, to je 6. uri po slovenskem času, nato bilo dvakrat prestavljeno, na koncu pa je vendarle Đoković prejel dobro novico.

Ostal bo v posebnem hotelu za priseljence

Sodnik v zadevi je odobril zahtevo njegovih odvetnikov za začasno zadržanje izgona, tako da bo teniški igralec lahko ostal v Melbournu do ponedeljka, ko je napovedano zaslišanje v zadevi, je zapisal The Age.

Ob tem državni pravobranilec v zadevi Christopher Tran ni nasprotoval predlogu za zadržanje izvedbe izgona. Đoković bo tako vsaj do ponedeljka ostal v posebnem hotelu za priseljence v Melbournu.

Đoković je pred tem razburil avstralsko javnost, ko je v torek na družbenih omrežjih po tednih ugibanja o njegovih načrtih za prihod v deželo tam spodaj napovedal, da je za pot pridobil posebno izjemo za pogoj obveznega cepljenja.

To je v državi z več kot 90-odstotno precepljenostjo in izjemno strogimi omejitvami od začetka pandemije, ki se trenutno bori z največjim številom okužb z novim koronavirusom, sprožilo precej jeze.

Kot je ob tem izpostavila AFP, Avstralci zaradi strogih omejitev večji del preteklih dveh let niso smeli potovati v tujino, niti jih niso mogli obiskati družinski člani iz tujine.

Odločitev za zavrnitev srbskega zvezdnika na meji so avstralski organi sprejeli po javno izraženih dvomih najvišjih avstralskih političnih predstavnikov glede Đokovićevih razlogov za posebno zdravstveno izjemo.

Morrison: »Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri«

Avstralski premier Scott Morrison je glede zavrnitve Đokovića na meji dejal, da teniški igralec ni predstavil ustreznih dokazov, ki bi mu omogočila izjemo.

»Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri,« je o tem povedal Morrison.

Že pred tem se je namreč oglasil znani avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je ocenil, da bi bil Đokovićev primer izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

Obravnava Đokovića in njegova zavrnitev na avstralski meji pa je razjezila najvišje srbske predstavnike. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vse skupaj označil za »maltretiranje« in napovedal, da bo sprejel vse ukrepe za razrešitev nastalega položaja.

»V skladu z vsemi mednarodnimi pravnimi standardi se bomo borili za Novaka Đokovića, pravico in resnico,« je sporočil Vučić.

Že ob zadržanju teniškega zvezdnika na meji se je oglasil tudi njegov oče Srđan Đoković, ki je za srbske medije obravnavo njegovega sina označil za ujetništvo, prizadevanje za vstop v Avstralijo pa kot boj za liberalnost in svobodo po celem svetu.

Komentarji (46)

. (ni preverjeno)

Tu se vsaj zna za red. Pri nas veljaji zakoni samo za podložnike.

A (ni preverjeno)

Ne ven keri so ti minuse stisnoli samo si istino napijso. Za elito zakon nevaa.

In reply to by . (ni preverjeno)

Fafanfauči (ni preverjeno)

Če dobro razmin, v Avstralijo lejko vstopaš če si ceplen+bolan, to nej problem. Če pa si necepljen+zdrav pa nemaš vstopa!?
Ljudje pa o čem mi tukaj debatejramo, pa to je čisti FAŠIZEM!!! Čemu potem testiranja, fašisti sajavi!?!?

In reply to by . (ni preverjeno)

Linkoln (ni preverjeno)

Ti samo fafaj

In reply to by Fafanfauči (ni preverjeno)

hroh (ni preverjeno)

Pravila so pravila. Saj ti jih ni treba sprejeti - ampak potem tudi ti ne boš sprejet.

Isto kot sprejmejo pravila pri tenisu, kot pogoj za igranje, morajo sprejeti pravila za vstop v državo. Če ne želiš, ni ti treba. Izvolio, vrata so tam.

praprot (ni preverjeno)

To je to, vajeni neizobraženoga balkanskoga naroda in balkanske mentalitete. Z objavo na Instagrami je mislo ka je nedotakljivi, anti cepilcon je dal vupanje, a na konci pride do malo bole resne (razvite) države in spi v iston hoteli (Park) kak migranti, ker ga ne pistijo v državo. Dobro, še vedno njemi ostane ATP Beograd, ATP Umag, ATP Bukarešta in ATP Portorož ge je narod istoga kova. Tuji forumi iz razvitih držav obsojajo potezo Novaka, v Sloveniji pa folk gor vejsi Srbsko zastavo in pijše Nole mi smo s tabo, komedija.

