V Sloveniji za spletne učilnice in ostala orodja spletnega poučevanja skrbi Arnes, ki pa se je v prvih dneh srečal s težavami, za katere se je direktor Marko Bonač tudi opravičil.

Bonač je s svojim iskrenim opravičilom ganil številne Slovence, ki so mu na družbenih omrežjih v znak podpore namenili veliko lepih besed. Spregovoril je o težavah, s katerimi se srečujejo.

V začetku tedna je bilo s spletnimi učilnicami kar nekaj nevšečnosti, za katere ste se v izjavi na televiziji tudi opravičili in s tem presenetili tako voditelja (Uroša Slaka) kot tudi gledalce.

Meni se zdi to (opravičilo) normalno, če komu drugemu povzročiš kakšno nevšečnost. Vsekakor nam je žal, da je prišlo do motenj v delovanju naših storitev in zato sem se tudi opravičil. Razumem starše, ki so od učiteljev najverjetneje dobili navodilo, da morajo biti njihovi otroci zjutraj vsi ob točno določeni uri prisotni pri pouku na daljavo, in so bili ob motenem delovanju sistema razburjeni. Prav tako razumem tudi učitelje, ki želijo učencem in dijakom omogočiti nemoteno delo. Tudi sam sem nekoč, med in po študiju matematike, nekaj časa poučeval in inštruiral srednješolce.

Kaj se je v preteklih dneh pravzaprav dogajalo?

V ponedeljek je Arnes naenkrat uporabljalo kar 100.000 uporabnikov. Zelo težko je pred tolikšno obremenitvijo preizkusiti, kako bo stvar delovala. Že zjutraj smo zaznali težave na dveh storitvah, in sicer na sistemu za avtentikacijo uporabnikov ArnesAAI in na platformi Moodle v storitvi Arnes Učilnice, kjer ni bilo dovolj strežnikov, da bi obdelali vse zahtevke sproti. Posledično so se uporabniki soočali s slabo odzivnostjo oziroma počasnim odpiranjem spletnih strani storitve.

V torek pa je bila napaka v programski opremi, ko spet niso delovale spletne učilnice, včeraj pa smo se soočali z napadi Ddos na spletne učilnice, ki »sesujejo« strežnik in lastniku spletne strani, ki na njem gostuje, onemogočijo delovanje strani. Napade smo hitro odpravili. Vse ostale storitve so za učence in dijake potekale nemoteno. V času zaprtja šol je uporaba le-teh tudi do 100-krat večja (in 4-krat večja kot v 1. valu epidemije).

Foto: Arnes

Katere storitve pa Arnes še ponuja osnovnim in srednjim šolam?

Kot javni zavod omogočamo omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in znanosti - računalniške storitve, informacijsko-komunikacijske storitve ter super računalništvo.

Pri šolanju skrbimo za povezovanje šol – na okrog 950 lokacijah osnovnih in srednjih šol smo omogočili brezžična omrežja za hitrejše in lažje povezovanje. Zadnjih nekaj let kupujemo opremo za šole: računalnike, projektorje; iz kohezijskih evropskih sredstev. Šolam omogočamo videokonference – predvsem za nižje razrede osnovnih šol – in spletne učilnice za višje razrede.

Skrbimo tudi za gostovanje spletnih strani, to pomeni, da prevzemamo tehnologijo upravljanja spletnih strani šol, medtem ko šole upravljajo le z vsebino, in za elektronsko pošto, saj ima večina šol elektronsko pošto pri Arnesu. Največja prednost uporabe Arnesa za spletno pošto je v tem, da vsi podatki ostanejo v Sloveniji (za razliko od gmaila in ostalih elektronskih pošt). S tem še dodatno skrbimo za varstvo osebnih podatkov.

Kaj želite sporočiti staršem, učencem in učiteljem, ki se bodo do nadaljnega še soočali s poukom na daljavo?

Mi se trudimo s tehnologijo in se bomo trudili še naprej, da otrokom omogočimo čim bolj kakovostno izobraževanje, vendar privoščimo otrokom, da se čimprej vrnejo v šole.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
edjk (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

opravicilo sprjeto. in sedaj pricakujemo da ponudi odstop. Ker skoda je bila narejena, odgovonost pa z opravicilom ni prevzeta.

brezbrige (nepreverjen)

Seveda je direktor kriv ka so tan informatiki zaspali. Verjetno sploh nevejš ka pomeni ddos napad. Raje ponudi pomoč ne pa ka znaš samo kritizerate v svojon življenje.

