Pred dnevi je slovenske potrošnike razburila vest, da je koncert priljubljenega latino zvezdnika odpovedan, še bolj pa, da denarja niso dobili povrnjenega. Za odgovore smo se obrnili na Eventim in pristojne institucije.

Poročali smo, da je veliko Slovencev in tudi Pomurcev kupilo vstopnice za koncert, ki bi moral biti prvega decembra v Zagrebu. Prodajo vstopnic je preko spleta ponujal Eventim, ki je potem tudi sporočil, da Iglesiasa ne bo, saj naj bi prišlo do neizpolnjevanja obveznosti s strani organizatorja do izvajalca. Po poročanjih naj bi celo prišlo do prevare s strani organizatorja koncerta. 

Organizator je sicer bilo bolgarsko podjetje ART BG, ki je že bilo med organizatorji nekaj koncertov, ki so se odvili pri nas. Problem pa je nastal, da Eventim ni vrnil denarja kupcem vstopnic, saj naj ne bi bil za to odgovoren in s prstom pokazal na podjetje ART BG.

Na naš naslov smo prejeli številna vprašanja razočaranih kupcev, ki so se ob vsemu temu čutili opeharjene, zato smo se obrnili direktno na Eventim, na Tržni Inšpektorat RS, Zvezo potrošnikov Slovenije in nazadnje na Evropski potrošniški center

Na Eventimu tega niso pričakovali in se trudijo pridobiti denar 

Izvršna direktorica Eventima Nicole Radermacher je za Sobotainfo potrdila, da se trudijo dobiti denar od organizatorja in produkcijske hiše izvajalca, kar bo omogočilo vrnitev kupnine vsem kupcem vstopnic za odpovedani koncert. Števila prodanih vstopnic sicer niso izdali, saj to smatrajo kot poslovno skrivnost. Takšnega primera še niso imeli, so pa že sodelovali z organizatorjem v preteklosti, zato tudi niso pričakovali, da se bo sedaj zgodilo kaj takega.

"Pri izbiri poslovnih partnerjev Eventim sledi standardiziranemu večstopenjskemu postopku ocene tveganja. To je tudi ključni del procesa razvoja sodelovanja s partnerjem. Rezultate ocenjujemo redno, tveganje pa se prilagaja v primeru sprememb. V dotičnem primeru je organizator v preteklosti organiziral več koncertov na Hrvaškem in drugje v EU, pri čemer nikoli ni bilo nobenih indicev, da bi se lahko zgodilo kaj takšnega, kot se je sedaj. Omenjeni organizator je med drugim organiziral koncerte Enriqueja Iglesiasa v Zagrebu leta 2016, v ljubljanskih Stožicah leta 2018 in CATS Musical leta 2017 v Zagrebu," so povedali na Eventimu.

Eventim ni odgovoren, kupcem preostane Evropski potrošniški center

Tudi na Tržnem Inšpektoratu so potrdili, da se morajo kupci obrniti na organizatorja dogodka, ki je v tem konkretnem primeru tudi odgovoren za vračilo kupnine za odpovedani koncert. V tem primeru, ko gre za organizatorja iz tuje države, članice EU, pa se lahko potrošniki obrnejo na Evropski potrošniški center, še dodajajo na inšpektoratu.

Obenem svetujejo potrošnikom, ki so so vstopnico kupili preko spleta: "Poleg tega lahko potrošniki, ki so nakup opravili z bančno kartico, pri svoji banki, ki je kartico izdala, preverijo, kakšni so pogoji uveljavljanja tako imenovanega postopka 'chargeback', ki v določenih primerih omogoča vračilo denarja za neizvedeno storitev".

Na inšpektoratu so še zaključili, da potrošnikom ostane ob sporu dejansko samo še sodna pot. Identičen odgovor so pravzaprav podali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije, ki potrošnike usmerjajo na Evropski potrošniški center in svetujejo potrošnikom, da se poslužujejo "chargeback"  možnosti pri nakupih s kartico

Evropski potrošniški center brez pravnih sredstev

Obrnili smo se na Evropski potrošniški center, kjer so potrdili, da so pristojni za reševanje tovrstnih zadev, ampak le po mirni poti. Sami namreč nimajo sredstev, s katerimi bi prisilili ponudnika k spoštovanju pravic potrošnika. V večjih zadevah se lahko v zadevo vključi še Evropska mreža nadzornih organov, ki razpolaga z nekaterimi sankcijami. Hkrati se pridružujejo nasvetu kupcem pri uveljavljanju chargeback možnosti ob plačilih s kartico. 

Njihov odgovor v nadaljevanju objavljamo v celoti.

"Glede na mnenje Tržnega inšpektorata RS, da je podjetje Eventim zgolj posrednik pri prodaji vstopnic odpovedanega koncerta, in da torej ni odgovorno za izvedbo storitve, se morajo potrošniki s svojimi zahtevki za povračilo kupnine za neizvedeno storitev pisno obrniti na organizatorja prireditve.
V kolikor organizator prireditve zavrne zahtevek potrošnika ali se nanj ne odzove v razumnem roku, se lahko potrošnik - če je sedež organizatorja v drugi DČ, na Islandiji ali Norveškem - s pritožbo obrne na Evropski potrošniški center v svoji državi.

Pritožbi mora potrošnik priložiti vsa upoštevna dokazila, kot so: potrdilo o nakupu vstopnice ter komunikacija, iz katere je razvidno, da je sam že poskušal uveljavljati zahtevek pri organizatorju, vendar je bil pri tem neuspešen.

EPC Slovenija bo nato dokumentacijo posredoval na EPC v državi, v kateri ima organizator sedež, ta bo pri njemu poskušal uveljaviti pravice potrošnika po mirni poti. Uspešnost reševanja pritožbe je namreč odvisna od pripravljenosti ponudnika za sodelovanje. Če je ponudnik neodziven, EPC mreža nima na voljo sredstev, s katerimi bi ponudnika prisilila k spoštovanju pravic potrošnika.

V kolikor posredovanje mreže EPC ne bo uspešno, in v primeru, da bi šlo za oškodovanje večjega števila potrošnikov, se lahko po našem mnenju v zadevo vključi tudi Evropska mreža nadzornih organov, pristojnih za izvajanje zakonodaje s področja varstva potrošnikov, ki lahko nasproti kršiteljem uveljavlja tudi sankcije (pristojni nadzorni organ v državi, kjer ima ponudnik sedež).  

Potrošnikom, ki so vstopnico plačali s plačilno kartico (npr. Visa, Mastercard), svetujemo, da pri banki, izdajateljici plačilne kartice, preverijo možnost povračila plačanega zneska na podlagi finančne reklamacije. "

Kaj to pomeni za kupce? 

Dejansko lahko oškodovani potrošniki vse svoje upe položijo v to, da bo Eventimu uspelo izterjati denar od organizatorjev in bo tako vrnil kupnino vsem, ki so kupili vstopnice preko njih.

Poskusijo lahko sicer s prijavo na Evropski potrošniški center, ampak tam bodo težko uspeli prisiliti organizatorja v vračilo denarja, kar priznavajo tudi sami. 
 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pasus (nepreverjen)

pac pri Eventimi vec ne kupimo vstopnic. Zakoj bi davali pejneze nekome keri te na konce nemre “nic”

Micka. (nepreverjen)

Neresni glasbeniki in neresne firme in nepravne države.

Starejše novice