Te dni imamo neobičajno toplo vreme za ta letni čas, povsem drugače je bilo pred 56 leti.

Meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje za danes in jutri na vzhodu Slovenije napovedujejo delno jasno vreme, drugod po državi bo pretežno oblačno.

Ponekod v zahodni polovici države bo občasno rahlo deževalo, jutri bo tudi vetrovno.
 

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje vodijo kroniko izrednih vremenskih dogodkov.

Na današnji dan, torej 19. decembra, leta 1963, so na nekaterih postajah izmerili najnižjo decembrsko temperaturo v zadnjih desetletjih.

Takrat se je živo srebro v Murski Soboti spustilo vse do -26,3 stopinj Celzija. Noč je bila torej do 41,3 stopinj Celzija hladnejša, kot bo po napovedih na današnji dan.

Še hladneje je bilo 19. decembra 1963 drugod po državi. Rekord so zabeležili v Novi vasi na Blokah, kjer se je ponoči ohladilo do -27,5 stopinje Celzija.

Komentarji (12)

Vipko
buldog

To samo po sebi ne bi bilo nič takega. Je pač bilo pred desetletji toliko bolj mrzlo. Problem je, da je POVPREČNA decembrska temperatura za 2 stopinji višja. In katastrofa je, da nihče ne ve, kje se bo dvig temperatur končal. Končal se bo, v najslabšem primeru tam, kamor vodi "scenarij Venera". Aja, sem še en napovedovalev katastrofe? Mogoče. A znakov, da se T umirjajo ni; ravno nasprotno.
Pa za vse tiste, ki izključujete kakršni koli vpliv človeka na spremembe podnebja: ne razburjajte se! S vplivi človeka ali brez vplivov; vsi scenariji so odprti! A če imamo le malo možnost, da vse skupaj zaustavimo: ali ne velja poizkusiti?

snops1 (ni preverjeno)

Se strinjan. Vseeno, argumentov (empiričnih), ka je to vpliv človeka, mamo kar nekaj. Namreč, (i) zgodovinsko (tu gučimo o tisočletjih) smo sposobni oceniti kakšne so bile temperature; (ii) zgodovinsko smo sposobni oceniti vsebnost toplogrednih plinov v ozračji (CO2 ipd); (iii) z malo statistike lejko za zgodovino opazimo (pozitivno) zvezo med vsebnostjo toplogrednih plinov v ozračji in temperaturo; (iv) v zadnjih 150 letaj se je vsebnost toplogrednih plinov v ozračji drastično povečalo; (v) "v živo" opazujemo dvig temperatur. Si je pa dokaj enostavno zatiskati očij.

In reply to by buldog

snops1 (ni preverjeno)

Dopolnitev: (vi) jasna je zveza med količino izpustov toplogrednih plinov s strani človeka in vsebnostjo toplogrednih plinov v ozračji

In reply to by snops1 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ni verodostojnega znanstvenega dokaza, da višanje temperature povzroča več CO2. Kaj pa dejavnost sonca na katero nimamo vpliva. Glede na dejstvo, da imamo na milijon delcev ozračja samo 402 delčka CO2, je ta teorija smešna.

snops1 (ni preverjeno)

Izvoli: https://www.nature.com/articles/srep21691

Meni se zdij kar verodostojna raziskavo, vključno z zavrnitvijo teorije o segrevanji zaradi dejavnostjo Sonca. V keron deli se ne strinjaš z raziskavo? Maš tij mogoče verodostojne dokaze, ka je segrevanje posledica delovanja Sonca? Prosin, postreži ga.

Težko je sicer spoznati absolutno resnico v takšnon kompleksnon sistemi, ampak večina znanstvene skupnosti vseeno priznava teorijo segrevanja zaradi toplogrednih plinov.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

jfbsfjmu (ni preverjeno)

Snops ti si tiste znanstvene skupnosti pelaj domof...

In reply to by snops1 (ni preverjeno)

Hmmmmm (ni preverjeno)

Ja, saj, zakoj bi vrvo znanstvenikon. Lidan, šteri so malo pametnejši od tebe, šteri so se na eno področje izobraževali po deset let in se v bistvi vsakodnevno dodatno izobražujejo, šteri so najboukši na svojon področji. Se totalno strinjan. Rajši vrvlimo kar enomi človeki, šteri se verjetno ne strinja s sedanjin sistemon, šteri neje zadovolen san s sebov in ka bi to kompenzejro in dobil dober občutek oziroma še kaj več, išče nekšne teorije zarote, s šterimi proba izpodbijati delo znanstvenikov (ker so ti seveda nastali in se izobrazili v sedanjon sistemi in so seveda slabi) in jih deli sveti na youtubi. Če pa so tisti politiki, štere podpejramo in jin slepo vrvlemo (Trump, JJ...) še istoga mnenja kak tej youtuber, te pa je še telko bole delo znanstvenikon totalno sranje... Lidgej, šteri ne vrvlejo v segrevanje Zemlje, davlen v isti kotel kak zagovornike ravne zemle, chemtrailov, verske fanatike...

In reply to by jfbsfjmu (ni preverjeno)

uzkzuk (ni preverjeno)

In lepo piše.. povezava obstaja pa je minimalna na razpon 800 tisoč lejt v kerih prijde do toplih in mrzlih ciklov. Je pa povečanje v manjšon časovnon obdobje od 1960 do zdaj.

Kar delno prispeva CO2 in delno anomalija sonca. Torej, se iz zgodovine učimo, da smo trenutno mij v tiston cikle kda so inda bilej otoplijtve.

Za 10 tisoč lejt de pa ledena doba pa do gučale, ka je ledena doba bijla povzročena zaradi električnih autojov ka nega CO2, ka so se predniki lepo pražili zdaj pa zmrzavlemo. Malo hec malo za res.

In reply to by snops1 (ni preverjeno)

jfbsfjmu (ni preverjeno)

Bravo carni vrag!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

jfbsfjmu (ni preverjeno)

Tak more biti!

Janez Komunist (ni preverjeno)

bolj je toplo
lakše se živi
ni treba snega kidati
laiko hodim brez bunde

jfbsfjmu (ni preverjeno)

Leta 1923 je bila temp. za ta dan plus 18 C°

Starejše novice