Slika je simbolična.
Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji tudi letos predlaga podražitev vinjet. Potem ko vlada za podražitve minula leta ni imela posluha, je ministrstvo za infrastrukturo predlog letos podprlo in ga poslalo v medresorsko obravnavo.

Že pred poletjem bi tako lahko prišlo do 6,8-odstotnega dviga cen, letna vinjeta za avtomobile bi tako stala dobrih 117 evrov, poroča časnik Delo.

»V Darsu smo ministrstvu za infrastrukturo predlagali prilagoditev cen vseh vrst vinjet, ne zgolj rasti cen življenjskih potrebščin, kot je, denimo, avtomatizem v Avstriji, ampak tudi stroškom načrtovanih investicij. Končna odločitev je v rokah vlade,« so informacije Dela za STA potrdili v slovenskem upravljavcu avtocest.

Opozorili so še, da podražitev iz navedenih razlogov predlagajo vsako leto, cena pa je nespremenjena že od 1. decembra 2013.

Inflacija je od tedaj do aprila letos znašala 22,3 odstotka.

Podražitve so na ministrstvu podprli 

Na ministrstvu so za časnik pojasnili, da so predlog podražitev podprli, predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Predlog mora potrditi tudi vlada, zato ni znano, kdaj bi višje cene lahko začele veljati, na Darsu pa si po informacijah Dela prizadevajo, da še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija.

Če bi vlada potrdila 6,8-odstotno podražitev, bi se cena letne vinjete za avtomobile povišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov, mesečna vinjeta bi se podražila s 30 evrov na 32 evrov in tedenska s 15 evrov na 16 evrov.

Za motorje bi se letna vinjeta podražila s 55 evrov za slabe štiri evre, polletna s 30 evrov za dva evra in tedenska za pol evra na osem evrov. Za kombije pa bi se letna vinjeta podražila z 220 evrov na 235 evrov, mesečna s 60 na 64 evrov ter tedenska s 30 na 32 evrov.

Slovenija ima vinjete od 1. julija 2008.

Komentarji (4)

Khmmm (ni preverjeno)

V zameno za ka? Bokse ceste? Menje guzv? Vec wcjov? Urejenih? Cistih? Ale pa pac za to, ka do si te na Darsi lejko kak na Geniji izplacevali miljonske nagrade ale visali place na 20.000€? No v AT je ze zdaj cenejsa vinjeta in kelko lejko tan prevozis napram nam… in kaksen je njihov standart napram nasome… khmmm khmmm

čuček (ni preverjeno)

Najboljše za 200 € da dvignejo .

otokar (ni preverjeno)

V Švici imajo eno vinjeto za vse avto ceste po 40 frankov = 37 € in to že nekaj let .Na naše ceste je sedanja vinjeta preveč draga

Šumaher (ni preverjeno)

Pri nas so tuneli zašenki, indri nejso vsi.

Starejše novice