In reply to by edjk (nepreverjen)

Jack000000 (nepreverjen)

Čas je da odstopi. ja, pa ministrica tudi. Mislim, ker če od junija so imeli čas, da stvar porihtajo, pa niso. Pa ne, da ni tehnološko mogoče. Ali mogoče ni? Kaj se pa potem spravljajo na pouk na daljavo? Naj pošljejo naloge po pošti, pa bo. Ampak, glavno je da se tu cuza davkoplačevalski denar, naredi pa bore malo učinkovitega. To je sramota, kako je funkcioniralo. Pregovorno neučinkovit slovenski javni sektor.

In reply to by edjk (nepreverjen)

Dummi (nepreverjen)

Bonač je navaden nesposobnež, ki je direktor ARNESa že celo večnost. Vsi, ki so bili sposobni, so že itak odšli od tam. Ta človek je dobil dodatne štiri miljone evrov,pa zopet ni spravil skup nič.

Namesto, da bi ugotovil, da je prestar za to zajebancijo in stolček prepustil mlajšim, še vedno prodaja sebe kot vrhunski IT, v realnosti pa mu ne laufa niti spletna učilnica, kaj šele videokonferencing.

Zdaj se pa še joče po televiziji, da ga nekdo heka. Ma, breveze, človek bi moral iti ali v penzijo ali pa za svetovalca novemu direktorju, ker se je postaral, pa saj on nikoli ni spravil skupaj kaj poštenega.

arčibald (nepreverjen)

Arnes je ,čas ,že zdavnaj povozo in to zaradi tega do smrtnega direktorja

đoklave (nepreverjen)

Gda je milijone od države doubo njemi je nej šlo na đoč? Pou leta je meo čas ka se pripravi pa nika. Cela država je mejla časa pou leta pa nika. Prekprokleta šalabajzerska vlada je nekaj najhujšega ka nas je zaodilo v zadnjih 30 lejtaj. Virus je vajenec proti ten kretenon.

Nevtralen (nepreverjen)

S solzami v oceh??? Kak ste eni naivni,resno lejko z nami manipulitajo kak z ovcami!!

per (nepreverjen)

Ko je pospravil milijon evrov se je veselo nasmejai, zdaj ko v 5 mesecih ni uspel nadgraditi sistema in se mu sesuva kot hiša iz kart so vsi drugi krivi, hekerji, neznani predmeti vesolci in kdo ve kakšne opravičila podaja gotovo naj vrne denar in to je najbolše opravičilo, ne pa za njegovo malomarnost bomo padali na solze lopova.

čikapajo (nepreverjen)

treba ga sterat u kurac
kuka ko kaka stara baba
To je tak kot če morilec enga ubije
potem pa kuka in se opraviči
Če je dečko zajebal mu ni več mesta

In reply to by per (nepreverjen)

znj (nepreverjen)

doklave res si bogi debil

. (nepreverjen)

Bravo arnes, da so to uspeli zrihtati.

čikapajo (nepreverjen)

jebeš takega deda ki joče in stoka kot kaka stara baba
Pravi dedc bi rekel zajebali smo, ni nam uspelo
sterajte nas u kurac
Ampak če rečeš jebite se zajebali smo, moraš oditi
Je pa fajn biti prisesan na državne jasli
pa se rajši poniža in kuka ko kaka stara baba
samo da so pare

če ge va ra (nepreverjen)

tako je

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

KukarcaPoDomace (nepreverjen)

Kakšo škodo ste utrpeli, osebno, ka more človek odstopiti?
In ka če odstopi direktor, ka te meli vij od toga? Ka, janša de prevzel pozicijo pa de van začal talati po 50eur, ali ka mislite?

Pa ka je što od vas sploj prešto ka pijše ali poslušal intervju? Kar nekaj vse na pamet...

Žalostni ludje ste to...

Oprema za koj je bijla kuplena se tudi nuca. Mogoče, za tiste, ka ste si nej zeli par sekund ka bi prešteli, ker van preveč pijše in ka nega v naslovi. Več kak 3miljoni od 4 je šlo šolan in njihovin učencon...
Za vse te stvari obstajajo javni razpisi pa če vas telko mantra, kama so šli tej pejnezi si malo poglednite.

Na napačne ludij se spravlate...

