Učenci od 6. razreda osnovne šole in dijaki, ki so s ponedeljkom ponovno prešli na šolanje na daljavo, so tudi danes z dostopom do spletnih šolskih učilnic imeli nemalo preglavic.

Arnesove spletne učilnice so bile že drugi dan šolanja na daljavo nedosegljive, tokrat zaradi nepričakovane napake. Kako se s tem spopadajo šolarji, ki se šolajo od doma? Kako starši? 

Sestri Urška in Eva Kavaš obiskujeta šesti in osmi razred Osnovne šole Odranci. Te dni namesto v šolske klopi sedata za domačo pisalno mizo, domači računalnik pa je njuno okno do znanja. A prijava v spletno učilnico je podobna kliku na srečo. Zdaj dela, zdaj ne dela, pripovedujeta.

»Če ne dela, smo malo v težavah, saj mislimo, da ne bomo mogli oddati naloge in bomo kaznovani,« pravi Eva. To učiteljem sporočijo in, če ne gre drugače, delo nadaljujejo preko šolskih mailov. Seveda, še prej med sošolci zazvonijo telefoni, priznava šestošolka Urška: »Dostikrat se pokličemo preko Snapchata in se tam kaj pogovorimo in skupaj naredimo kakšno nalogo.«

Podobno opaža Jožica Kolbl, mama šestošolke in osmošolca iz Rakičana. Tudi njena otroka se v sistem velikokrat ne moreta prijaviti. »So v paniki, če ni narejeno, učitelji potem niso prepričani, če otroci delajo ali ne delajo,« razlaga.

A osmošolka Eva priznava, da učitelji pomagajo, kolikor se le da: »Učitelji so prijazni, nam pomagajo, na voljo so nekje od osmih do dveh, nam pošljejo kakšno povratno informacijo.«

Šola od doma velikokrat, sploh če dopoldne spletna učilnica ne dela, pomeni tudi, da morajo učenci snov nadoknaditi zvečer. »Cel dan se bori s šolo, pa niso nič kaj prosti. Pa smo starši tu, da lahko pomagamo, pri nekaterih pa nimajo niti otroci računalnikov dovolj pa znanja starši in je to hudo,« še opozarja Jožica Kolbl.

Urška in Eva nam še zaupata, da bi se radi čim prej vrnili v prave šolske klopi. »Lažje bi mi bilo, če bi bila v šoli, saj bi si tam več zapomnila ob razlagi učiteljev,« pravi Urška.

Do vnovične vrnitve v šolo pa ostaja domači računalnik, kot za številne učence po Sloveniji, njuna šolska tabla.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

moj ata praznoval 70 letnico je
in smo pili
in smo pili
in veseli bili
Naenkrat naš ata ne pije več
se mu je kar naenkrat zaustavilo
ja pijača mu ne gre več
smo se prestrašili, da je morda z njim kaj narobe
jok brate pijača mu ne gre in pika
Pa je sosed po poklici gasilec amater
spomni da ima gasilsko čelado v avtomobili
Nataknemu našemu ateku gasilsko čelado na glavoj
in stari pije ko krava, več je spil kot mi vsi skupaj
Vidita kako pomaga gasilska čelada

Bjdhf (nepreverjen)

Vse so srečni ka ne dela ka lejko po cejle dneve fortite nabijajo

Ziigg (nepreverjen)

Deca do drkali igrce učiteljice pa dobesedno kurac po cele dneve pa še plačano dobijo od države ka nika ne delajo so simple is that

Imajko39 (nepreverjen)

Maš prav, deca se tak nič nedo navčila, dokazila o opravljenosti sicer dobijo. Te pa pridejo nekan delat pa tak nedo meli pojma (videno v naši firmi že več kot dvajsetkrat).

In reply to by Ziigg (nepreverjen)

Tromo9 (nepreverjen)

Keri ne delate z temi lidmi, nebi mogli vrvati kakšni kader proizvajajo te pomurske šole.
Eni pridejo celo z višjimi šolami, pa nič od nič z njih, za marsikero stvar so sploj še nej čule, ka šele vidle. Resno ne viden nekšne prihodnoste za tau mlado generacijo.

In reply to by Imajko39 (nepreverjen)

Šola.. (nepreverjen)

Šola na daljavo je isto kak lijzanje sladoleda skoz steklo.
Glavno ka so eni pospravili denar v žepe.

vieolpp (nepreverjen)

razen tistih nekaj piflark, ostalim otrokom prav malo briga ali dela ali ne, se boljse ce ne . ni ro njihova skrb.

pada vlada (nepreverjen)

Iz dneva v den vejča sramota trenutne vlade. Diletantizem na viški. In te prej delajo dobro. Boug nan pomagaj, če do še dugo razgrajali po državi.

Hopix (nepreverjen)

Glede števila okuženih je že pejk 1100

čikapajo (nepreverjen)

in teh 1100 so okužili koronaši ki protestirjo zoper maske in polcijsko uro

In reply to by Hopix (nepreverjen)

Starejše novice