''099 (ni preverjeno)

Nič ne bo izgnan, ampak bo z veseljem zapustil to koncentracijsko taborišče. Nole človek z hrbtenico.

praprot (ni preverjeno)

Lovil je rekorden 10. naslov AO in 21. Grand Slam.. te se pa najde en Laško Prekmurec in povej ka de Novak z veseljem zapustil državo. V kakšon sveti to eni anti vaxxiči živejte, čuda

In reply to by ''099 (ni preverjeno)

Fafanfauči (ni preverjeno)

Ha ha hu, daj ne motaj! "Z veseljem zapustil" 😂 zakaj te sploj ta prišo če pa je dobro vedo ka nema možnosti vstopit v državo! Ljudje fse to je en vlki nateg nehajte fse to vörvati ka van ovi gnovinarji servejrajo. Ni nole žrtev, žrtvi so Naivni ljudi šteri glodajo ta mečen čunt!
VI OVCE BUDALE FSE POGOLTNETE, MRŠ!

In reply to by ''099 (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

Spotoma še poročajte o moškem iz Avstralije ki se je PROTESTNO POLIL Z BENCINOM IN VŽGAL, zraven pa je kričal da je PROTI POSILJEVANJU Z CEPIVOM! V kakšne skrajnosti jih ženejo! Si sploh predstavljate?!

nithdil (ni preverjeno)

cepiva nebi, se pa polje z benzinon pa gor vižge. to fse povej

In reply to by Ohjoj (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

No probaj se vživeti... To je skrajni način, obup!

In reply to by nithdil (ni preverjeno)

MIK 1880 (ni preverjeno)

čudi me da srb nima vseh potrdil pri njih pa ja lahko vse kupiš

3scxx (ni preverjeno)

Novak Djoković je že osvojil Grand Slam. Grand Slam svobodnega človeka. Bravo.

Ilonka (ni preverjeno)

Interpretacija - čitaj knjige, nej FB.
Svoboden človek je nej tisti ka glejda samo na sebe, ampak tisti ka s svojo svobodo ne ogroža svobode sočloveka. To pa za necepljene ne drži.

In reply to by 3scxx (ni preverjeno)

Cepleni (ni preverjeno)

Kak konkretno pa te necepleni ogroža?

In reply to by Ilonka (ni preverjeno)

Ilonka (ni preverjeno)

Puni zasedenost postelj v bolnicaj/intenzivo, doktori se selijo iz oddelkov keri so zaradi toga kesneje dosegljivi (kesneje odkriti rak, strdki), kužnost je večja od necepljenih.. to je samo iz raziskav in statistik dostopnih iz cejloga sveta. Uradnih, priznanih, nej teh iz FB

In reply to by Cepleni (ni preverjeno)

rumplinov (ni preverjeno)

Ja, samo toga necepljenoga keri se sakši drugi ali celo sakši den testira, keri nema vstopa skoraj več nikan, je omejeni na sakšon koraki.... je sigurno okužo eden cepljeni keri se ne testejra in lejko odi ge koli in s ten širi virus. Cepljeni smo vejča grožnja necepljenin, kak pa obratno. Samo eni pač ne štekate takšnih osnov, te se pa še mate jajca sklicevati na nekše raziskave in statistike.

In reply to by Ilonka (ni preverjeno)

Ilonka (ni preverjeno)

2 leti eno pa isto, skoz razlagamo, rišemo, pa možgani še itak ne skapejrajo. Ge je problem?
Nejde se za kužnost, nikoli se nej je šlo za kužnost, lejko smo vsi naidnouk betežni in če bolnice normalno funkcionejrajo, ne špila vloge. Na Danskon, v Franciji, Britanija je masa lidi okuženih, ampak je viska precepljenost in život ide dale. To je bistvo. Če maš pa pri nas na Balkani ignorantske anticepilce, se bolnice punijo, nega postel in osebja za druge stvari. Zakoj je to tak težko razmiti? Nikoli se nej je šlo za število okuž, ampak za število zasedenih postelj, tej pa filajo necepljeni.

In reply to by rumplinov (ni preverjeno)

Fafanfauči (ni preverjeno)

Ilonka, zelo lejpo si napijsala: 2 lejti nan samo rišete in razlagate. Žal za nas nekatere so to samo farse, nam nekaterim namesto 2 lejti farbanja dajte video posnetke vseh teh vaših polnih postelj, seveda z indentifikacijo teh "bolanih" ljudi!
Ajda gremo Lažovi sajavi! Akcija brez farbanja in vaših lažnih razlag! A bo šlo???

