Vlada namenila deset milijonov evrov humanitarne pomoči za prebivalce na prizadetih območjih.

Vlada je na današnji seji prebivalcem na prizadetih območjih namenila deset milijonov evrov humanitarne pomoči.

Sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas, in sicer vsaka po pet milijonov evrov. Pristojnim službam zaščite, reševanja in pomoči je vlada izrekla posebno priznanje.

Ukrepanje je bilo pravočasno in učinkovito

Vlada se je na seji seznanila tudi s prvo informacijo o ukrepanju ob poplavah, ki so državo prizadele v teh dneh, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ukrepanje vseh pristojnih enot, služb in organov pri izvajanju zaščite, reševanja in pomoči za zagotovitev osnovnih pogojev za življenje na prizadetih območjih je bilo pravočasno, organizirano ter učinkovito na vseh ravneh upravljanja, za kar jim je vlada izrekla posebno priznanje, so zapisali.

Aktiviranje poklicnih in zlasti prostovoljnih gasilcev, civilne zaščite ter drugih prostovoljnih in poklicnih reševalnih služb, Slovenske vojske, policije, javnih gospodarskih družb, kot so vodnogospodarska podjetja, komunalne in cestne službe, ter drugih služb in organov, še posebej tistih, ki upravljajo različno infrastrukturo (elektro infrastrukturo, telekomunikacije, hidroelektrarne in podobno) na vseh ravneh upravljanja je bilo pravočasno, njihovo delovanje pa organizirano, prizadevno in učinkovito.

Zaprosili bodo tudi za mednarodno pomoč

Prav tako je vlada na seji sklenila, da zaprosi za mednarodno pomoč, in pooblastila ministrstvo za obrambo, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, da prošnje oblikuje glede na potrebe po dodatnih sredstvih, ki jih ne bo mogoče v zadostnem številu zagotoviti v Sloveniji.

Uprava bo najpozneje v treh mesecih obnovila in dodatno okrepila tudi zaloge zaščitne in reševalne opreme, iztrošene v letošnjih intervencijah, so sklenili.

Da bi čim prej pomagali prizadetim v neurjih, je vlada pristojnim ministrstvom in vladnim službam ter upravi za zaščito in reševanje naložila, da skupaj z občinami pospešijo pripravo ocen škode in jih v najkrajšem mogočem času predložijo vladi v potrditev.

Komentarji (4)

Opazovalka (ni preverjeno)

10 mio? Spet norcevanje iz ljudi, ki so stali brez vsega.

Grk (ni preverjeno)

Stvarno si zabita! A si dobro prebrala, da je to humanitarna pomoč. To ni pomoč za sanacijo nepremičnin! Ti ljudje sedaj rabijo najnujneše, da sploh lahko kolikor toliko normalno živijo. Potrebno je nujna sanacija infrastrukture, da ti ljudje dobijo nujno povezavo(ceste, mostove, elektrika, vodovod, telefonija) itd.

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Djaja (ni preverjeno)

Nujno je tudi financiranje ukrajine, ha?

In reply to by Grk (ni preverjeno)

ukromafijaSDS (ni preverjeno)

In RKC, ha?

In reply to by Djaja (ni preverjeno)

Starejše novice