Malo preverite tudi kelko je zaposlenih na arnesi, pa malo tudi kelko jih je dodatno bilo zaposlenih v časi covid.
Tudi če ti nešče kupi floto jugecov (nemo se od strežnikov šli, ker van itak nej jasno ka se v ozadji dogaja) jih nešče more voziti, serviserati, meti garaže za njih pa še kaj. Če maš pa 100 jugecov pa ščeš ka de se lejko cejla slovenija pelala zajtra ob 8 pa trbej dosta organizacije, ka de se vsakomi zdelo ka se vozi normalno. In to moreš napraviti v enon tedni, prle kak se to zača, ker jugecov nemrejo zadosta hitro delati.

čikapajo (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni ali samo takrat ko te naguzi striček iz Velike nedelje

In reply to by KukarcaPoDomace (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ti samo stani z jugeci Arnes pa naj vrne denar in ministerstvo pridobi strokovnjake keri do znali tto napraviti nej samo peneze papati

In reply to by KukarcaPoDomace (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čist prav napisano.
Pred leti smo iskali gostikno kero bi vzele v najem za daljše obdobje z naprej plačano najemnino in vse kar spada zraven. Po telefonu smo se vse strinjali in dogovorili lokal se nahaja v motovilci (Nej san gvusen) je pa ob glavni cesti kak prideš v vejs na desni strani z velkin parkiriscon.
Dogovor je bil najemnina 650e z vsemi strosakmi ter 3 mesece je potrebno naprej placat, ker smo bili resni in smo stvar vzeli resno smo ponudili da se najemnina plača vnaprej za 6 mescov kar je pa lastnika keri mislin ka se zdaj mA trafiko v ms ali pa je tan zaposleni fejst segrelo in je bil vcasi za posel.
Ker je sceu zgrabit priložnost nas je še enkrat zval in pito če to 100% vse drži in če smo resni ker in de oglas zbriso itd.
Trajalo 1 keden ka smo se vidili očitno po glasi Nej znal presodit sto pa ka smo in glej ga zlomka. Kak se vidimo prej gostilno nameravajo oni dale meti ker se njin ne splača itd v bistvu 1001 izgovorov je najso ali niti en je Nej bil realen niti resničen vzork je bil ONI SO ROMI (CIGANI)
IN Evo smo misli ok leko pa istina to ka je pravo.
Pelan se mimo čez 3 mesce vse isto par mescov pozneje isto 1 leto isto in neven če se zaj to tak ne stoji.
Zato me ta oglas ne preseneca ker to je fer in direktno.

Mokicq (nepreverjen)

Direktor,ko si prejel milijon evrov,se nisi spraševal če boste zmogli,danes pa dajete lažna opravičila,ampak dijaki so pametnejši od Vas kot se predstavljate kot direktor Arnesa.

Karl Marx (nepreverjen)

tako je

In reply to by Mokicq (nepreverjen)

cuki (nepreverjen)

če bi se še kateri politiki in predvsem kakšni drugi direktorji, vodje itd. bili pripravljeni opravičiti za svoje napake, bi bil svet lepši. Samo, kaj ko naduteži ne poznajo besede oprosti.

Karl Marx (nepreverjen)

Kakšo škodo ste utrpeli, osebno, ka more človek odstopiti?
In ka če odstopi direktor, ka te meli vij od toga? Ka, janša de prevzel pozicijo pa de van začal talati po 50eur, ali ka mislite?

Pa ka je što od vas sploj prešto ka pijše ali poslušal intervju? Kar nekaj vse na pamet...

Žalostni ludje ste to...

Oprema za koj je bijla kuplena se tudi nuca. Mogoče, za tiste, ka ste si nej zeli par sekund ka bi prešteli, ker van preveč pijše in ka nega v naslovi. Več kak 3miljoni od 4 je šlo šolan in njihovin učencon...
Za vse te stvari obstajajo javni razpisi pa če vas telko mantra, kama so šli tej pejnezi si malo poglednite.

Na napačne ludij se spravlate...

Malo preverite tudi kelko je zaposlenih na arnesi, pa malo tudi kelko jih je dodatno bilo zaposlenih v časi covid.
Tudi če ti nešče kupi floto jugecov (nemo se od strežnikov šli, ker van itak nej jasno ka se v ozadji dogaja) jih nešče more voziti, serviserati, meti garaže za njih pa še kaj. Če maš pa 100 jugecov pa ščeš ka de se lejko cejla slovenija pelala zajtra ob 8 pa trbej dosta organizacije, ka de se vsakomi zdelo ka se vozi normalno. In to moreš napraviti v enon tedni, prle kak se to zača, ker jugecov nemrejo zadosta hitro delati.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice