Covid-19, ki ga povzroča okužba z novim koronavirusom, z aprilom ni več izolacijska bolezen in je obravnavan enako kot druge okužbe dihal.

Zdravstvenim domovom ni več treba vzdrževati vstopnih točk za brise in ločenega prostora za klinični pregled bolnika s sumom koronavirusne okužbe, v bolnišnicah pa se zapirajo covidni oddelki.

V skladu s sklepom epidemiološke stroke v Sloveniji se covid-19 obravnava enako kot druge okužbe dihal, javnozdravstvena priporočila v zvezi s covidom-19 pa so poenotena s priporočili za ravnanje ob drugih okužbah dihal, navajajo navodila ministrstva, ki so ga posredovali zdravstvenim zavodom.

Od 1. aprila razlog morebitnega bolniškega staleža zaradi covida-19 tako ni več izolacija, temveč bolezen. Za bolniški stalež, ki se je zaradi covida-19 začel pred aprilom, je razlog izolacija, tudi če se stalež nadaljuje po 1. aprilu.

Izvajalcem, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, ni treba več zagotavljati vstopne točke za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom, tako da se odvzem brisa izvede najpozneje v 24 urah od naročila.

Prav tako jim ni več treba zagotavljati prostorsko ločenih prostorov za klinični pregled bolnikov s sumom na koronavirusno okužbo in zadostnega števila prostih zmogljivosti za potrebe zdravljenja covidnih bolnikov.

Zapiranje covidnih oddelkov

Bolnišnice, ki so imele vzpostavljene covidne oddelke, je ministrstvo pozvalo, da jih zaprejo in da se zdravljenje bolnikov s koronavirusno okužbo tako na navadnih kot tudi na intenzivnih oddelkih organizira s pomočjo kohortne izolacije in v skladu s priporočili komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb.

Ministrstvo za zdravje pričakuje, da se bo zdravstvena dejavnost izvajala nemoteno v skladu z načrti preprečevanja bolnišničnih okužb in da bo hkrati vsem omogočena hitra diagnostična in terapevtska obravnava.

»V primeru sprejetja kateregakoli ukrepa iz načrta v zdravstvenih dejavnostih, ki zdravijo imunokompromitirane bolnike ali bolnike iz ranljivejših skupin, predlagamo umirjeno in spoštljivo komunikacijo z bolniki, svojci, spremljevalci in obiskovalci,« so še dodali v dopisu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo na podlagi podatkov iz sistemov spremljanja še naprej skrbno spremljal epidemiološko situacijo glede covida-19 v Sloveniji in po potrebi prilagajal priporočila za javnozdravstvene ukrepe za obvladovanje te bolezni, so ob tem napovedali na ministrstvu.

Komentarji (10)

Opazovalec 360 (ni preverjeno)

Saj jih nikoli nismo rabili.

Joj (ni preverjeno)

Telko o ton covidi....2 leti zaprejti zavolo prehlada, pa telko pejnez ta zmetanih. Tisti keri so nas zapejrali pa omejevali bi mogli na sodisce, ovi ka so pa silili cepiti pa zravna v čuzo...

German (ni preverjeno)

s keroga planeta si/ste prišo/prišli?!

In reply to by Joj (ni preverjeno)

Ge pa un (ni preverjeno)

Ka pa o čistki novega direktorja nete nič pisali.
Novi direktor SBMS si je nastavil nove ljudi na funkcijah. Upam, da prejšnji ljudje niso preveč razočarani, saj so si zadosti denarja nagrabili in naredili s covidom minus v bolnici. Nekaterim prednjim sestram je zdaj padla krone z glave.
Bravo......

čč (ni preverjeno)

baje sestre pušijo
ponoči
in
podnevi

čarni vrag (ni preverjeno)

ne samo ponoči in podnevi
tudi vmes

In reply to by čč (ni preverjeno)

Stranka s tanka (ni preverjeno)

Tak se služi......

Soseda si je s pušenjem kupila avto in fasala raka.

In reply to by čč (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

Kaj je delala Covid skupina SBMS to je sramota

. (ni preverjeno)

zaj se pa opravičite vsem "teoretikom zarot" ki so že na začetki toga sranja znali ka de se zgodilo

Ohjoj (ni preverjeno)

Zanimivo, "teoretiki zarot" so trdili tudi da bo ta cirkus trajal 3leta, isto kot je bilo navedeno v simulaciji tega cirkusa še pred prihodom covida. Zanimivo, zanimivo, so to res le teoretiki zarot bili? 😂

Starejše novice