Dijaki so začeli prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom v domačem okolju. Zanimalo nas je, koliko bralcev Sobotainfo podpira samotestiranje dijakov in osnovnošolcev.

Samotestiranje, ki ga dijaki izvajajo vsakih sedem dni, poteka prostovoljno in v domačem okolju. Testirajo se tisti, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že in je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni.

Za samotestiranje morajo biti učenec zdravi, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki šolarja naroči na PCR test, na katerega dijak počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo.

Na šole so sicer poslali 180.000 testov, vendar ni znano, kolikšen je interes med dijaki.

Tudi v Sloveniji cepljenje otrok starejših od 12 let

Potem ko je Evropska agencija za zdravila odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech pri starih od 12 do 15 let, je temu sledila tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Posvetovalna skupina za cepljenje je tako sledila smernicam Evropske agencije za zdravila, tako da se bo tudi v Sloveniji omogočilo cepljenje otrok, starejših od 12 let, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Kot je na novinarski konferenci glede covida-19 pojasnil minister Poklukar, je hkrati predlagala, da se prednostno cepi otroke, starejše od 12 let, iz ranljivih skupin, torej kronične bolnike.

Rezultati ankete o samotestiranju osnovnošolcev in dijakov

Zaradi začetka samotestiranja dijakov v domačem okolju in približujočega samotestiranja osnovnošolcev nas je zanimalo, koliko bralcev Sobotainfo podpira samotestiranje učencev. Takšni so rezultati ...

V anketi je sodelovalo 406 udeležencev oziroma bralcev Sobotainfo. Pri tem jih je 167 oziroma 41,13 odstotka glasovalo, da podpirajo samotestiranje osnovnošolcev in dijakov, 224 oziroma 55,17 odstotka jih je glasovalo, da ne podpirajo samotestiranja, 15 oziroma 3,69 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Starejše novice