Nakup šolskih potrebščin za starše šoloobveznih otrok predstavlja velik finančni zalogaj. Boni so tokrat unovčljivi tudi v knjigarnah.

Boni za leto 2021 med drugim omogočajo tudi plačilo v knjigarnah in papirnicah, zato se veliko staršev odloči tokratne bone uporabiti prav za nakup učbenikov in delovnih zvezkov

Bon21 možno izkoristiti tudi v knjigarnah

Tokratni boni omogočajo nakup v specializiranih prodajalnah s knjigami, kamor sodijo knjigarne in papirnice. Velika večina knjigarn po Sloveniji ima v ponudbi poleg literature tudi učbenike, delovne zvezke in druge šolske potrebščine.

Naj opozorimo, da se bone lahko unovči le za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, ostale potrebščine, kot so svinčniki, radirke in peresnice pa ne.

Te namreč sodijo v drugo standardno-kvalifikacijsko dejavnost, ki je zakon ne predpisuje kot dejavnost, v kateri se lahko unovči Bon21.

Preverili smo, kako priljubljeno je unovčevanje bonov v štirih izbranih knjigarnah. V vseh so potrdili možnost plačila z boni.

Povečala se je tudi prodaja aktualnih knjižnih uspešnic

DZS: Interes za unovčitev bonov za učbenike in delovne zvezke precejšen

DZS v vseh knjigarnah in papirnicah omogoča unovčitev Bona21 za nakup delovnih zvezkov, učbenikov, obučbeniških gradiv in knjig. Na spletni strani posebej opozarjajo, da bon ni unovčljiv v spletni trgovini.

Približni delež kupcev šolskih gradiv in knjig, ki se odloča za nakup z vavčerji je dobrih 30 odstotkov glede na celotno prodajo tega segmenta.

Minimalen znesek nakupa, pri katerem lahko koristite vavčer je 20 evrov.

Interes za unovčitev bonov za učbenike in delovne zvezke je precejšen, opažajo, saj je to relativno velik družinski izdatek. Se pa boni uporabijo tudi za nakup knjižnih uspešnic, vendar v veliko manjši meri, kot za nakupe šolskih gradiv, pravijo pri DZS. 

Mladinska knjiga: 90 odstotkov nakupov se opravi z Bonom21

Pri Mladinski knjigi se v tem času kar 90 odstotkov nakupov opravi z Bonom21, kjer trenutno beležijo povečano prodajo učbenikov in delovnih zvezkov.

Pravijo, da se veliko posameznikov, ki nimajo šoloobveznih otrok prav zaradi bonov za leto 2021 odloči za nakup kakšne aktualne uspešnice več. Določenega minimalnega zneska nimajo. 

Kopija nova: »Smo na vrhuncu sezone«

Kopija nova omogoča unovčevanje vavčerja tudi za spletne nakupe. Sami so specializirani za izvedbo storitve Vse za šolo v paketu, v sklopu katere staršem šolarjev nudijo možnost nakupa delovnih zvezkov in šolskih potrebščin po seznamu šole.

Na njihovi spletni strani opozarjajo, da v primeru unovčitve bona plačilo s kartico ni možno. Minimalni znesek ni določen, maksimalen znesek pa je omejen z višino dobroimetja posameznikovega bona. 

»Smo na vrhuncu sezone in zaradi dnevnega nihanja naročil natančnega podatka o koriščenju bonov za nakup šolskega gradiva v tem trenutku ne moremo podati,« so odgovorili.

Knjigarna Felix učbenikov in delovnih zvezkov ne ponuja, delež plačila z bonom nizek

Knjigarna Felix učbenike in delovne zvezke nima v ponudbi, zato pri njih delež plačila z bonom predstavlja manj kot pet odstotkov vseh trenutnih nakupov. Minimalen znesek nakupa, pri katerem lahko koristite vavčer je 50 evrov. 

Mamica dveh šoloobveznih otrok: Boni so bili v veliko pomoč

Za mnenje o unovčitvi bonov smo povprašali tudi mamico dveh šoloobveznih otrok. Hčerka bo to šolsko leto obiskovala 6. razred osnovne šole, sin pa 2. letnik srednje šole.

Kot je dejala za uredništvo Sobotainfo, so bili tokratni vavčerji biliv veliko pomoč, saj je vsaj del obveznih potrebščin za to šolsko leto plačala z boni.

»Otroka učbenike dobita preko šolskega sklada, tako sem v knjigarni kupila delovne zvezke, za katere sem plačala približno 160 evrov. Ostale šolske potrebščine, kot so zvezki, ravnila, radirke, pa so me stale še dodatnih 200 evrov. Če bi lahko še te potrebščine plačala z boni, bi bilo veliko lažje,« je dejala.

Namen in višina bonov za leto 2021

Vavčerji za leto 2021 so bili izdani z namenom odprave posledic epidemije v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Vsem osebam s stalnim prebivališčem v Sloveniji starejšim od 18 let je vlada tokrat namenila 100 evrov, mladoletnim pa 50 evrov. 

Dokumenti, potrebni pri unovčevanju bonov

Za unovčitev vavčerjev v knjigarnah se ob nakupu zahteva osebni dokument in kopija osebnega dokumenta, davčna številka ter natisnjen in izpolnjen obrazec za koriščenje oziroma prenos bona.

Obrazec za koriščenje najdete na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije.

Veljavnost bonov za leto 2021 je do 31. decembra 2021 z možnostjo podaljšanja za šest mesecev s sklepom Vlade Republike Slovenije.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prdni lujza (nepreverjen)

Vsaka čast vladi levaki bedaki bi dali vsem samo našim ne gnoji zarukani

mrgo (nepreverjen)

bravo Janša in vlada, zopet zadetek v polno z boni

Starejše novice