In reply to by Ilonka (ni preverjeno)

Fafanfauči (ni preverjeno)

Ilonka, če si ti vse to na lastne oči vidla poten prosin za posnetek, ker vsaki šteri uspe priti v bolnice in res vse to vidi, tisti takpj začne snemati. Zaj pa brez izgovorov, kaži posnetek!!!

In reply to by Ilonka (ni preverjeno)

prdni lujza (ni preverjeno)

zanimivo ste bolj pametni kot avstralci tukaj na sobota info od začetka sem misla glede na razvitost pokrajine ka ste samo v slo najbolj pametni pa vidin ka ste svetovni fenomen,z razvitim srbob-jugovičem na čelu

Ohjoj (ni preverjeno)

Se pravi da imaš zelooooo omejen pogled na stanje, hkrati pa ogromno za povedati. Verjetno si mislil tudi da so samo v Slo. protesti, ne? Malo spremljaj tudi druge medije, če ne znaš angleško naj ti pomagata google translate in pons.

In reply to by prdni lujza (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

500 slovencof je šlo slivestrovat v Beograd, fajn so se meli, zdaj so nešterni okuženi drujgi pa v karanteni. Fsi tej z njihovimi familijami so zdaj v karanteni, izolaciji, dale jin je fajn. Srbi so meli prepovid zbiranja nad 500 lidi, bilou jih je 20000, ka ščen povedati, jebe se Balkancon za covid, isto je pri ton Džokoviči. Avstralci so ščista dobro napravili, fčasik ga naj domou odpelajo pa šče kazen za laganje naj njemi dajo.

VRANA (ni preverjeno)

Ka je pa zlago? Se ti sploj senja, ka se dogaja?

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

sijo1972 (ni preverjeno)

Tak ali tak je najbolši igralec vseh časov, ves čas pa poudarja da ne bo izdal svojega statusa glede cepljenja in mislim ka je celo cepljeni ampak se drži svojih načel. Bravo Nole.

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Hmmmm, ko berem komentarje vidim, kako ubogi so nekateri !!!!!!!
Pa sploh nima veze, če se hoče on cepit ali ne !!!!!!
Spet ste se spopadli cepilci in proticepilci !!!!
Gre za spoštovanje predpisov !!!!!!
In v Avstraliji to deluje 100 % !!!!!!
Če ne izpolnjujež pogojev za vstop v državo je njihov šef vlade lepo rekel, da ga posedejo na prvo letalo in adijo !!!!!!!
Pa je vseeno, kdo je in kako se piše !!!!!!
No, srbi se pač sedaj nekkaj napihujejo, ker imajo svoje športnike za male bogove.
Pač Balkanska mentaliteta !!!
Tudi pri nas ni nič kaj drugače !!!!
V Avstraliji pa je vseeno kaj si in kdo si !!!!
ZAKONE SE SPOŠTUJE !!!!!!!!!!
In glede na njihovo geografsko lego nimajo problemov z nekimi prišleki !!!!
Sicer so tudi znanega Pomurskega župana pred leti na letališču obrnili iz z naslednjim letalom nazaj v Evropo !!!!
Če bi mi v EU in še posebej v Sloveniji imeli vsaj približno tak red, kot ga imajo Avstralci bi bilo preveč lepo !!!!!

VRANA (ni preverjeno)

Pa tij si budalo!!! Kje cepljenje deluje? V Avstraliji imajo eksplozijo okužb !!! Pazi, 91,7% precepljenih ljudi (nad 16 letom) !!! Cepivo pa deluje, baje je zelo učinkoviti, hihihi....

Kar se tiče Novaka: ISTO medicinsko izjemo je poleg njega prejelo še 25 drugih tenisačev !!!!! PAZI, 25 !!!!! Nobeden drugi ni imel težav, le on. Ker se je politika odločila, da bo za zgled !!! NI NOBENEGA ZDRAVSTVENEGA RAZLOGA !! Kako se že temu reče, kar delajo z njim? Ne spomnim se točno, eden Dolfe je to delal pred mnogimi leti!!! Kako se že temu reče??

In reply to by HojSS PRESS (ni preverjeno)

A (ni preverjeno)

VRANA ge si pa najšo dokument ka jih je še 25 prišlo. Aja Vučič je pravo.

Znon ale nej (ni preverjeno)

Eden starejše Srb se je po televizejo tou drou. Malo san zamüjdo, be prvo, ka je biu tou oča od tenesača. Meu praf ale nej, balkansko obnašanje.
Pa rejsan vrvlete, ka so jeh dvajstepejt mijmo pravil spüjstele v državo, enoga srmaškoga Srba pa stavele?

In reply to by A (ni preverjeno)

647456756745 (ni preverjeno)

V KRATKEM BOSTE TUDI VI VSI VPLETENI V TEJ PREVARI IZGNANI IZ DRŽAVE NA GOLI OTOK ALI PA NA GILJOTINO JAVNO! GAMAD LAŽNIVA KRIMINALCI POHABLJENI LAŽNIVI! TIK TAK TIK TAK

Đoko (ni preverjeno)

Če bi scel bi mel 5/5 potrdil...
Je prebolel brez posledic in ima proti telesa. Zakaj bi se cepil?
Ovčice pa bi rade da se on tude ker če smo mi brez mozga nak so vsi...

Beeeeeeee

A (ni preverjeno)

Vej pa nej se njemi trbej cejpiti nišče ga ne sijli zakone države pa more spoštovati, či nej je rezultat na dlani.

In reply to by Đoko (ni preverjeno)

Đoko (ni preverjeno)

Naj jih toži pa naj mu dokažejo da je zdrav prebolevnik grožnja...
Zdrav testiran človek je grožnja

1000x si preberite zadnji stavek

Kul (ni preverjeno)

Doko ali kaj že si. Pa ti si tako ... kot njegov oča ki je izjavil da če ga v pol ure ne spustijo bo pozval ljudi na ulico to ti je zelo poznano, tudi v Sloveniji
Eto dobra tema za jutrišnje kolesarje.
Pa nekateri komentatorji sploh neveste zakaj se gre pa pisete gluposti PROBLEM JE V NAPAČNEM OBRAZEC ZA DELOVNO VIZO in če velja za nas bo tudi za njega, ker to ni Slo. in nedotakljivi Jankovič

In reply to by Đoko (ni preverjeno)

A (ni preverjeno)

Đoko či ne razmiš zakoj se ide ne pijši nesmislov. Vej pa njegovo zdravje je nej vprašanje ide se za spoštovanje zakonov in v pravni državi se zakon spoštuje brez izjem tou je point Avstralcov.

A (ni preverjeno)

Ja pa lejko jih touži kelko jih ščej trenutn je zakon takšen pa se lejko slika.

FreeLander (ni preverjeno)

Čitan zgoraj komentare pa se spitavlen kama je tej svejt odišo. V dvej letaj smo zavozili totalno vse. Družba v kompleti je spadnila na svoje dno, komentari po raznih forumaj pa to samo potrjujejo. Sram vas bilo tak cepilce kak anticepilce. To več nema nikše forma. Tolažin se pa s ten, ka mislin ka vas je samo 5-10 totalnih kretenov na obeh straneh in to vedno eni in isti takšne nebuloze pišete. Vseeno upam, ka je večina naroda še kelko telko normalna. Upam, samo upanje je vedno manjše....

Znon ale nej (ni preverjeno)

Neka se napijso, konkretnoga pa NIKA! Pa nas razsvetle!

In reply to by FreeLander (ni preverjeno)

nithdil (ni preverjeno)

naj labdo plodi doma v srbiji, tak nikšoga haska nega z njega, preplačano tele samo drek mejša

upokojenec70 (ni preverjeno)

Absolutno podpiram predsednika Avstralske vlade: ZAKONI VELJAJO ZA VSE. Ne poznam enega samega razloga, zakaj bi morali popustiti izsiljevanju enega trmastega tenisača, pa četudi je "prvi lopar sveta". Pa kaj potem če je?

. (ni preverjeno)

Balkanci smo navajeni da je normalno če kršimo zakone.
Upajmo ka se tan ne okuži ka de mogo v bolnico.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

štajerec

dobro tak,naj vidi ka je to ne banana republika Srbija

čarni vrag (ni preverjeno)

Idioti so tej kenguru fašisti.

Fafanfauči (ni preverjeno)

Oni so žal kolonija anglije, predatorke katera nosi lažno k(o) rono! Reptil satanski! 🤮

nagicigan (ni preverjeno)

avstralci so fejst posrani narod (ne mislim dobesedno) .... pred meseci so imeli 15 ali več okuženih in so zaprli 5-6 milijonsko regijo ali državo se ne spomnim več.

Starejše novice